Festivalsko dogajanje bo živahno

sep. '19

Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki bo med 1. in 3. oktobrom potekal že 19. leto zapored, prinaša ustaljen program: strokovne razprave o aktualnih vprašanjih, izobraževalne dogodke in delavnice za vse generacije ter bogat kulturni program. Zagotovo pa bodo obiskovalci Cankarjevega doma naleteli na nove, zanimive vsebine.

Rdeča nit letošnjega strokovnega programa bodo aktualne teme, ki jih poudarja strategija dolgožive družbe. Med drugim bodo udeleženci okroglih miz razpravljali o iskanju meja v jeziku o starosti in starejših, uspešnejšem črpanju sredstva EU za izpeljavo strategije dolgožive družbe, modernizaciji sistema dolgotrajne oskrbe in opismenjevanju starejših, ohranjanju in navezovanju pristnih človeških stikov ter pomenu odgovornega delovanja nevladnih organizacij. Pozornost bo namenjena tudi stoti obletnici Univerze v Ljubljani in stoletnici priključitve Prekmurja k matični domovini.

Za dolgo in aktivno življenje

Pester bo program predavanj in delavnic na temo demence, gibanja, dentalne medicine in kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Zagotovo bodo zanimivi pogovori o življenju in smrti, ki jih pripravlja Hospicafè. Na okrogli mizi o možnostih samostojnega življenja na domu z uporabo sodobnih tehnologij pa bodo sodelovali tudi strokovnjaki iz tujine.

Obiskovalci bodo imeli možnost pogovora s strokovnimi sodelavci iz urada zagovornika načela enakosti, ki pomaga diskriminiranim ali neenako obravnavanim osebam. Spoznavali bodo delo še drugih javnih ustanov, zavodov, občin … Tu bo tudi priložnost, da se seznanijo s pilotnim projektom, s katerim ministrstvo za zdravje preskuša nova orodja, mehanizme in storitve za zagotavljanje kakovostne in integrirane dolgotrajne oskrbe.

Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU, ki je soorganizatorica festivala, bo predstavila dnevne centre aktivnosti. Svoje izdelke in storitve bo predstavilo več kot 160 razstavljavcev s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih dejavnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva.

Na festivalu bodo članice in člani društev upokojencev iz različnih krajev Slovenije pokazali svoja umetniška in rokodelska dela, zvrstilo se bo veliko pevskih, plesnih in gledaliških nastopov, ki jih bodo pripravili društva upokojencev in druge organizacije ter šole in vrtci. Med drugim bodo obiskovalci lahko prisluhnili koncertu Avsenikove glasbe ter muzikalu o skupini Queen ter si ogledali nastope gostov iz zamejstva in Makedonije.

Festival bo odprt od 9. do 18. ure, vstopnine ni. Podrobnejši program preberite na spletni strani: www.f3zo.si

 Dobrodelnost in izdelki za boljše zdravje

V Cankarjevem domu bosta letos dve novosti. V dobrodelni akciji Računalniki za starejše bodo organizatorji F3ŽO skupaj z društvom Duh časa podarili 150 računalniških kompletov (računalnik, zaslon, tipkovnico in miško) starejšim, ki si nakupa računalnika ne morejo privoščiti.

Hkrati pa bo potekal tudi 5. festival celostnega zdravja DAO YAH, na katerem bodo obiskovalci izvedeli, kako lahko sami poskrbijo za svoje zdravje ter kako lahko kot posamezniki poskrbijo za boljši svet. Trije glavni temelji festivala so kitajska medicina, indijska (ajurvedska) medicina ter novejša evropska homeopatija. Potekale bodo delavnice, predavanja, svetovanja ter predstavitve različnih izdelkov in storitev na osnovno temo: Zdravo staranje – kako preprečiti demenco.

Več informacij najdete na: https://festival-celostnegazdravja.si/program.

Besedilo: A. Ž., fotografiji: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media