DRUŽENJE OKTOBER 

Druženje | okt. '19

PIRAN

V Društvu upokojencev Piran so ustanovili pevski zbor, v katerem je 19 ljubiteljic in ljubiteljev petja, vabijo pa še nove, da se jim pridružijo. Vsak četrtek vadijo v prostorih društva upokojencev v Luciji (Obala 114b). Svoj krstni nastop naj bi imeli 17. oktobra v portoroškem Avditoriju ob prireditvi Dan starejših občanov. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

RADLJE

Člani Društva upokojencev Radlje so se avgusta podali na izlet na Kozjansko. Ogledali so si grad Podsreda in Kukovičičev mlin, kjer sta mlada zakonca obnovila 500 let star mlin. Na turistični kmetiji Mramor so izletniki izvedeli nekaj o gojenju trte, predelavi in negi vina in ga tudi pokusili. V minoritskem samostanu v Olimju pa so si ogledali cerkev Marijinega vnebovzetja, staro samostansko lekarno in čokoladni butik. (Besedilo: Ivana Hauser, fotografija: Tone Hribernik)

DOLSKO

V Društvu upokojencev Dolsko je najstarejša članica Marija Godler, ki je 31. avgusta praznovala 96. rojstni dan. Ker je tudi članica Društva upokojencev Dol - Beričevo in hkrati najstarejša občanka občine Dol, so jo v domu starejših občanov v Ribnici, kjer živi zadnjih osem let, obiskali župan Željko Savič in predstavniki obeh društev.

V Dolu se je nekateri občani spominjajo kot odlične kuharice in prijazne točajke. Spet drugi pa kot varuške otrok, saj je v prvih letih po upokojitvi varovala več kot 20 otrok. Skrbno je urejala rože in vrt, zelo rada pa je imela tudi glasbo. V mladosti je namreč igrala klavir in pela na koru. Za 80. rojstni dan si je zaželela sintetizator, s katerim je nato več let nastopala na prireditvah. V domu je do lani aktivno sodelovala pri vseh dejavnostih. Zdaj pa se teh udeležuje kot gledalka in poje v pevskem zboru. Še vedno pa neutrudno rešuje sudoku. Trdno se drži nasveta domskega zdravnika: »Če vas boli roka, migajte z njo, če vas boli noga, hodite.« Največ pa ji že vse življenje pomenijo vera, molitev in obisk svete maše. Zelo se razveseli telefonskih klicev, pa ne le hčerinega ali sinovega iz daljne Japonske. (Besedilo in fotografija: Darja Kepec)

KOBILJE

Pred 25 leti so upokojenci s Kobilja skupaj z upokojenci iz Motvarjevcev ustanovili društvo upokojencev. Društvo je aktivno na kulturnem in športnem področju, delujejo kegljaška in šahovska sekcija ter sekciji za pikado in streljanje z zračno puško. Ob praznovanju jubileja je Željko Šafhalter, predsednik pobratenega Društva upokojencev Hrvatini, predsedniku Društva upokojencev Kobilje Dragu Zveru podelil simbolično priznanje (na fotografiji).

V okviru praznika občine Kobilje je društvo organiziralo 5. meddržavno srečanje v športnih disciplinah. Upokojenci iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske so se pomerili v kegljanju s kroglo na vrvici, pikadu, šahu in streljanju z zračno puško. Tekmovanja se je udeležilo kar 235 tekmovalcev.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

KRIŽEVCI

V vaškem jedru v Križevcih so ob občinskem prazniku pripravili tradicionalno srečanje starejših občanov in zakonskih jubilantov. Šest parov je iz rok župana mag. Branka Belca prejelo zlate poročne listine: Olga in Tibor Fartelj iz Križevcev, Julijana in Anton Zamuda iz Stare Nove vasi, Amalija in Ciril Vičar iz Borecev, Kristina in Mirko Sever iz Bučečovcev, Irena in Franc Cvetko iz Vučje vasi ter Milena in Marko Milič iz Križevcev; Jožefa in Franc Kardinar iz Vučje vasi pa se prireditve nista udeležila. Trije pari pa letos praznujejo 60 let skupnega življenja: Ana in Marijan Reiter iz Logarovcev, Apolonija in Feliks Lebar iz Vučje vasi ter Lidija in Pavel Šerc iz Križevcev. 
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

ŠKALE

Društvo upokojencev Škale je v načrt za leto 2019 zapisalo pet pohodov po obronkih krajevnih skupnosti. Opravili so štiri: po Podlubeli, Škalah, Hrastovcu in Cirkovcah, oktobra se podajajo še v Plešivec. Sekcijo za pohodništvo vodi Jože Turnšek, pri organizaciji pohodov se vključujejo odborniki s tistega območja. 

