ZDRAVJE KRATKE

Dobro počutje | jul. '19

Brez težav pri požiranju!

Mnogi ljudje imajo težave pri požiranju tablet ali kapsul. Nepravilno jemanje zdravil, kot sta drobljenje tablet in uživanje tablet s kašo ali sokovi, lahko zmanjša njihovo učinkovitost ali spremeni njihovo delovanje, na primer pospeši ali zavira sproščanje zdravilnih učinkovin v telo, in je za bolnika lahko celo usodno. GLOUP močno olajša požiranje vseh vrst tablet in kapsul. Tableto ali kapsulo položite na žlico, čeznjo iztisnite gel in vse skupaj pogoltnite. Primeren je za diabetike, osebe s celiakijo in otroke od 2. leta naprej.

Za lajšanje prebavnih težav

Ali ste zaprti, vas napenja, imate krče, bolečine v trebuhu in pri opravljanju velike potrebe? Se počutite, kot da boste počili, in vam hrana po zaužitju obleži v želodcu? Vas peče zgaga, se vam spahuje? Rešitev je Caricol, stoodstotno naravni pripravek s papajo, ki ga zaužijete po obroku. S svojimi encimi in prebavnimi lastnostmi poskrbi za učinkovito in urejeno prebavo pri odraslih in otrocih. Uživajo ga lahko tudi nosečnice in doječe matere, primeren je za vegane in vegetarijance ter diabetike. Na voljo v lekarnah in na www.naturamedica.si, tel. št.: 03 56 30 022, 040 214 620.

Zavajajoče oglaševanje

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije opozarja na izrazito povečanje ponudbe različnih prehranskih dopolnil, probiotikov in zdravstvenih pripomočkov. Mnoge izdelke oglašujejo s trditvami, ki niso potrjene z ustreznimi raziskavami (znižuje holesterol, izboljšuje imunski sistem, shujšali boste v enem mesecu …), čeprav to zahteva zakonodaja. Pogosto so napisi na embalaži pomanjkljivi in niso navedene vse sestavine. Sporne so predvsem objave na spletu in tudi nekateri televizijski oglasi. 

Prav tako zavaja priporočilo, da »se v primeru nejasnosti ali zapletov posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom«. Zlasti v lekarnah, kjer je naprodaj vedno več takih izdelkov, potrošniki pa menijo, da je nakup varen, farmacevti o vsebini in učinkovanju posameznega izdelka premalo vedo, da bi ga lahko priporočali. Je pa vedno bolj razširjena praksa, da v lekarnah strankam priporočajo nakup t. i. prehranskega dopolnila namesto zdravila.

Društvo in druge članice Mreže NVO 25x25 zato potrošnikom svetujejo, naj bodo previdni pri nakupu prehranskih dopolnil. Hkrati pa pozivajo zdravstvene oblasti, da poostrijo nadzor nad prodajo tovrstnih izdelkov ter preverijo predpise in jih po potrebi dopolnijo oziroma spremenijo. Tako bodo zagotovili, da bodo njihovi uporabniki dobili le tista prehranska dopolnila, ki si to ime dejansko zaslužijo.

Osem receptov za vsakega

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil podatke o porabi ambulantno predpisanih zdravil (na zelene in bele recepte) v Sloveniji v letu 2018. Vključena je tudi poraba cepiv.

V lanskem letu so zdravniki izdali 18,1 milijona receptov v vrednosti 516,7 milijona evrov. To je en odstotek več receptov kot v letu prej in za 24 odstotkov več kot  pred 14 leti. Lani je bilo izdanih povprečno 8673 receptov na tisoč prebivalcev. Povedano drugače: vsak prebivalec je v povprečju prejel 8,63 recepta s predpisanimi zdravili v skupni vrednosti 250 evrov.

Dobra četrtina je bilo predpisanih receptov za bolezni srca in ožilja,  največji delež med njimi predstavljajo zdravila za bolnike s srčnim popuščanjem. Nekoliko manj receptov (dobrih 19 odstotkov) je bilo predpisanih za zdravila z delovanjem na živčevje (največ analgetikov) ter zdravila za bolezni prebavil in presnove (13,5 odstotka, med njimi največ za zdravljenje peptične razjede in refluksne bolezni).

Še vedno so velike razlike med številom receptov, ki jih predpišejo zdravniki v posameznih regijah. Že desetletja največ receptov napišejo v pomurski regiji (lani kar 23,5 % nad slovenskim povprečjem), medtem ko je bilo najmanj receptov predpisanih v osrednjeslovenski regiji (11 % manj od povprečja). Pod povprečjem po številu predpisanih receptov na 1000 prebivalcev so še gorenjska, goriška in obalno-kraška regija, v ostalih regijah pa je receptov več, kot zanaša povprečje.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media