V tujino z evropsko zdravstveno kartico

Dobro počutje | jul. '19

Pred odhodom na krajše obiske ali daljše počitnice v tujino preverite, ali vaša evropska kartica zdravstvenega zavarovanja še velja. Datum veljavnosti je eno leto, za upokojence in otroke do dopolnjenega 18. leta pa velja celo pet let. Novo kartico lahko naročite 30 dni pred iztekom veljavnosti stare. Dobite jo brezplačno. Če evropske kartice niste pravočasno naročili, se oglasite na pristojni območni enoti ali izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer vam bodo izdali Certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

S kartico imate zagotovljene pravice do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne državne zdravstvene mreže. Dobro je vedeti, da evropska kartica ne krije stroškov prevoza iz tujine v domovino, stroškov prevoza s helikopterjem in stroškov storitve, ki je bila opravljena v zasebnih ambulantah. Pri zasebnih zdravnikih ali na zasebnih klinikah, ki nimajo pogodbe s tujo zdravstveno zavarovalnico, morate stroške storitev poravnati sami, po vrnitvi domov pa lahko uveljavljate njihovo povračilo. Če letujete na Hrvaškem, morate vedeti, da t. i. turistične ambulante niso del javne mreže, zato je treba stroške opravljenih zdravstvenih storitev v celoti plačati. Bolje je, da poiščete ambulanto, ki je del javne mreže zdravstvenih storitev, običajno so opremljene z nalepko, ki zagotavlja, da sprejemajo evropsko kartico. Na Hrvaškem velja tudi sistem participacije, ko morajo bolniki iz lastnega žepa kriti pavšalno vrednost storitve. Za pregled pri zdravniku znaša 10 kun, za bolnišnični dan pa 100 kun.

 Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja v 36 državah, in sicer v članicah Evropske unije, državah Evropskega gospodarskega prostora (Islandija, Lihtenštajn in Norveška) in še v Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. V Egiptu, Tuniziji, Turčiji ali ZDA, s katerimi Slovenija nima sklenjenih meddržavnih sporazumov, boste morali zdravstvene storitve plačati sami, kasneje pa lahko ZZZS zaprosite za povračilo stroškov, vendar morate predložiti dokumentacijo in originalne račune. Stroški zdravljenja v tujini so lahko precej visoki, zato na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije svetujejo, da za letovanja v teh državah raje sklenete komercialno zavarovanja z asistenco v tujini, vendar prej preverite, kaj ta zavarovanja omogočajo.

 A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media