Na pohodu po Podlubeli (kjer je nastala fotografija) so obiskali najstarejšo članico. Na pohodu po Škalah so se seznanili z začetki rudarjenja in posledicami izkopavanja lignita za prebivalce. Skozi srednji vek so oživili mite in legende o gradu Turn. V Hrastovcu so med drugim spoznali zbiratelja Ervina Zajca, po domače Aubrehta. V njegovi zbirki so stare slike, knjige, orodje in pripomočki za kmetijstvo, premogovništvo, trgovino, gasilstvo, domače obrti ter celo smuči, s katerimi je Karel Destovnik - Kajuh naredil prve zavoje na snegu …

Daleč najštevilčnejši pa je bil pohod po Cirkovcah, udeležilo se ga je skoraj 70 članov. Obiskali so tudi Henrika Sadeka, častnega člana Društva upokojencev Škale. Pri skoraj devetdesetih letih je enciklopedija dogajanj v Cirkovcah. 
(Besedilo in fotografija: Srečko Črep)

VRHNIKA

Društvo upokojencev Vrhnika je skupaj s prostovoljkami pripravilo družabno srečanje starejših članic in članov. Jožefa Pižmoht in Lojze Dobrovoljc, ki sta bila med najstarejšimi udeleženci, sta prejela šopka in zaplesala solo ples.

Ob tej priložnosti so najbolj delavnim članicam in članom podelili priznanja Osrednjeslovenske pokrajinske zveze društev upokojencev. Priznanja so prejeli Marta Rijavec, Ivanka Sluga, Tone Sluga, Vesna Stare ter Jernejka Telban. 
(Besedilo: Elica Brelih, fotografija: Željko Jadanić)

METLIKA

Člani Društva upokojencev Metlika so se 13. septembra udeležili tradicionalnega pohoda v nordijski hoji, ki ga je organiziralo prijateljsko društvo iz Kamanja na Hrvaškem. Pohod so pripravili v okviru svojega občinskega praznika in ga zaključili z družabnim srečanjem. Posebno prijetno je bilo srečanje z domačini, ki so bili skoraj vsi zaposleni v metliških podjetjih. 
(Besedilo in fotografija: Jožef Mozetič)

HRASTNIK

Prostovoljke in prostovoljci programa Starejši za starejše Društva upokojencev Hrastnik so se v začetku septembra odpravili na ogled Nuklearne elektrarne Krško, kasneje pa so se srečali z vodilnimi in prostovoljci krškega večgeneracijskega centra in si izmenjali izkušnje. Nekaj dni kasneje pa so članice hrastniškega društva upokojencev prvič sodelovale na festivalu zasavske kulinarike FUNŠTERC, kjer so se med drugimi ekipami preskusile v pripravi funštrca, značilne knapovske jedi, in krumpantoča, ki pa je značilna jed steklarjev.
(Besedilo in fotografija: Jerica Laznik)

PRAZNOVALI SO

V juliju je častitljivi jubilej, 100. rojstni danpraznovala Jožefa Kopina z Vinjega Vrha pri Šmarjeških Toplicah, vsem poznana kot Pepa. V cerkvenem pevskem zboru je pela več kot 80 let, zaradi zdravstvenih težav potrebuje pomoč, ki ji jo daje sinova družina.

 

V Domu starejših Rakičan je 100. rojstni dan praznovala Marija Hajdinjak iz Rogašovcev. Kljub letom je vitalna in vsakemu nameni lepo besedo, rada poje stare ljudske pesmi in v pogovoru s stanovalci doma in njenimi najdražjimi obuja spomine na mladostne dni. V zakonu sta se ji rodili hčerki, v veliko veselje so ji štirje vnuki in šest pravnukov.

Ela Bračun, članica Društva upokojencev Zagorje ob Savi, je avgusta praznovala 95. rojstni dan. Zelo rada se je udeleževala izletov in drugih društvenih prireditev, dvajset let je z drugimi člani dopustovala na Pohorju, zdaj pa živi v Domu starejših občanov Polde Eberl - Jamski.

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Po petdesetih letih sta se v Beltincih znova poročila Katica in Viktor Tkalec. Viktor je po poklicu zobozdravnik. Je velik ljubitelj vinogradništva in tudi skrbnik društvene vinske trte v središču Beltincev ter kletar v društveni vinoteki. Katica je po poklicu medicinska sestra, že 45 let vodi krajevno organizacijo Rdečega križa, 24 let pa vodi in poje v pevski skupini Večernice.

Oba sodelujeta pri Turističnem društvu Beltinci in Kulturno-umetniškem društvu Beltinci in že 52 let plešeta v folklorni skupini. Rada pa se zapeljeta v svoj vinograd v Banfi v sosednjem Medžimurju. Imata hčer in sina, v petdesetih letih se je Tkalčev rod povečal za tri vnuke in pravnukinjo. 
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media