VESTI IZ ZDUS

Dobro je vedeti | sep. '19

Generalni direktor RTV Slovenija obiskal Zdus

 Na povabilo vodstva je Zdus julija obiskal Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija, saj je njihova predstavnica v programskem svetu RTV Marija Orešnik na eni izmed sej izpostavila pomisleke vodstva zveze glede uskladitve RTV-prispevka.

Pogovarjali so se tudi o programskih vsebinah, vezanih na starejšo populacijo prebivalstva. Ker področje ni v neposredni pristojnosti generalnega direktorja, je Igor Kadunc obljubil, da se bodo vnovič sestali, tokrat skupaj z radijskimi in televizijskimi odgovornimi uredniki. (Besedilo in fotografija: T. K.)

Odločneje o zahtevah upokojencev 

Na julijski izredni seji upravnega odbora Zdusa, prvi v novem mandatu, je predsednik Janez Sušnik članom posredoval vtise z nedavnega srečanja s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in Ksenijo Klampfer, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Razgovor je potekal v smeri iskanja rešitev za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev, govorili so tudi o letošnjem prikrajšanju vsakoletnih sredstev Zpiza za sofinanciranje rekreativnih, športnih in kulturnih (RŠK) dejavnosti. Po Sušnikovih besedah so se proti dodeljevanju teh sredstev pritožili delodajalci, člani sveta Zpiza, zadevo pa sta podprli tudi predstavnici Zdusa Anka Tominšek in Silva Koželj. Sredstva so, a jih ne bo razpisal Zpiz, zato v danem trenutku ne moremo financirati teh dejavnosti, je poudaril Sušnik. Povedal je še, da Zdus ostaja pri predlogu za zagotavljanje sredstev za RŠK-dejavnosti, in sicer naj se iz letnega dodatka nameni 1 evro od vsakega upokojenca za delovanje upokojenskih in invalidskih organizacij na državni ravni. S podpredsednico Vero Pečnik sta ministrico opozorila tudi na nujnost sprejema zakona o dolgotrajni oskrbi, na razpis za e-oskrbo ter vprašanja sobivanja in stanovanjske problematike.

V razpravi so člani upravnega odbora med drugim opozorili na to, da so infotočke Sobivamo same sebi namen, saj niso določeni standardi niti zakonske rešitve za reševanje bivanjskih vprašanj. Menili so, da bi moral Zdus odločneje in jasneje izraziti svoje zahteve in se pri tem povezati na primer s sindikati. Predsednik Sušnik je odgovoril, da so se že pogovarjali z Lidijo Jerkič, predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, in Francko Ćetković, predsednico Sindikata upokojencev Slovenije. Ker je Lidija Jerkič hkrati predsednica Ekonomsko-socialnega sveta (Zdus pa ni član), so jo pozvali, naj jim pošilja vabila na seje, na katerih bodo obravnavali teme, vezane na starejše. Prejel je že vabilo na razpravo o spremembah in dopolnitvah ZPIZ-2, o katerem meni, da gre bolj za nujne korektive, reforma pa to vsekakor ni. Tudi strokovni svet zveze je že razpravljal o spremembah in dopolnitvah omenjenega zakona in upravnemu odboru predlagal kar nekaj izhodišč za zastopanje stališč.

V nadaljevanju seje so govorili tudi o spremembi volilne zakonodaje, ob tem so se spomnili na predlog sprememb in dopolnitev Zakona o volitvah, ki ga je Zdus leta 2013 vložil z več kot 5.000 podpisi. Predlog temelji na kombiniranem volilnem sistemu, podpirajo ga tudi posamezne civilne iniciative. »Ko smo bili pri predsedniku države, je ta naš predlog preslišal. Očitno ni volje za temeljito spremembo zakona,« je menil Janez Sušnik.

Na seji so razpravljali tudi o dogajanju znotraj zveze, o čemer podrobneje pišemo v rubriki Aktualno.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media