Živali nujno potrebujejo senco

Prosti čas | jul. '19

Kužki so občutljivi za visoke temperature, saj lahko kaj hitro pride do toplotnega udara, sončarice, vročinske kapi, poškodb na blazinicah (opeklin) ter do drugih nevšečnosti, ki so povezane s tem letnim časom. Storimo vse, da to preprečimo.

Toplotna izčrpanost je zgodnja faza, ko se kužek začne pregrevati. To lahko odpravite s takojšnjim ukrepanjem, da postopoma zmanjšujete telesno temperaturo živali in preprečite vročinsko kap. Simptomi toplotne izčrpanosti lahko vključujejo drisko, slabost in bruhanje, hitro zaspanost in pordelo kožo v ušesih. Če kužek kaže te simptome, ga hitro odženite v hladnejši prostor in mu ponudite svežo vodo, nikakor pa ga ne polivajte z ledeno hladno vodo.

Najnevarnejši je toplotni udar, ki lahko povzroči okvare organov, napade, poškodbe možganov, krvavitve, slepoto, krče in celo smrt. Ob toplotnem udaru ima pes povečan srčni utrip in znižan krvni tlak. Znaki toplotnega udara so: povišana telesna temperatura (normalna je do 38,8 °C), močno sopenje, pospešeno in plitko dihanje, modrikaste dlesni, suha sluznica dlesni, rdeče vijoličast jezik, odsoten pogled, oteženo gibanje, opotekanje, slaba koordinacija, tresenje, naježenost dlake, omotičnost ali zmedenost, nemirnost, nervoza, gosta slina ali močno slinjenje, nezavest, slabost in bruhanje, driska, krči, podobni epileptičnemu napadu, kolaps in pogin. Ob zaznavanju teh simptomov je treba kužka takoj odpeljati k veterinarju.

Psi imajo žleze znojnice samo v šapah. Poleti poskrbite za to, da bo vaš kosmatinec vedno v senci in da bo imel vedno na voljo veliko sveže in ohlajene vode. Ko se odpravite od doma, vzemite s sabo skodelico, ki jo lahko kjer koli napolnite, in mu ponudite vodo. Poleti prilagodite tudi hranjenje. Lastniki pogosto opazijo, da pes v vročini manj poje ali sploh noče jesti, kar je normalno. Hrano mu ponudite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Lahko tudi količinsko in kalorično zmanjšate obrok, da dodatno ne obremenite organizma, kar je pomembno predvsem pri starejših in bolnih živalih. Poleti je kosmatinca najbolje hraniti z briketirano hrano, saj se na vročini težje pokvari kot kosi mesa ali drobovine, ki se lahko pokvarijo že v 12 urah in so tako nevarni za žival.

Ne izpostavljajte živali pripeki

Zavedati se je treba, da se asfalt in pesek zelo hitro segrejeta ter postaneta vroča in lahko opečeta pasje blazinice. Prav tako je pasje telo bližje tlom. Na sprehod se zato odpravite v jutranjih ali večernih urah, ko je vročina manj intenzivna. Psi se po večini najbolje počutijo, ko je temperatura med 16 in 20 °C. Ko je psu prevroče, ne bo sam poiskal sence, kot marsikateri morda zmotno mislijo.

Nikoli ne puščajte svojega ljubljenčka v parkiranem avtomobilu, tudi če parkirate v senci ali nameravate oditi le za nekaj minut. Temperatura v notranjosti avtomobila lahko v samo nekaj minutah doseže 60 stopinj in več, kar se lahko hitro spremeni v katastrofo. To je tudi eden izmed najpogostejših vzrokov za toplotno izčrpanost. Ne izpostavljajte kužka neposredni sončni svetlobi in ga ne privezujte za steber pred trgovino. Če kužka ne morete vzeti s sabo v trgovino, ga raje pustite doma.

Mnogi kužki uživajo v kopanju ali čofotanju v bazenu, zato je v vročih dneh še posebej priporočljivo, da se zabavajo na tak način in si tako pomagajo znižati telesno temperaturo. Če se poleti radi zabavate na soncu, poskrbite, da bo užival tudi vaš kužek, kajti v njegovi družbi vam bo še prijetneje. A zavarujte ga pred visoko vročino in mu omogočite, da varno uživa v pasje vročih dneh.

Tina Horvat, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media