Razkošne freske iz mestne vile

Zgodbe | sep. '19

Celeja – mesto pod mestom pod Knežjim dvorom je največja predstavitev ostankov rimske Celeje in situ.

 Zaradi številnih antičnih naselbinskih in ruševinskih plasti, ki navadno presegajo štirimetrsko debelino, je pod modernim Celjem še vedno zelo dobro ohranjena rimska Celeia.

 Leta 2017 so pri obnovi Muzejskega trga pod srednjeveškimi zidovi odkrili ruševine petih razkošnih rimskih mestnih vil, ki so bile v uporabi v času med 3. in 5. stoletjem. Pod eno od njih, ki je v neposredni bližini znamenite Stare grofije, so arheologi odkrili zidove še starejše vile, zgrajene v 1. stoletju našega štetja. Na njenih zidovih so se vse do višine 1,3 metra ohranili spodnji deli živobarvnih fresk z rastlinskimi in figuralnimi motivi. Odlomki fresk – približno 60.000 kosov, ki so krasile zgornje dele zidov in strop, so ležali v ruševini med zidovi taiste vile. Po prvih ocenah so nastale okoli leta 80 našega štetja.

Predvsem odlomki obokanega in intenzivno poslikanega stropa, ki so ležali na nekdanji hodni površini v eni izmed osrednjih sob, predstavljajo pravo presenečenje. Poleg živobarvne in razkošne rastlinske motivike posebej izstopajo figuralni prizori iz bogate grško-rimske mitologije. Tako na primer zgodba o bogu Panu in nimfi Syrinx, Amorju in Psihi, v antiki priljubljena zgodba o ugrabitvi Perzefone ter prizor s plešočo menado in satirjem. Kakovost poslikave je vrhunska in v ničemer ne zaostaja za primerki, odkritimi v bolj znanih Pompejih, Herkulaneju, Ogleju ali Rimu. 

Zaradi izjemnosti in odlične ohranjenosti odkritih ostalin – ne samo v slovenskem, ampak tudi v evropskem prostoru – bo najdišče predstavljeno na mestu odkritja predvidoma leta 2020. Pod Muzejskim trgom je zaščitni objekt, ki je pod zemljo povezan s kletnimi prostori Stare grofije, kjer je notranji del lapidarija (zbirke rimskih kamnitih spomenikov) Pokrajinskega muzeja Celje.

Živobarvne freske s sten rimske vile

Novo razstavišče se bo tako pridružilo številnim že delujočim predstavitvam po mestu, kjer si je mogoče ogledati blišč nekdanjega rimskega municipija. Tako je na Gubčevi ulici na ogled del zgodnjekrščanske krstilnice s krstilnim bazenom, v atriju Narodnega doma del zasebne kopalnice rimske mestne vile, v Osrednji knjižnici Celje del rimske kloake, na naravni terasi nad Mestnim parkom so vidni temelji t. i. Herkulovega svetišča.

Na Glavnem trgu je predstavljen del arheoloških odkritij, ki so prišla na dan ob prenovi mestnega jedra. V paviljonu za predstavitev arheologije, ki je v sklopu novega turističnoinformacijskega centra in je letos prejel prestižno nagrado Evropa Nostra – najvišje priznanje, ki ga podeljuje Evropska komisija na področju ohranjanja kulturne dediščine, je na ogled del bogate mestne vile (domusa) iz poznega 3. in 4. stoletja z odlično ohranjenimi mozaiki, centralnim toplozračnim ogrevanjem – hipokavstom, delno ohranjeno stensko poslikavo, viden pa je tudi del prve mestne hiše, ki jo je Celju ob podelitvi mestnih pravic leta 1451 podaril Friderik II. Celjski.

Nekoliko južneje na Glavnem trgu je bil odkrit še del sosednjega domusa z večbarvnim mozaikom in ostanki hipokavsta pod njim. V kletnih prostorih TIC-a je predstavljen konzerviran in delno restavriran originalni mozaik s hipokavstom, ki je dopolnjen še z manjšo razstavo o mozaikih v Celeii, medtem ko je na mestu odkritja postavljena moderna pohodna kopija mozaika, kamnite klopi in potek tlaka predstavljajo zidove vile, v tlaku pa je nakazan še potek bližnje glavne mestne ulice v smeri vzhod–zahod – decumanus maximus.

Največja predstavitev rimske Celeie, ki je v kletni etaži Knežjega dvora na Trgu celjskih knezov, se razteza na skoraj 1000 kvadratnih metrih. Tu si je mogoče ogledati ostanke dveh rimskih hiš, tlakovano glavno ulico – decumanus maximus, zahodna mestna vrata s stolpoma monumentalnega celeianskega obzidja iz sredine 4. stoletja in nekatere kamnite spomenike, odkrite med raziskavami.

INFORMACIJE:

Pokrajinski muzej Celje, Trg celjskih knezov 8, Celje

e-naslov: muzej@pokmuz-ce.si

www.pokmuz-ce.si

tel. št.: 03 42 80 962, 031 612 618

Besedilo in fotografiji: Dr. Maja Bausovac, dr. Jure Krajšek, Pokrajinski muzej Celje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media