Zeliščni pripravki za kožna obolenja

Dobro počutje | sep. '19

Ognjič

Koža opravlja več pomembnih nalog: varuje telo pred zunanjimi vplivi, oddaja nezaželene ostanke presnove, s kožo občutimo mraz in toploto, odraža notranje razpoloženje ter zdravstveno stanje pomembnih organov, varuje pred izgubo toplote in tekočine ter je zaščita pred mehanskimi poškodbami in pred povzročitelji bolezni.

Za zdravo kožo je potrebno telesu zagotoviti dovolj tekočine, zdrav način življenja, čim manj stresa, dober imunski sistem in notranji mir. Zaradi velike površine je koža pogosto izpostavljena številnim težavam, kot so herpes, pasovec, bradavice, otiščanci, piki žuželk, turi ali furunkli. Najpogosteje pa se na koži pojavljajo:

Luskavica. Nagnjenost k luskavici ali psoriazi je dedna, ni pa nalezljiva. Pojavlja se na komolcih, kolenih in glavi kot luskine, in sicer kot posledica prehitre tvorbe celic povrhnjice. Pomaga mazanje z olivnim oljem, šentjanževim oljem, mazilom iz lakote ali rmanovim mazilom. Priporočljivo je pitje zeliščnih čajev iz koprive, močvirskega oslada, ognjiča, jetičnika, vrbove skorje in rmana. Bolezen se izboljša s kopanjem v morski vodi.

Ekcem je vnetna sprememba kože s pordečitvijo in srbenjem. Pogosto je posledica alergije na kovine, emulgatorje, barvila in konzervanse. Pomagajo izmivanje s čajem iz hrastove skorje ali kamilic, mazanje z ognjičevim mazilom ali mazilom iz lakote ali arnike ter pitje zeliščnih čajev za čiščenje kože.

Nevrodermitis se odraža kot suha, luskasta koža z močnim srbenjem. Zaradi praskanja nastanejo ranice, ki se lahko zagnojijo. Pomagajo kopeli s taninskimi izvlečki – hrastova skorja. Pri nevrodermitisu uspešno uporabljajo rastlinska olja – boragovo, svetlinovo, olivno ter pripravek šentjanževega olja.

Akne se najpogosteje pojavljajo v mladosti. Žleze, ki izločajo loj, ohranjajo kožo prožno in vlažno. Akne nastanejo, če pride do prekomernega izločanja in kopičenja loja v globljih plasteh kože. Lojnice se takrat zamašijo s čepki iz zgoščenega loja, odmrlih celic kože in roževine. Pomaga izpiranje kože s poparkom iz timijana, ognjiča, kamilice in hrastove skorje. Pomembno je notranje čiščenje s čajem iz regrata, repinca, robide, lipe, ognjiča, njivske preslice ter koprive.

Glivice se začnejo razmnoževati, kadar je porušen kislinski zaščitni plašč, še zlasti v prisotnosti vlage in toplote. Najpogosteje se naselijo med prsti na nogah ter na nohtih. Pomaga izmivanje z okisano vodo (mešanica jabolčnega kisa in vode v razmerju 1 : 1), mazanje s tinkturo iz divjega kostanja ali ognjiča.

Opekline prve stopnje lahko oskrbimo sami. Takoj po stiku z vročim predmetom opečeno mesto hladimo pod mrzlo vodo. Nato namažemo s šentjanževim oljem. Hujše opekline zdravijo v bolnišnici.

Rane. Večje poškodbe kože z globokimi ranami oskrbi zdravnik. Pozorni moramo biti tudi na manjše rane, ker se lahko okužijo z bakterijami in zagnojijo. Rano najprej očistimo. Pomaga izpiranje s kamiličnim ali žajbljevim čajem ter mazanje z gabezovim mazilom ali mazilom iz arnike (okoli rane).

Čaj za čiščenje kože

Potrebujemo: po 20 odstotkov koprivnih listov, regratovih korenin, repinčevih korenin ter po 10 odstotkov robidovih listov in ognjičevih, lipovih in bezgovih cvetov.

Navodila za pripravo čaja: 2 čajni žlički mešanice prelijemo s 3 dl vrele vode. Čez 10 minut precedimo in pijemo trikrat na dan, in sicer vedno sveže pripravljeno.

Klemen Križaj, farmacevt


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media