Plešeš lahko tudi sama

Prosti čas | sep. '19

Ko se je dolgo vroče poletje izteklo v september, je Majo zagrabila huda otožnost. Kot bi tih jesenski dež rosil naravnost vanjo, je postajala tiha in zamišljena. Jože ni seveda opazil ničesar. Veliko tišine je bilo med njima. Maja je vedno bolj molčala, Jože pa vedno bolj nemoteno preživljal mirne dneve, vesel, da mu nihče ne teži. Njegova delovna doba se je končno zares končala in on sam ni potreboval ničesar več!

Maja pa …

Kaj bo zdaj počela vso dolgo deževno jesen v teh nekaj sobah, obrnjenih na sever, ob možu, ki ga zanimata samo še kavč in televizor?

Zadnjič je Alena pripovedovala o sošolki, ki je organizirala poslovilni žur za skupne prijatelje, kajti odločila se je oziroma sta se, ona in njen mož, da gresta narazen. »Dovolj je bilo, vsak od naju ima svoje interese in prav nič več skupnega. Zakaj bi se mučila?« In sta povabila vso družbo, jo seznanila s spremembo in odšla vsak na svoje: on je ostal v mestu, ona pa se je preselila v počitniško hišico ob morju.

»Kot bi končala potovanje, nalogo ali projekt,« je rekla Alena. Res, kot bi končala projekt, si segla v roke in je vse končano.

»Partnerji,« je pomislila Maja. Ona sama je bila poročena po starem, tako kot je sanjala Meta v Cvetju v jeseni: »Mož in žena, vse življenje mož in žena ...« Nobenih projektov, samo navadno skupno življenje v dobrem in slabem, v bolezni in zdravju ... No, saj pa je tudi tako življenje res en velik, težak, zahteven projekt.

Olga se je z možem dogovorila, da se je preselil iz spalnice v kabinet, ker je bilo smrčanje res preveč moteče. Zdaj spi sama v veliki zakonski postelji kot kakšna kraljica! Ne, Maja si ni želela take skrite ločitve »od postelje«, lepo ji je bilo zvečer nasloniti glavo na moževo ramo in rada si je pogrela mrzle noge ob njegovih vedno toplih in včasih, kadar mu je potožila o svojih skrbeh, se je spomnil mladostnih norčij in jo žgečkal toliko časa, da ga je prosila, naj neha, in mu prisegala, da je nič več ne skrbi preveč ... Ne, ona ne bi rada ostala sama v zakonski postelji.

Drugače pa je veliko premišljevala.

Meta je že spet povabila na kavo, preden odide čez zimo v južne dežele – Meta je tam že zdavnaj našla svoj zimski dom in ji je vse tisto tuje eksotično postalo popolnoma domače. »Pojdite z mano, končno pojdi z mano!« vsako leto vabi vse, posebno Ireno, ki je ločena, in Olgo, ki je vdova.

»Kaj počneta tu vso zimo v tem mrazu? Na Tajskem ni samo lepo, toplo in zanimivo, ampak tudi poceni! Za malo denarja lahko zelo lepo živiš.«

Ja, Maja tudi to že ve, tudi druge znanke ima, ki pozimi v daljnih deželah malo prihranijo …

Seveda je to premišljevanje popolnoma nesmiselno, ko vendar ve, da Jože ne bo šel nikamor, ona sama brez njega pa tudi ne. To je ta njena letošnja zamišljenost, ta občutek ujetosti, ko vidi, kako se njuno življenje umirja tu v dnevni sobi, ona pa ima še toliko želja, toliko zamisli, toliko zanimanj! Ona bi šla ...

Vendar ji ni do tega, da bi sama hodila okoli, res ne! Spomnila se je večera na morju, kako zoprno ji je bilo gledati tujki, ki sta plesali sami zase, vsaka na svojem delu plesišča.

V tem hipu pa je razumela: tisti dve ženski sta ugotovili, da pravzaprav lahko plešeš tudi sam, če želiš plesati, pa nimaš plesalca.

Pravzaprav vse lahko tudi delaš sam, če nimaš nikogar, ki bi to počel s teboj!

Najprej je pomislila, da si je to modrost izmislila sama, potem pa se je spomnila, da je to rekla že Scarlett, glavna junakinja knjige V vrtincu. Kolikor se spomni, so se tudi takrat različne ženske zelo različno spoprijemale z življenjem. Vedno isto …

Nasmehnila se je in sklenila, da za začetek jeseni najprej še enkrat prebere tisto staro knjigo. Morda bo v njej našla kakšen odgovor na svoja premnoga vprašanja.

Mira Dobravec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media