Pripomočki za dvigovanje in posedanje

Dobro počutje | sep. '19

Pas z ročaji in deska za presedanje (Foto: A. F.)

Pri motnjah gibanja potrebuje starostnik pomoč pri vstajanju, hoji, posedanju na invalidski voziček ali stol, urejanju položajev v postelji, izločanju, hranjenju in izvajanju drugih telesnih dejavnosti. Ustrezni pripomočki omogočajo stabilnost, dajejo oporo, zmanjšajo obremenitev ter olajšajo premikanje in dvigovanje.

Kadar dolgo ležimo, postopoma vstajamo iz ležečega v sedeči in stoječi položaj, tako da se najprej v postelji usedemo in eno do dve minuti sedimo z nogami navzdol, šele potem se dvignemo v stoječi položaj. Pri vstajanju smo pozorni na splošno počutje. Lahko se pojavi ortostatska hipotenzija, ko se nenadoma zniža krvni tlak za najmanj 20 mmHg. Znaki so slabost, vrtoglavica, bledica, potenje, omotica, zamegljen vid, šumenje v ušesih in omedlevica. Ob pojavu katerega od navedenih znakov se usedemo in izmerimo krvni tlak. Če slabost, omotica ali vrtoglavica ne minejo, se uležemo, ob ponavljajočih se težavah obiščemo zdravnika.

Kako pomagamo?

Napačna drža telesa, napačno premikanje in dvigovanje druge osebe lahko povzročijo poškodbo hrbtenice, zato moramo ravnati previdno. Pri pravilnem dviganju bremena počepnemo in breme dvignemo z vzravnanim hrbtom. Sila se enakomerno porazdeli na medvretenčne ploščice in tako se izognemo poškodbi hrbtenice. Pri dvigovanju z upognjenim hrbtom se prenaša sila na robove medvretenčnih hrustančastih ploščic, ki se zaradi preobremenjenosti poškodujejo.

Obujemo udobne čevlje z nižjo peto, ki ne drsijo, in oblečemo udobna oblačila. Ugotovimo, kaj lahko starostnik naredi sam, in ga pri tem spodbujamo. Poskrbimo za varno okolje, odmaknemo vse ovire in si uredimo dovolj prostora za gibanje. Posteljo dvignemo na primerno višino. Stojimo z rahlo razmaknjenimi stopali, kar nam omogoča stabilnost. Vzravnamo hrbtenico in pokrčimo kolena. Imeti moramo zanesljiv prijem. Starostnika držimo čim bližje sebi. Pri dvigovanju stisnemo mišice medeničnega dna. Izvajamo enakomerne gibe. Kadar dviguje več oseb, delamo usklajeno. Za lažje in varno dvigovanje uporabimo pripomočke, kot so pas z ročaji, drsna podloga, deska za presedanje, vrtljiva plošča, trapez, sobno dvigalo, invalidski voziček.

Pas z ročaji omogoča dober oprijem. Na voljo je v različnih velikostih in je nastavljiv po dolžini. Starostniku ga namestimo okoli pasu. Uporabljamo ga za premikanje osebe na invalidski voziček, pri vstajanju s stola ali postelje. Lahko si ga okoli pasu namesti tudi negovalec, da se ga starostnik lažje oprime.

Deska za presedanje je namenjena premikanju in premeščanju s postelje na invalidski voziček ali stol. Lahko jo uporablja starostnik tudi sam.

Drsna podloga je narejena iz močnejšega materiala in je na voljo v različnih velikostih. Ima obliko »cevi«, notranji del je zdrsljiv. Uporabljamo jo za premikanje starostnika v ležečem položaju po postelji, za obračanje na bok ali premeščanje na drugo ležišče. Manjša drsna podloga se uporablja za premikanje starostnika v sedečem položaju, na primer za presedanje na stol. Lahko jo uporablja starostnik tudi sam.

 Vrtljiva plošča (krožnik) omogoča zasuk osebe. Namenjena je premikanju osebe na invalidski voziček, stol ali na posteljo v stoječem ali sedečem položaju. Plošča za premikanje v sedečem položaju ima mehko zgornjo oblogo in jo lahko uporablja starostnik tudi sam.

Vrtljiv krožnik (Foto: A. F.)

Sobno dvigalo uporabljamo za dvigovanje, premikanje in posedanje negibljive osebe s postelje na invalidski voziček, za nameščanje v kopalno kad in drugo.

Pred uporabo se poučimo o pravilni uporabi in upoštevamo navodila proizvajalca. Sobno dvigalo je lahko hidravlično ali električno z osnovno ali povišano mrežo, ki je pralna. Ima štiri kolesa (dve z zavoro) in omogoča nastavitev širine podnožja.

Pred uporabo sobnega dvigala vedno preverimo njegovo delovanje in zanesljivost (akumulator mora biti napolnjen, ogrodje voznega dela in zavore morajo delovati brezhibno, kolesa morajo biti čista). Pred prevozom s poti odstranimo ovire.

Sobno dvigalo (Foto: Sanolabor)

Postopek prevoza predstavimo starostniku na način, ki ga bo razumel, da preprečimo njegov morebitni strah. Dvigalo namestimo ob postelji in fiksiramo zavore. Pod starostnika namestimo mrežo, ki jo z zankami pričvrstimo na dvigalo in preverimo njeno stabilnost. Starostnik naj ima roke ob telesu ali pa naj se oprime mreže. Dvignemo ga s postelje in ga peljemo na želeno mesto.

Alojzija Fink, spec. patr. zdr. nege


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media