Z vztrajnostjo nad slabokrvnost
Neprestana utrujenost in zaspanost, pomanjkanje energije, šibkost, krhkost las in nohtov, pogoste viroze so tipični znaki težave, ki ji pravimo slabokrvnost. Pomanjkanje železa je v današnjem času še toliko pogostejše, saj sodobna priporočila spodbujajo uživanje perutninskega mesa, ki vsebuje precej manj železa v primerjavi s temnim govejim in konjskim mesom.
Vzroki za slabokrvnost so različni, nekateri tudi zelo zapleteni, vendar je daleč najpogostejši vzrok pomanjkanje železa v krvi, ki je ključen za nastajanje rdečih krvničk in krvnega barvila hemoglobina. V sam proces vstopajo nekateri vitamini (A, C, B1, B2, B6, karoten) in minerali (baker, kobalt, mangan); ob pomanjkanju le katerega izmed omenjenih je slabokrvnost verjetnejša. Na pomanjkanje železa morajo biti pozorne ženske, ki nosečnost šele načrtujejo, in nosečnice, saj so takrat potrebe po železu močno povečane. Otrokova imunska odpornost je vsaj v prvem letu namreč krepko odvisna od količine železa v mamini krvi. V otroštvu se slabokrvnost pojavi tudi zaradi hitre rasti otrok in oslabelosti po številnih boleznih.
S primerno prehrano poskrbimo, da se stanje ne slabša in sčasoma izboljša, vendar se vse to pokaže šele po več mesecih skrbnega sestavljanja jedilnikov in obrokov z visokimi vrednostmi železa. Bogati viri železa v hrani so poleg govedine in konjetine še jetra, divjačina, jajčni rumenjak, marelice in slive, oreščki, sardele, stročnice, črni riž, temno zelena listnata zelenjava, melasa, vsaj nekaj od tega naj bo na jedilniku vsak dan. Jedilniki naj vsebujejo veliko svežega sadja in zelenjave, kjer smemo upati še na visoko vsebnost potrebnih dopolnilnih hranil, ne le železa. Absorpcija železa je nekoliko slabša, če ga uživamo ob mleku in mlečnih jedeh, vendar naj vas to ne odvrne, da si ne bi privoščili fižolove solate s kockami sira. Zato pa dodamo v solato še peteršilj ter trdo kuhano jajce in zraven popijemo sveže pripravljeno limonado.
Ščepec koristnih nasvetov pri slabokrvnosti
- Vsak dan pojemo nekaj oreščkov (mandljev, lešnikov, pinjol) in nekaj semen (bučnih in sončničnih semen, sezam). Vse to dodajamo v solate, peciva, v zmes za polpete.
- Jedi bogato začinimo z zelišči, posebej z listnatimi (na primer s peteršiljem, baziliko, koriandrom, zeleno). Ne branimo se olupkov poletnih kumar in temnih zunanjih listov jesenske endivije.
- Na jedilnik uvrstimo svinjska jetra in goveje ali konjsko meso, ribe (sardine) in tudi morske sadeže.
- Stročnice naj bodo pogosteje na jedilniku. Ne le fižol, pač pa tudi leča in grah.
- Posladkajmo se raje s temno čokolado kot pa z mlečno ali bomboni.
- V obroke dodajamo veliko svežega sadja in zelenjave, kjer je vitamin C, ki olajša absorpcijo železa.
- Navadimo se na pitje koprivnega čaja.
Recepti
Riževe polpetke na juhi iz listov redkvic
Za polpetke za 4 osebe potrebujemo:
2 skodelici kuhane rižote/kuhanega riža
2 žlici moke
manjše jajce
malo olja za peko
Za juho:
čebulo
žlico masla
liste dveh šopkov redkvic
približno 1 liter vode ali jušne osnove
muškatni orešček, sol
žlico kisle smetane
Priprava: Riž damo v posodo, potresemo z moko, jo dobro vmešamo, nato dodamo jajce. Premešamo in pustimo počivati 10 minut, da se sestavine med seboj dobro povežejo.
Za juho narežemo čebulo in jo na maslu svetlo prepražimo. Liste redkvic drobno narežemo in dodamo čebuli. Kratko podušimo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo, zavremo in kuhamo 5 do 10 minut.
Medtem v ponvi segrejemo olje. Z žličko zajemamo riževo zmes za eno malo polpeto, ga damo v ponev, narahlo pogladimo in spečemo po obeh straneh. Spečemo približno 12 polpetk. Juho začinimo z muškatnim oreščkom, solimo po okusu, vmešamo kislo smetano in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Gosto juho postrežemo z riževimi polpetkami kot jušnim vložkom. Zatem postrežemo veliko skledo solate iz naribanega korenja, ki ji dodamo bučno olje in limonov sok.
Različica: Liste redkvic zamenjamo s koprivnimi, blitvinimi, špinačnimi ali ohrovtovimi listi. V zmes za polpete dodamo mleta semena, da povečamo vsebnost železa.
Lososovi trakci s sezamom
Za 4 osebe potrebujemo:
8 trakov lososovega fileja (debeli približno 2 cm)
6 žlic sezama
3 žlice olja za peko
sol
Priprava: Trakove lososovega fileja povaljamo v sezamovih semenih, nato pa nataknemo na lesene paličice, da dobimo nabodala. V ponvi segrejemo olje in v njem po obeh straneh popečemo nabodalca. S količino olja ne pretiravamo, prav tako ne s previsoko temperaturo in časom peke. Gotovo zadošča 5 minut, prej kakšna minuta manj.
Pečena nabodala posolimo na krožniku in ponudimo s kuhanimi njoki, ki jih zabelimo z lososovo maščobo, in z veliko skledo solate iz pisanega radiča s toplim fižolom.
Čokoladno-pesna torta
Potrebujemo:
250 g kuhane rdeče pese (2 do 3 gomolje surove pese)
200 g jedilne čokolade
200 g masla
80 g sladkorja v prahu
100 g rjavega sladkorja
vrečka vaniljevega sladkorja
3 jajca
200 g moke
2 žlici kakava v prahu
2 žlički pecilnega praška
sladkor v prahu za okras
Priprava: Pečico vklopimo na 160 do 180 stopinj. Dno modela za torto namastimo in pomokamo, obod pustimo nenamazan.
Kuhano rdečo peso zmeljemo v pire. Čokolado z nožem nasekljamo na drobne koščke. V posodi stepemo maslo s sladkorjem in nato vmešamo jajca, vaniljo. Dodamo peso, čokolado, vse potresemo z moko, kakavom in pecilnim praškom. Gladko premešamo z mešalnikom. Zmes naložimo v model, pogladimo, postavimo v segreto pečico in pečemo 45 do 50 minut. Postrežemo s stepeno sladko smetano ali kepico sladoleda.