Za varnost in udobje

Dobro počutje | sep. '19

Nenadzorovano uhajanje urina ni tako redka, a zagotovo najbolj zamolčana zdravstvena težava. Pesti ljudi različnih starosti, res pa je veliko pogostejša med starejšimi. Z upoštevanjem zdravniških nasvetov in uporabo ustreznih pripomočkov, ki preprečujejo iztekanje in neprijeten vonj, lahko težave omilimo.

 Na voljo so različno vpojne predloge oziroma anatomsko oblikovani vložki, posebej za ženke in posebej za moške, plenice v več velikostih, namenske spodnje hlačke ali t. i. mobilne hlačke. Obstajajo tudi posebej izdelani pripomočki za fekalno inkontinenco, kadar uhaja blato.

Pomembno je, da izberemo predloge ali plenice, primerne stopnji težav z uhajanjem urina, in da jih pravilno namestimo. Dobro je preizkusiti na primer več različnih vrst plenic, da ugotovimo, katere so najlažje za nameščanje in snemanje, zanesljive pri preprečevanju neprijetnega vonja in iztekanja ter hkrati udobne in diskretne. Pravilno izbran pripomoček je prilagojen telesnim meram trebuha, bokov in stegen, tako da nas ne moti pri opravljanju vsakdanjih opravil.

Navadni higienski vložki ali ščitniki perila niso primerna zaščita pri uhajanju urina. Predloge za inkontinenco namreč vpijejo veliko več tekočine in preprečujejo nastanek neprijetnega vonja. Zgornji sloj je prepusten, kar pomeni, da ne vpije tekočine, pač pa jo hitro prepusti v jedro. Vrhnja plast tako na koži ohranja suh občutek ter ostaja mehka, da ne draži intimnih predelov. Poleg tega inkontinenčni pripomočki vsebujejo nevtralizator neprijetnih vonjav, to je poseben dodatek v jedru, ki preprečuje vonj po urinu.

Pri inkontinenci moramo zelo paziti na higieno in nego kože. Predloge ali plenice menjavamo vsaj na 8 ur, po potrebi tudi pogosteje. Ker je kar naprej vlažna, je koža občutljivejša, vzdražena in tako dovzetnejša za izpuščaje, vnetja in razne okužbe. Da bi preprečili vonj po urinu, se pogosteje umivamo, kar pa kožo še bolj izsuši, še posebej, če pri tem uporabljamo alkalna mila, s katerimi zmanjšamo količino naravnih lipidov v koži, ki jo ščitijo. Pri dolgotrajni uporabi vložkov oziroma plenic se zaradi prekomerne vlažnosti, neprepustnosti zraka, pregrevanja kože in drgnjenja lahko pojavi tudi dermatitis.

Ginekologi zato priporočajo umivanje le z vodo, če pa že uporabimo milo, naj bo nežno. Najbolje pa je, da izberemo namenske izdelke za umivanje, redno pa uporabljamo še kreme ali mazila za nego kože, ki vsebujejo pantenol, kreatin, mandljevo olje, aminokisline in esencialne maščobne kisline.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media