NOVICE

okt. '19

Nagrade za film Alzheimer Café

Na Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najboljši študijski film kratki dokumentarni film Alzheimer Café režiserja Martina Drakslerja. Govori o Ivanu in Jožici, ki sta se po 70 letih skupnega življenja preselila v dom za starejše občane. Kljub vsem starostnim oviram nadaljujeta skupno življenje v novem okolju doma. Spomini bledijo, ljubezen ostaja.

Poleg vesne so ustvarjalci filma (režiser in scenarist Martin Draksler, direktor fotografije Timon Hozo, montažerka Vida Ajdnik, oblikovalec zvoka Tristan Peloz in snemalec zvoka Igor Iskra) v Portorožu prejeli še posebno omembo izobraževalnega programa Ostrenje pogleda, ki ga izvaja Društvo za širjenje filmske kulture KINO! V utemeljitvi nagrade so zapisali, da je »Alzheimer Café ganljiv premislek o življenju in minljivosti, ki s spoštovanjem in igrivostjo v ospredje postavlja intimo vsakdana para v domu za ostarele«.

Lepo je deliti

Rdeči križ Slovenije bo med humanitarnim tednom, tj. od 14. do 20. oktobra, zbiral sredstva za ljudi v stiski s projektom na Televiziji Slovenija z naslovom Lepo je deliti. Lani je pri njih poiskalo pomoč več kot 110.000 ljudi. Med njimi so tudi tisti, ki redno delajo, a s prejemki ne morejo preživeti meseca, ter upokojenci, ki ne morejo preživeti s svojo pokojnino. Zato RKS poziva dobre ljudi, da po svojih zmožnostih prispevajo nekaj denarja. Namenili ga bodo za prehranske pakete, plačilo položnic in drugo pomoč ter jim tako vsaj malo olajšali njihove vsakdanje stiske.

Kako lahko pomagate? Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T2 pošljite SMS-sporočilo s ključno besedo SKUPAJ na številko 1919, prispevali boste 1 evro, ali SKUPAJ5, prispevali boste 5 evrov.

S klicem na brezplačno telefonsko številko 080 11 75 pa lahko denar darujete v oddajah Tednik, predvajana bo 14. oktobra, in Vikend paket, ki bo na sporedu 20. oktobra.

Preverite avtomobilistične veščine

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) za starejše voznice in voznike, ki bi radi osvežili svoje poznavanje cestnoprometnih predpisov, se naučili pravilno uporabljati krožišče in se znebili nelagodja pri vožnji po avtocesti, pripravlja posebne programe. Program Senior traja pet ur in je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela, pri čemer vas spremlja inštruktor varne vožnje. Uporabljate svoje vozilo, po predhodnem dogovoru pa je vozilo mogoče tudi najeti.

Pripravljajo tudi skupinske delavnice (za do sedem oseb). Inštruktor med vožnjo s kombijem prikaže pravilno vožnjo skozi krožišče in po avtocesti ter predstavi aktualne cestnoprometne predpise. Po dogovoru sta mogoča še obisk AMZS-jevega centra varne vožnje na Vranskem in predavanje na temo psihofizične priprave na vožnjo.

V sodelovanju z Zavarovalnico Triglav pa je AMZS zasnoval brezplačni program 𝐎𝐬𝐭𝐚𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐦𝐨𝐛𝐢𝐥𝐧𝐢, s katerim boste osvežili svoje vozniško znanje, se seznanili z novostmi v cestnem prometu ter se udeležili tudi tečaja varne vožnje. Program za voznike in voznice, starejše od 55 let, se bo izvajal v 15 krajih po Sloveniji. Preverite lokacije in se prijavite na spletni strani: www.amzs.si/ostanite-mobilni.


Dobrodelna donacija namesto sveče

Marsikateri že razmišljate o tem, koliko sveč boste letos prižgali na grobovih sorodnikov, prijateljev ali znancev. Ali ste pomislili, da bi namesto plastičnih sveč prižgali sveče iz odpadlega olja ali tekočega voska, ki ga po potrebi dolivate? Morda bi kupili stekleno ali keramično ohišje, ki ga lahko uporabljate več let, in v njih prižigate sveče iz čebeljega voska. Ali pa bi na grob položili le cvet.

