Po Vertovčevih poteh

Prosti čas | nov. '19

Pot vodi med številnimi vinogradi.

V mesecu novembru, ko bo iz mošta nastajalo vino, poteka tradicionalni pohod po poteh Matije Vertovca, utemeljitelja slovenskega vinogradništva.

Krožni pohod vodi po vipavskih gričih skozi vipavske vasi, kjer je delal in živel duhovnik Matija Vertovec, strokovni pisec in učitelj vipavskih vinogradnikov. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu, leta 1844 je izdal znamenito strokovno knjigo Vinoreja.

Pohod, ki je tradicionalno prvo nedeljo po martinovem, velja za enega najbolj obiskanih in veselih, obišče ga veliko udeležencev, ki so deležni raznolike in bogate kulinarične ponudbe ob poti. Tokrat bo v nedeljo, 17. novembra, začel se bo med 7. in 9. uro kot običajno pri mogočnem hrastu pod vasjo Ustje, južno od Ajdovščine. Iz vasi Ustje poteka pot skozi Dolenje in Planino, kjer je Matija Vertovec služboval, do Šmarij, kjer je bil rojen, ter nazaj skozi Vrtovče in Tevče na izhodišče na Ustjah. V cerkvah na Planini in Šmarjah na ta dan potekata jutranja in dopoldanska maša. Pred spomenikom Matiji Vertovcu v Šmarjah je po maši vselej slovesnost v počastitev tega pomembnega moža, ki je močno vplival na razvoj vinogradništva v Sloveniji, posebej v Vipavski dolini.

Ob poti je cela vrsta naravnih in kulturnih spomenikov. Na razglednih točkah, na primer Ostrem vrhu, pa se odpre čudovit pogled na vso Vipavsko dolino. Pot, ki je dobro označena, nas vodi skozi vinograde, ki so v tem času odeti v čudovite jesenske barve, v vaseh pa pohodnike gostoljubno pričakajo domačini, ki poskrbijo za res odlično in raznoliko ponudbo domačih izdelkov in pridelkov, marsikaj je mogoče tudi kupiti za domov: vino, kruh in krušne dobrote, pecivo, med, marmelade, drobne izdelke, prve kakije … Domačini odprejo svoje kleti, pohodnikom na več točkah postrežejo s hrano in pijačo.

Svetovalec »vinorednikom«

Matija Vertovec, slovenski duhovnik, zgodovinar in vinogradnik, je avtor treh del, ki so izjemno pomembna za razvoj vinogradništva. Knjigo Vinoreja za Slovence je napisal na podlagi lastnih izkušenj, pri­dobljenih v farnem vinogradu in svoji kleti, ter znanja, ki ga je pridobil s prebiranjem strokovne tujejezične literature. Knjiga vsebuje številne koristne nasvete za vinogradnike, da bi lahko z njihovo pomočjo uspešno gojili vinsko trto. Drugi dve deli sta: Kmetijska kemija ter knjižica Sporočilo slovenskim vinorednikam sosebno ipavskim in primorskim.

Vertovec se je rodil leta 1784 v zaselku Jakulini pri Šmarjah na Vipavskem. V duhovnika je bil posvečen leta 1807 v Gorici, kasneje pa je služboval v Vipavi, na Planini in v Šent Vidu, današnjem Podnanosu, kjer je 2. septembra 1851 umrl. Svoje življenjsko poslanstvo je uresničeval z izobraževanjem ter moralno in versko vzgojo preprostih ljudi. Prvi je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu, o uporabni kemiji pa tudi astronomiji in splošni svetovni zgodovini. S pomembno knjižico Sporočilo slovenskim vinorednikam pa naj bi po mnenju slovstvenih zgodovinarjev Prešernu dal pobudo za Zdravljico, Petra Kozlerja pa naj bi spodbudil k izdelavi Zemljevida slovenskih dežel, ki je izšel leta 1853. V svojem okolju in tudi pri francoskih oblasteh, ki so tedaj gospodarile v naših krajih, je bil zelo spoštovan in cenjen mož. Kot duhovnik je ves čas služboval na širšem vipavskem območju, zato pohod poteka po vipavskih gričih.

Pohod pripravljata Turistično društvo Ajdovščina in Društvo Matija Vertovec, ki ohranja spomin na tega pomembnega moža ter neguje, spodbuja in pomaga pri posodabljanju opravil pri vinogradništvu, vinarstvu in kletarstvu. Pot je sicer zasnoval domačin Stanislav Bačar, bibliofil in zbiralec fosilov iz Ajdovščine.

Besedilo: Jožica Hribar, fotografija: TIC Ajdovščina


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media