Kako posušiti slušni aparat?

Dobro počutje | jul. '19

Ali ste kdaj tekli s slušnim aparatom po dežju? Vam ga je že »zalilo« med športnimi dejavnostmi? Elektronske naprave, kot so slušni pripomočki, so občutljive za vlago in vodo. Voda sama po sebi pogosto ni škodljiva, dejanski krivci so mikroskopske nečistoče in ioni v vodi. Ioni v vodi tvorijo verigo, ki ustvarja povezavo med dvema kontaktnima točkama v vaši elektronski napravi. Ko je naprava vklopljena, ionska veriga povzroči, da elektrika ne potuje nemoteno, kar ustvarja kratki stik.

Naslednji izziv so kovinski deli v slušnih aparatih. Kovina je sestavni del vezja v elektronski napravi. V slušnih aparatih so kovinski deli zaščiteni s premazom, ki preprečuje nastanek korozije vode. Ampak včasih premaz ni dovolj – na primer, če je slušni aparat večkrat izpostavljen vlagi ali dežju in ga ne posušimo in očistimo. Tako kot tega ne bi nikoli naredili pri tabličnem računalniku ali elektronski uri, prav tako ne storimo tega pri slušnem aparatu.

Če pride aparat v stik z vodo …

Večina slušnih aparatov je oblikovana tako, da zadrži vodo in vlago. S premazom na kovinskih delih in obliko, ki ne prepušča vode v notranjost, so slušni aparati na splošno dobro zaščiteni. Toda to žal ne pomeni, da so aparati v celoti odporni proti znojenju in drugi vlagi. Bolj ko skrbite za vzdrževanje in čiščenje svojih slušnih pripomočkov, bolje bodo delali in dlje bodo trajali.

Če se zelo močno potite, slušni aparat nekajkrat na dan vzemite iz ušesa in ga malo obrišite (če imate vušesni slušni aparat). Če imate zaušesni aparat, večkrat prepihajte cevko s pumpico. Ponoči aparat hranite skupaj s tabletami za sušenje. Za dodatno sušenje strokovnjaki priporočajo sušilno napravo. Na voljo so majhne priročne naprave, primerne tudi za potovanja, saj se polnijo z USB-polnilcem. V tem primeru lahko slušni aparat učinkovito posušite v nekaj urah ali pa čez noč.

Velikokrat slušni aparat, če ga malo zmočimo s sladko vodo, ne povzroča težav, ko se voda osuši. Če pa ga zmočimo s slano vodo ali močnim znojem, svetujemo dodatno čiščenje aparata – poleg običajnega letnega čiščenja. V tem primeru se oglasite v slušnem centru.

Ne pozabite na zaščito ušes pri kopanju. Če imate občutljiva ušesa ali pa pogosta vnetja, je priporočljivo, da ne pride voda v ušesa – ne glede na to, ali nosite slušni aparat ali ne. Silikonske čepke v slušnih centrih izdelajo po meri, tako da zagotavljajo popolno zaščito pred vdorom vode. Imajo pa to dobro lastnost, da ščitijo tudi pred hrupom, zato jih uporabljajo tudi tisti, ki zaradi hrupa težko zaspijo. Čepki so primerni za odrasle in otroke.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media