Pravočasno ukrepanje za boljši pridelek

Prosti čas | sep. '19

Rjavenje in zvijanje listov sta pri paradižniku pogosta.

Letošnje nestanovitno vreme nam kar ne da miru, zato je tudi na vrtu več težav. Dotaknili se bomo le tistih najbolj perečih, ki jih ne smemo zanemariti, saj lahko naslednje leto postanejo bolj problematični, pa tudi škoda je lahko večja, če ne bomo ukrepali.

Polži na vrtu so nikoli izpeta tema. Takoj po dežju jih je na gredicah, kolikor hočeš, pa čeprav smo uporabljali limacide. Vzrokov je več. Lahko smo imeli smolo in nismo izbrali pravega preparata. Sam sem uporabljal preparat, ki zdrži tudi v vlagi do meseca in pol. Je zelo učinkovit, dela imamo manj, saj ni potrebno večkratno trosenje.

Kmalu bodo polži začeli izlegati jajčeca za nov zarod. Če jim tega ne preprečimo, bomo imeli prihodnje leto veliko težavo. Zdaj je še čas za ukrepanje. Sprehodimo se po dežju ali v jutranji rosi po vrtu in opazujmo. Če vidimo samo enega polža, je že dovolj za ukrepanje, saj skritih polžev in tistih v zemlji ne vidimo. Vsi pa ležejo jajčeca. Torej uporabimo preparat Metarex, in sicer 9 drobnih zrnc na kvadratni meter. Ta zdrži dolgoročno, več kot mesec dni, tudi v vlagi. Tako se bomo najceneje znebili tega škodljivca. Če želimo bio preparat, je pravšnji Ironmax, kajti tudi ta zdrži mesec in pol. Porabimo ga približno 15 do 20 zrnc na kvadratni meter.

Megla povzroča plesen

Z zatonom poletja pride tudi megla. Vlaga pa je strup za paradižnike, buče, kumare in druge kulture. Je namreč idealen pogoj za pojav plesni, še posebej, če so temperature zraka višje od 24 stopinj. Plesen se kar naenkrat pojavi, in če nismo pozorni, lahko v nekaj dneh uniči ves pričakovani pridelek. Včasih smo uporabljali fungicid Ridomil, ki je bil učinkovit, a žal s 14- dnevno karenco, kar je pogosto odvračalo od uporabe. Morali smo pobrati vse rdeče in napol rdeče plodove in šele nato smo lahko poškropili rastline. Nezrel paradižnik smo dozorili na policah. Čez 14 dni pa smo šele lahko pobirali paradižnik, ki je dozorel. No, zdaj uporabimo Ortive, ki je razmeroma učinkovit, karenca pa je samo tri dni. Potrgamo napadeno listje, da dobimo zračnost, in zadeva je rešena. Priporočljivo je, da v fungicid zmešamo še Medicoplant Algesin, in sicer 2 žlici na liter pripravka. Tako bomo omogočili, da se rastlina sama obnovi.

Obstajajo še razne druge težave pri paradižniku. Listje se viha, rjavi in propada, vendar ni opaziti plesni. Kaj je vzrok?

Prešibak koreninski sistem

Najpogostejši vzrok vihanja listov navzdol je prešibak koreninski sistem. Lahko je začel propadati zaradi gnitja. Odkopljimo in ugotovimo, v kakšnem stanju so korenine. Če so začele gniti, uporabimo Previcur in dvakrat zalijemo. Ne pozabimo dodati preparata Medicoplant Amino, ki bo pomagal rastlinam nazaj k vitalnosti in razvoju koreninskega sistema.

Korenine najpogosteje propadejo zaradi preobilice vode, torej premočnega ali prepogostega zalivanja, zaradi pregnojene zemlje ali pa zaradi katerega izmed škodljivcev. Krivda za šibak koreninski sistem pa je lahko tudi v poznem presajanju sadik paradižnika, ki so bile dolgo v malih posodicah. V takem okolju se korenine ne morejo razviti. Listi ostanejo ozki in podolgovati pa tudi zavihani. Črpanje hrane je slabo, pridelek je zato ogrožen in ne povrne vloženega truda. Če imamo takšne sadike, zemljo primerno pognojimo z Bioorganikom, napravimo dovolj velike sadilne jame in malo globlje posadimo sadike. Kasneje pa dodatno pognojimo z Bioorganikom in paradižnik osujemo. Zakaj priporočamo to gnojilo? Dosedanje izkušnje so pokazale, da omogoča dober razvoj koreninskega sistema zaradi vsebnosti posebnih naravnih snovi, ki to omogočajo. Pri drugih gnojilih tega nismo zasledili. Bioorganik lahko kasneje uporabljamo tudi tako, da ga raztopimo v vodi, in s to mešanico zalivamo paradižnike. V bistvu ubijemo dve muhi na en mah, saj sredstvo vsebuje tudi veliko kalcija, magnezija, bora, železa in cinka, ki so nepogrešljivi hranilni elementi rastlin.

Rjavenje in sfrknjenost listov lahko povzroči tudi virusna okužba. Tu ne moremo kaj dosti narediti. Potrgamo suho listje, ki ga zažgemo, rastlino pa trikrat zaporedoma vsakih 5 dni poškropimo in zalijemo s preparatom Medicoplant Amino, ki bo pomagal k samoobrambi rastline in odpornosti. Predpisanih doz ni treba preseči, ker ne bo nič bolje, čeprav je to biološki preparat.

Zvijanje listov navzgor in sfrknjenost pomenita tudi pregnojenost zemlje ali pa neustrezen pH zemlje (kislost). V tem primeru ponovno uporabimo Medicoplant Amino, ki pomaga razkisati oziroma uravnati pH zemlje in razstrupiti pregnojeno zemljo. Verjemite, pomaga.

Pri pospravljanju pridelka opazujmo, ali nimamo še kakega škodljivca v gredici. Strune in bramorji radi pridejo nazaj. Ne pozabimo prazne gredice pognojiti s Strunalom in tako ubiti dve muhi na en mah. Zemlji smo dodali dušik, ki se ne izpira, ker je take sorte, poapnili smo zakisano zemljo, saj Strunal vsebuje približno 50 odstotkov kalcija. Tako smo znižali pH, če je ta previsok, pa še strun se bomo znebili ali pa vsaj zmanjšali njihovo število na neškodljivo raven.

Naj še enkrat ponovim: ukrepajmo takoj, da bomo preprečili razvoj škodljivcev v naslednjem letu in si omogočili boljši in lepši pridelek.

 Besedilo in fotografija: Franc Grošelj


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media