Hitri, močni in gibčni

Dobro počutje | sep. '19

Slika 1 - Suki s telesom. Držite trak z rokami nizko ob bokih

Današnjega prispevka se bodo najbolj razveselili tisti, ki vsakdanje življenje in gibanje redno bogatijo z vajami iz te rubrike. Tokratne izbrane vaje so malce zahtevnejše, zato se pred njimi ogrejte s tistimi iz poletne številke.

Preden začnemo, naj povem, da so lahko trak, ruta, vrvica ali šal koristni in tudi naporni športni pripomočki. Šele ko jih vzamemo v roke, spoznamo njihovo uporabno rekreativno vrednost.

Med ogrevanjem in vadbo se vedno potrudite in spremljajte svoje dihanje. Predvsem je pomembno, da dihate neprekinjeno skozi nos. Če se zalotite, da ste dihanje zadržali, takoj prenehajte izvajati vaje in se posvetite samo opisanemu načinu dihanja. Nadaljujte jih šele takrat, ko bo dihanje spet lahkotno, tekoče in nemoteno.         

Pri prvi vaji z rokami na enakomerni razdalji držite ruto, trak ali vrvico, lahko tudi šal. Noge naj bodo dovolj narazen, da stojite udobno in varno. Ob izdihu se z rokami in telesom zasučite nazaj in ob tem izdihnite (slika 1). Tudi glavo obrnite, kolikor zmorete, in poglejte za hrbet. Ob prehodu na drugo stran vdihnite. Na začetku naredite nežno vsaj tri ponovitve na vsako stran in nato intenzivneje še vsaj tri ponovitve. Po končani vaji sprostite telo s kroženji bokov v obe smeri.      

Slika 2

Zamahi s trakom so »od sile« in sploh ne tako zelo enostavni, kot bi najprej pomislili. Preden zamahnete, se je treba z nogami trdno upreti ob tla (slika 2). 

Slika 2 a

Zamah naprej in navzdol naj bo hiter in močan. Ob prav takem zamahu boste lahko začutili delo mišic celega telesa. Po končanem zamahu (slika 2a) prija nekaj sproščenih korakov, potem še enkrat ponovite zamah in nato vajo ponovite še z drugo roko.

Slika 3

V prejšnji številki preberite uvod v vajo s počepi in njene učinke ter se je lotite postopoma, če tega še niste storili. Če bi bilo po moje, bi ta čim nižji čep ob škarpi (slika 3) zaradi »multivplivov« na telo in držo obvezno predpisala čisto vsem ljudem vseh starosti in poklicev. Tako pa jo lahko le priporočim. Poudarjam pa, da pazite na stopala in kolena, ki morajo biti narazen, pete pa po možnosti čim bolj pri tleh, hrbet naj bo vzravnan in rame spuščene.

Oprimite se škarpe (lahko tudi trdne mize, klopi ali stola), a pazite, da je oprijem trden in varen. Ob čepu izdihnite, ob dvigu telesa pa vdihnite. Naredite vsaj dve ponovitvi vsakič oziroma samo toliko in tako globoko, da vas med vadbo nikjer nič ne boli. Ko končate, nekaj sekund nežno stresajte celo telo. Vztrajnost in redna vadba bosta pri tej vaji še posebej bogato poplačana.             

 Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media