ZDRAVJE KRATKE

Dobro počutje | okt. '19

Pravi moški skrbi za svoje zdravje

Pravi moški so pozorni na telesne spremembe, ob sumljivih telesnih znakih ne oklevajo in pravočasno obiščejo zdravnika, se izogibajo slabim navadam in se odzovejo vabilom na presejalne teste programa SVIT. To so nasveti, ki jih Društvo onkoloških bolnikov Slovenije širi v akciji Pravi moški skrbi zase!, s katero ozaveščajo o najpogostejših rakih pri moških, simptomih in tveganjih ter pozivajo k zdravemu načinu življenja in spremljanju svojega telesa.

Moški so manj pozorni na telesne spremembe, če pa jih že zaznajo, predolgo odlašajo z obiskom zdravnika. V glavnem zbolevajo po 50. letu, od tega jih je kar dve tretjini obolelo po 65. letu. Najpogosteje obolevajo za rakom na prostati, kožnim rakom, pljučnim rakom, rakom na debelem črevesu in danki, rakom glave in vratu ter rakom na modih. Več informacij o rakih, njihovih simptomih in dejavnikih tveganja preberite na spletni strani: www.izogniseraku.si.

Bodimo pozorni na osebne stiske

Lani je za posledicami samomora pri nas umrlo 353 oseb, 274 moških in 79 žensk. Čeprav je število manjše kot prejšnja leta, je Slovenija po številu samomorov še vedno nad evropskim povprečjem. Medtem ko je samomorov med moškimi približno štirikrat več kot med ženskami in naraščajo s starostjo, je med ženskami več poskusov samomora.

Marsikateri samomor lahko preprečimo, če smo pri svojih bližnjih pozorni na znake osebne stiske. Najpogostejše so spremembe v vedenju in odnosu do bližnjih, oseba je apatična, žalostna, opušča dejavnosti, ki jih je prej rada počela, težko se zbere, ima težave s spanjem. Dejavniki tveganja so tudi kronične bolezni, tako telesne kot duševne, samomorilno vedenje v preteklosti, osamljenost, slab socialno-ekonomski položaj … Odločitvi za samomor pa običajno botruje preplet dejavnikov.

Če opazimo spremembo vedenja, se poskušajmo s tako osebo pogovoriti, poslušajmo jo in ji ponudimo oporo pri iskanju pomoči. To lahko najdejo pri dežurnem zdravniku v najbližjem zdravstvenem domu ali psihiatrični bolnišnici, pri osebnem zdravniku, v centrih za krepitev zdravja, ki delujejo v zdravstvenih domovih, ali svetovalnicah Centra za psihološko svetovanje POSVET. Za sprejem ne potrebujete napotnice ali zdravstvene izkaznice, svetovanje je brezplačno. Za prvi obisk centra v Ljubljani, Kranju, Postojni, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Murski Soboti, Sevnici, Kopru, Idriji, Mariboru ali Zagorju ob Savi pokličite na telefonsko številko 031 704 707 ali se oglasite osebno na Tržaški 132 v Ljubljani (2. nadstropje, soba 224) vsak delovni dan od 16. do 20. ure. Za prvi obisk svetovalnice v Celju ali Laškem pa se lahko naročite na telefonski številki: 031 778 772 (vsak delovni dan med 8. in 15. uro).

Za hitrejše okrevanje

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo L&L v partnerstvu z Združenjem hematologov Slovenije izvaja brezplačni program celostne rehabilitacije bolnikov s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja. Zdravljenje krvnih rakov je namreč zelo naporno in zahtevno, saj so bolniki ob koncu terapije v večini primerov brez moči. Ta program pa pomaga preprečevati neželene učinke težkega zdravljenja, poveča možnosti za ozdravitev, omogoča hitrejše okrevanje ter hitrejšo in lažjo vrnitev nazaj v socialno okolje in k obveznostim. Bolniki so z njegovo vsebino in načinom dela izredno zadovoljni. Program že izvajajo v Ljubljani in Mariboru, želijo pa ga razširiti še v Novo Gorico in Novo mesto. Zato so sprožili kampanjo Vaša življenjska doza, s katero pozivajo širšo javnost in podjetja, da jim namenijo 0,5 odstotka dohodnine ali pa pošljejo SMS-sporočilo s ključno besedo ZDRAV5 na številko 1919 ter tako prispevajo pet evrov.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media