Pride čas

okt. '19

Naše starosti ne opredeljujejo le leta, pomembnejše je, koliko življenja smo ji dodali. Pohvalno je, da vse več ljudi skrbi za gibkost telesa in duha in si tako podaljšuje vitalnost in odmika betežno starost. A pride tudi čas, ko telo ne zmore več in potrebujemo pomoč bližnjih in družbe. 

Včasih so to naravno pot človeka bolj spoštovali in cenili izkušnje ter modrosti starejših. Danes, ko postajamo vse bolj dolgoživa družba in se delež starejših od 65 let iz leta v leto povečuje, je paradoksalno, da družba poveličuje kult mladosti. Na starejše gleda kot na enovito skupino, a je bolj pisana in raznolika kot vse druge starostne skupine. Starejši so pomaknjeni na obrobje in postajajo nevidni. Njihove težave, potrebe in želje pa prezrte.

Poglejmo pokojnine, ki se v času krize niso usklajevale, kljub gospodarski rasti razlika za nazaj še vedno ni pokrita. Nenavadno je, da je varstveni dodatek (socialna kategorija) višji, kot so najnižje pokojnine za polno delovno dobo. Zadnje čase zelo kritično govorijo o domovih za starejše, pravzaprav vse mečejo v isti koš, a večina domov se trudi, da kljub finančnim, kadrovskim in drugim omejitvam skrbi za njihove stanovalce. Eno takšnih pozitivnih zgodb predstavljamo v tokratni Vzajemnosti. Kritično je, da država že od leta 2004 ni zgradila nobenega javnega doma za starejše. Ne samo da ljudje nimajo izbire, problem je, ker ni proste postelje in so vrste čakajočih vse daljše. Tisti, ki imajo težave, potrebujejo rešitev takoj. 

Da ne omenjamo zakona o dolgotrajni oskrbi, ki smo ga nujno potrebovali že včeraj, pa ga v petnajstih letih različnim vladam ni uspelo spraviti v življenje. To je le nekaj problemov, ki kažejo na naš odnos do starejših, do generacije, ki je tej družbi v svojih ustvarjalnih letih ogromno dala. A se politiki nanje spomnijo le pred volitvami, ko potrebujejo glasove.

Tudi današnji odločevalci bodo nekoč stari, čeprav se vedejo, kot da so popili vso vodo iz vrelca večne mladosti. Za vsakega izmed nas pride čas, ko potrebujemo pomoč. Privoščimo prijetno starost vsem, tudi sebi.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media