Kako posušiti slušni aparat?

Dobro počutje | jul. '19

Vas je ujel dež? Se prekomerno potite? Ste šli v vodo in pozabili na slušni aparat, ali pa vam je celo  padel v vodo? S slušnim aparatom morate zelo pazljivo ravnati, da se ne zmoči, saj lahko povzroči okvaro oziroma skrajšuje njegovo življenjsko dobo. Če pa že pride do nezgode, je pomembno vedeti, kako si pomagamo.

Elektronske naprave kot so tudi slušni aparati so občutljivi na vodo in vlago. Voda sama po sebi ni tako škodljiva, bolj nevarni so nečistoča in ioni. Ioni v vodi tvorijo verigo, ki ustvarja povezavo med dvema kontaktnima točkama v vaši napravi. Potem, ko je naprava vklopljena, ionska veriga povzroči, da elektrika ne potuje nemoteno, kar ustvarja pomanjkanje energije in posledično seveda slabši sluh, saj prihaja do prekinitev. 

Kovinski deli pri slušnem aparatu so drug izziv. Kovina je sestavni del vezja v elektronski napravi. V slušnih pripomočkih so kovinski deli zaščiteni s premazom, ki preprečuje nastanek korozije vode. Ampak včasih premaz ni dovolj. Na primer, če je slušni aparat večkrat izpostavljen vlagi ali dežju, ne da bi ga posušili ali očistili, kar ni dobro. Obstaja več načinov za sušenje slušnih pripomočkov. Sušilci so enostavno dostopni na spletu ali v drogeriji.

Različni sušilniki 

Sušilniki za slušne aparate so neke vrste majhne škatle, podobne tistim za nakit, ki uporabljajo zrak in toploto za sušenje slušnih pripomočkov. Na voljo so za vse slušne aparate, polnilne in konvencionalne, in so enostavne za uporabo. Slušni aparat položite v sušilni zaboj, ga zaprite in pritisnite gumb za zagon. Sušenje lahko traja od 45 minut do 8 ur.

Sušilnik za slušne pripomočke deluje tudi kot polnilnik. To je zelo priročno, saj lahko aparat čez noč postavite v sušilnik, naslednji dan pa ste imate spet suh in napolnjen komplet slušnih pripomočkov. Če v dežju hodite s slušnimi pripomočki ali se po nesreči oprhate z njimi, je dobro, da jih takoj osušite. Nekateri sušilniki so opremljeni z UV žarki kot dodaten bonus za sanacijo vaših naprav, medtem ko jih sušite. Za sušenje ali za razvlaževanje obstajajo še sušilna sredstva v obliki peletov, diskov ali oblog. To je zelo priročno, kadar v bližini ni vtičnice in ne morete priključiti sušilnega aparata.

Če želite preprečiti, da bi voda ali vlaga popolnoma vstopili v slušni aparat, lahko dobite vodoodporne vrečke za slušne aparate, kot je torbica za ušesno uho, ki ščiti slušne aparate pred umazanijo in drugimi stvarmi. To je velika prednost, če se veliko ukvarjate s športom in se veliko znojite. 

U. R.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media