Zakaj paradižniki ne dozorijo?  

Prosti čas | sep. '19

V času zorenja paradižnikov se dogaja, da je plod trd, nedozorel, deformiran. Plod lahko tudi poka, opažamo zvijanje listov in še nekatere težave. Zanje niso odgovorne bolezni, zato jih lahko zlahka rešite. 

 V zadnjih letih vse več plodov ne dozori, trda je tudi sredica. Takšen plod je na zgornjem delu rumen, zelen, na spodnjem delu pa rdeč in dozorel. V tem primeru rastlini primanjkuje kalija, ki je eden izmed treh glavnih elementov, ki jih potrebuje paradižnik za dobro rast in razvoj plodu. Kalija je lahko v tleh dovolj, a zaradi preveč drugih hranil ga rastlini ne uspe posrkati. Največkrat kalij ni dostopen zaradi preveč fosforja in kalcija. Paradižniku ne dodajajte jajčnih lupin za pomanjkanje kalcija, ker takšna dejavnost še povečuje težavo s pomanjkanjem kalija. Vzrok lahko iščete tudi v slabi oskrbi z vodo in pretiranem gnojenju s hlevskim gnojem, ki ima največ dušika. Nekatere sorte so za pomanjkanje kalija občutljivejše kot druge.

Če se težava že pojavi, plodov ni mogoče rešiti. Če pa pravočasno ukrepate, je rešitev dokaj enostavna. Kalij dodajate skozi liste v času rasti. Listna gnojila s kalijem lahko kupite v vseh bolje založenih kmetijskih trgovinah. O uporabi povprašajte kmetijskega svetovalca. Paradižnik je treba zmerno in redno zalivati. Na vrtu in v rastlinjaku je priporočljivo uporabljati zastirko, ki ohranja tla dalj časa vlažna tudi v suhem in vročem poletju. Priporočamo, da pred sajenjem paradižnika v tla dodajate kalijeva gnojila v obliki kalijevega sulfata. Uporabite ga v odmerku 20 do 30 dag na 10 kvadratnih metrov. Paziti je treba tudi na zmerno gnojenje s hlevskim gnojem (2 kg/m²) ali kompostom. Med letom tako dognojujete z gnojili, ki imajo več kalija kot fosforja in dušika.

 Pokanje plodov, zvijanje listov

Treba je vedeti, da plodovi pokajo zaradi neenakomerne oskrbe z vodo. Če dobijo z zalivanjem preveč vode naenkrat, se zgodi, da plodovi pokajo. Na vrtovih pogosto opažam, da se v razpoke naselijo glivice sajavosti. Določene sorte so za pokanje občutljivejše, zato ne pokajo vse enako.

Zvijanje listov je zaščita rastlin pred močnimi sončnimi žarki. Na ta način se paradižnik zavaruje, da ne izgubi preveč vode. Za zvijanje listov na vrtu in rastlinjaku so nekatere sorte dovzetnejše kot druge. Strah pred boleznimi je v tem primeru odveč, ker je to predvsem naravna obramba rastlin pred izsuševanjem. Pri paradižniku opažamo, da so plodovi tudi deformirani ali se ne razvijejo. Do tega pojava pride zato, ker se cvetni prah pri visokih temperaturah slabo razvija. Posledica visokih temperatur so manjši in deformirani plodovi ali pa jih sploh ni. Vsekakor je v tem primeru treba razmisliti o senčenju.

Agrume sadimo jeseni

Na celini agrume gojimo kot posodovke. Najpogosteje v domovih gojimo limonovec. Priporočam sorto limonovca mayer, ki je nižje in kompaktne rasti. Obiramo ga lahko večkrat na leto. Plodovi so okrogli, sočni, s tanko lupino. Poseben izziv je gojenje mandarinovcev. Če želimo obrati mandarine v oktobru, priporočam zgodnjo sorto mandarinovca zorica rana. Plodovi so zelo sočni, sladko-kislega okusa, aromatični in s tanko lupino. 

Kot posodovke na celini so primerni tudi pomarančevci, kjer toplo priporočam okusno sorto navelina. Zelo sočni in sladki plodovi so brez pešk in zorijo meseca decembra. Sadimo jih septembra in oktobra.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media