Lahko pa spomin na pokojne počastimo na drugačen način in prispevamo za katerega izmed dobrodelnih projektov. Fundacija Svečka že enajsto leto zapored pripravlja dobrodelni projekt Manj svečk za manj grobov. Poteka pod geslom »Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo«. Prostovoljci v tednu pred 1. novembrom na stojnicah pred pokopališči v različnih krajih zbirajo prostovoljne prispevke – v zameno pa dobite simbolne zastavice sočutja, ki jih postavite na grob. Zbrana sredstva vsako leto namenijo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo življenja.  Podrobnosti najdete na: https://manjsveck-manjgrobov.si.

Oktober v znamenju rožnate

V Združenju Europa Donna Slovenija vsak oktober pripravijo številne dejavnosti, s katerimi ozaveščajo javnost o raku na dojkah in opozarjajo na pomen zdravega načina življenja ter zgodnjega odkrivanja bolezni. Pri nas vsako leto za rakom na dojkah zboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre.

V združenju ženske opozarjajo, naj si vsak mesec redno pregledujejo dojke. Pri tem jim je v pomoč mobilna aplikacija Breast Test, ki je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah mobilnih aplikacij (App Store, Google Play, Windows Phone Store), na mobilni telefon pa jo je mogoče naložiti tudi na spletni strani: breast-test.com.

Združenje ED bo v rožnatem oktobru organiziralo humanitarne teke pod imenom Tek in hoja za upanje, ki so namenjeni gibanju, druženju in zbiranju sredstev. Potekali bodo v Zagorju ob Savi, Novem mestu, Novi Gorici, Sevnici, Slovenski Bistrici, Postojni, na Ravnah na Koroškem in Obali. K doniranju sredstev so pritegnili tudi podjetja, med drugimi bo podjetje Hofer od vsakega prodanega paketa šampinjonov ali jabolk v rožnati embalaži združenju namenilo 10 centov, podjetje Skaza jim bo od vsakega prodanega rožnatega kompostnika Bokashi Organko namenilo 5 evrov, podjetje Rebel bo od vsakega prodanega modrčka brez kosti prispevalo evro, podjetje BSH Hišni aparati pa bo poklonilo sredstva od prodaje aparatov rožnate barve. Več informacij najdete na spletni strani:

 https://europadonna.si/skupnost-europa-donna/roznati-oktober-2019

Praznik kozjanskega jabolka

V Podsredi bodo jubilejno dvajseto obletnico obstoja Kozjanskega parka praznovali kar mesec dni. Začeli so že 20. septembra s pobiranjem jabolk v kolekcijskem sadovnjaku Kozjanskega parka. V njem je posajenih več kot 100 sort avtohtonih in tradicionalnih sort jablan ter več kot 60 avtohtonih in tradicionalnih sort hrušk.

Nato pa se bodo zvrstili številni dogodki, tudi razstave starih sort jabolk, gob in kozjanskih ptic (tu namreč živijo nekatere vrste ogroženih ptic, kot so vijeglavka, zelena žolna, pivka, veliki skovik, pogorelček, čuk in rjavi srakoper). V nedeljo, 6. oktobra, bo pohod po kozjanskih sadovnjakih. Najživahnejše bo dogajanje v soboto, 12. oktobra, ko bodo pripravili tržnico z domačimi izdelki (ta bo tudi še naslednji dan, v nedeljo). Med temi bodo stare sorte jabolk, zdravi kmetijski pridelki, pridelani na sonaravni način, in izvirno ter domiselno predelano sadje. Predstavili bodo še stare obrti, pripravili bodo razne igre pa tudi tekmovanje v peki »štrudlja«, kjer se bodo tekmovalci potegovali za naziv štrudlmojster ali štrudlmojstrica, ter tekmovanje v lupljenju jabolk. Zmagal bo tisti, ki mu bo uspelo narediti najdaljši jabolčni olupek. Praznovanje bodo zaključili v nedeljo, 20. oktobra, ko bodo zasadili drevored jablan. Podrobnejši program najdete na: https://kozjanski-park.si.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media