Po poti ljudskega godca

Prosti čas | sep. '19

Ivan Ulaga - Vrhovski Anzek

Septembra vas vabimo na glasbeno obarvan pohod, ki poteka v spomin na godbenika in ljudskega godca Ivana Ulaga – Vrhovskega Anzeka in povezuje občini Laško in Štore.

Po Anzekovi poti iz Laškega na Svetino se bodo 7. septembra pohodniki od vsepovsod odpravili že trinajstič. Pohod, ki spada v sklop pohodov Po laških poteh, pripravlja Etno odbor Jureta Krašovca Možnar iz Laškega v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Svetina, ki spada v občino Štore.

Vas Svetina

Na Svetini se ob krajevnem prazniku tako spominjajo znanega ljudskega godca in kapelnika več godb na pihala. Ivan Ulaga (1919–1995), po domače Vrhovski Anzek, je bil med drugo svetovno vojno partizan v Kozjanskem odredu, kasneje pa kapelnik vojaške godbe 14. divizije. Veljal je za izjemno naravno talentiranega muzikanta, ki je dobro poznal note in je znanje prenašal tudi na mlajše rodove. Njegovo zgodbo je v knjigi zapisal pokojni novinar Jure Krašovec. Med drugim lahko preberemo, da je Anzek glasbeno znanje podedoval po očetu, bil je vsestranski instrumentalist, a je najraje igral na tako imenovani Es-klarinet in velikokrat zaigral skupaj s harmonikarji na svatbah. Pravijo, da se je tam, kjer je igral Anzek, plesalo več dni. Bil je med ustanovitelji Šentjurske godbe, kot godbenik je sodeloval s pihalnimi godbami iz Laškega, Kalobja in Štor, najdlje pa seveda v svoji domači Pihalni godbi Svetina.
Kot mladenič je tako kot oče igral v laški pihalni godbi, kamor je dvakrat tedensko s Svetine hodil peš na vaje in tako prepešačil 12 kilometrov poti v eno smer, zato se je med njegovimi sorodniki in glasbenimi popotniki pred leti porodila ideja o pohodni poti.

Pihalna godba Svetina, kjer je bil Ulaga dolga leta kapelnik. 

Pohodniki se bodo na pot odpravili v soboto, 7. septembra, ob 8. uri z avtobusne postaje v Laškem. Dvanajst kilometrov premagajo v štirih ali petih urah, odvisno od tega, kako dolgo se zadržijo na domačijah ob poti, kjer jim krajani pripravijo prigrizke, praviloma pa jih pričaka tudi glasba. Prvi postanek je na domačiji Terezije Sikovšek na Ojstrem, ki je bila nečakinja ljudskega godca. Potem se pohodniki ustavijo še pri Vrhovškovih na Reki, na domu glasbene družine Štiglnovih, ki so povezani z godbo tako v Laškem kot tudi na Svetini, nato še pri Slapšakovih oziroma Klepejevih v Kanjucah, kjer je bila doma Ulagova snaha, nato jih pot vodi do domačije Pesjakovih na Velikem Vrhu malce pred Svetino. Tukaj je bila nekdaj godbenikova rojstna hiša. Zaključek je na Svetini, kjer domuje cerkev Marije Snežne, ki ima enega najlepših zvonikov, na pokopališču ob njej pa je pokopana Alma Karlin. Običajno na cilju zaigrajo združene pihalne godbe, katerih član je bil pokojni Anzek.

Vrnitev v Laško je mogoča po isti poti, na voljo pa je avtobusni prevoz do izhodišča (plačilo). Pohod je sicer brezplačen, seveda pa bodo ponudniki ob poti veseli prostovoljnih prispevkov.

Besedilo: Jožica Hribar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media