Ali zmes vodke in olja res pomaga?

Dobro počutje | sep. '19

Ruski zdravilec Nikolai Shevchenko je leta 1993 patentiral svoje zdravilo, za katerega je, kot je napisal, zbral dokaze, da zdravi mnoge bolezni, vključno z rakom. Zaradi enostavnosti in nenavadne kombinacije je to »zdravilo« sprožilo kup glasnih napadov in nasprotovanj, toda tisti, ki so si s tem zdravilom pomagali, so bili še glasnejši, in metoda je začela hitro odmevati na vseh koncih sveta.

Sestavini Shevchenkove metode sta najmanj 40-odstotni alkohol, najbolje kar vodka, in hladno stisnjeno sončnično olje. Obe sestavini je treba pretresati najmanj 5 minut in tako nastane nova zmes (podobna estrom, ko se pri mešanju oljnih kislin in alkohola izloči voda in nastane nova zmes), ki jo pijemo ali pa uporabljamo kot obkladek, če imamo težave s kožo. Avtor  navaja, da je zmes dobrodošla kot preventiva, v močnejšem odmerku in pogosteje zaužita pa kot kurativa. V preventivne namene zadošča mešanica 30 ml hladno stisnjenega sončničnega olja in 30 ml vodke. Mešanico naj bi popili enkrat do dvakrat dnevno.

Za zdravljenje težjih bolezni pa naj bi najmanj trikrat dnevno v enakih intervalih spili mešanico olja in vodke v razmerju 40 : 40. Uživali naj bi jo deset dni, nakar sledi petdnevni premor. Sledi naslednjih 10 dni uživanja te zmesi in ponovno pet dni odmora. Ob zaključku ene serije pa ponovno pijemo zmes 10 dni, sledi pa 14 dni počitka. Pomembni so natančni odmerki in tudi nekatere druge omejitve glede hrane in pijače, in vse to avtor te metode podrobno opisuje v svoji knjigi.

Mnogi ljudje se »zgražajo« nad alkoholom v tej zmesi. Tisti pa, ki so se z njo pozdravili, poudarjajo, da z mešanjem vodke in olja nastane povsem nova vsebina, v kateri ima alkohol drugo vlogo. Alkohol sicer v jetrih oksidira kot maščoba, ker pa alkohol ni maščoba, nastane pri tem procesu struktura, ki je strupena in povzroča opitost. V zmesi vodke in olja pa zaradi tokaferolov (antioksidantov z vitaminom E na čelu), ki jih je veliko v hladno stisnjenem sončničnem olju, alkohol ne oksidira več kot maščoba, ampak nastane oksidant, ki zdravi celo telo; če bi vodko mešali z rafiniranim oljem, bi bil človek opit in seveda ne bi bilo nobenega zdravilnega učinka. Ob tem je pomemben tudi podatek, da ta metoda omogoča porazdelitev kisika iz celic, kjer ga je preveč, v celice, kjer ga primanjkuje. 

Domača izkušnja

Na to metodo je na spletu naletel tudi naš sogovornik, doma iz Zasavja, ki želi ostati anonimen. Imel je rakav tumor v glavi. Ko mu je ta že močno pritiskal na oko, je šel k zdravniku in dobil, kot pravi, »diagnozo z zelo slabo prognozo«. Samostojni podjetnik ni imel česa izgubiti, zato se je pred šestimi leti oprijel te bilke, čeprav je naletel tudi na zelo kritične zapise. Začel se je povezovati z ljudmi, ki so imeli že izkušnje z metodo Nikolaia Shevchenka, in ugotovil, da je že mnogim ljudem pomagala, ko so bile že vse druge možnosti izčrpane. Zelo resno se je lotil te metode, dosledno spoštoval vsa navodila in upošteval tudi vsa druga avtorjeva priporočila. In ves čas je verjel v ozdravitev. Stanje se mu je izboljševalo in danes uživa vodko in nerafinirano sončnično olje »le še za krepitev organizma«. Potem ko je tumor izginil, se mu je izboljšalo splošno počutje, tudi težav z zobmi in bolečin, povezanih s posedanjem hrbtenice, ki jih je čutil, še preden je zbolel za rakom, nima več. Ko je bil še bolan, ni o svojem načinu zdravljenja nikomur nič govoril, tudi domačim ni razkril, na kakšen način si pomaga. Danes pa z veseljem razloži postopek vsem, ki se nanj obrnejo, in jih tudi opozori na potek zdravljenja, ki pa ni vedno le premočrten. Med nevarnostmi, pri katerih bi morale goreti vse lučke, je predvsem uživanje zmesi takrat, ko je v telesu še vedno prisoten kontrast, ki ga je bolnik dobil ob slikanju. Šele ko se kontrast povsem izloči iz telesa, bolnik lahko začne uporabljati Shevchenkovo metodo, sicer je ta kombinacija pogubna.

Čeprav se sliši naivno, da je lahko tako enostavna spojina »zdravilo za vse«, je vendarle tudi veliko zapisov o uspešnem zdravljenju kožnih težav, alergij, motenj v presnovi itd. Nekateri celo trdijo, da je uživanje te mešanice učinkovito zdravilo proti alkoholizmu in da preventivno uživanje te zmesi zagotavlja telesno in umsko pomladitev. Pa vendar – še vedno ni nobenih znanstvenih dokazov, ali Shevchenkova metoda res deluje. Kot tudi še vedno ni nobenih dokazov, ki bi ovrgle zdravilno moč te terapije.

Besedilo in fotografija: Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media