Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec 

Dobro je vedeti | okt. '19

NOVO ZDRAVILO ZA ATEROSKLEROZO

65-letna bralka se že več let zdravi zaradi motenj arterijske prekrvitve nog (PAB). Že večkrat so ji čistili žile, a ima še vedno bolečine pri hoji na razdalji med 150 in 200 m. Ima sladkorno bolezen, povišan krvni tlak in holesterole ter aterosklerotične spremembe na vratnem žilju. Prejema Aspirin, zdravila proti holesterolu, za zdravljenje sladkorne bolezni in urejanje krvnega tlaka. Redno hodi na preglede k angiologu. V tuji reviji je prebrala, da so v uporabi nova zdravila, s katerimi lahko bolezen učinkovito pozdravimo. Je na voljo tudi pri nas?

Vedno sem presenečena, kako lahko dosegljive so v današnjem času informacije in kako hitro se širijo. Ljudje so bistveno bolj informirani, kar je seveda dobro in prav. Zato je, predvsem kar zadeva različne »čudežne« tabletke, zelo pomembno preverjanje njihovih resničnih vrednosti. 

Gre za zdravilo, ki je že skoraj 10 let na našem tržišču in se v drugačnih odmerkih veliko uporablja. Smernice, kako in kdaj jih uporabljamo pri bolnikih s PAB, so bile sprejete pred kratkim. Ne gre za čudežno zdravilo, ki bi zdravilo aterosklerozo. Res pa je, da so v obsežnih študijah ugotovili, da se pri sočasnem jemanju tega zdravila in Aspirina pomembno zmanjša število potrebnih amputacij, možganske ali/in srčne kapi ter tako podaljša preživetje bolnikov s PAB in kakovost njihovega življenja. Toda nobeno zdravilo nima samo sončne strani, vedno je prisotna še druga, temnejša plat. Pogosto naši bolniki mislijo, da jim zdravil nočemo predpisati, ker so predraga. Vendar v večini primerov le upoštevamo smernice in tako poskušamo zagotoviti učinkovito, predvsem pa varno zdravljenje.

Zdravilo, o katerem ste brali, v kombinaciji z Aspirinom povzroča pogostejše krvavitve, ki so lahko tudi usodne. Zato je pomembno, katere sočasne bolezni imate, katera zdravila jemljete, kakšno je delovanje vaših ledvic, jeter in srca.

Na podlagi najinega pogovora ste verjetno res kandidatka za uvedbo kombiniranega zdravljenja. Ker imate v kratkem kontrolo pri angiologu, je najbolje, da se o morebitni uvedbi takšnega zdravljenja pogovorite z njim. Zdravilo je na recept in brez doplačila. Uvajajo ga lahko po priporočenih smernicah tudi osebni zdravniki. V vsakem primeru ostane osnovno zdravljenje žilne bolezni enako. Dobro urejen krvni sladkor, tlak in holesterol, telesna dejavnost in življenje brez tobaka. 

SVETOVALNI TELEFON: 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 7. oktobra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media