Čiščenje z ljubeznijo in odpuščanjem

Dobro počutje | nov. '19

Kvantna fizika je dosežek današnjega časa, vendar so že stara ljudstva čutila, da je vse med seboj povezano, zato so sprejemala odgovornost za vse, kar se je dogajalo v tej »enosti«. In dogaja se ogromno, saj vsako sekundo prejmemo okoli 11 milijonov bitov različnih informacij. Čeprav se od teh 11 milijonov človek zaveda le okoli 15 bitov, pa se ga vse te informacije vendarle dotaknejo, in ne da bi se tega zavedal, vplivajo na njegove misli in občutke. 

To, da je naš svet oziroma kar kozmos ena entiteta, sprejemamo kot teorijo, vendar ima ta povezanost vsega z vsem tudi zelo konkretne posledice za vsakogar med nami. Zavedanje soodvisnosti in soodgovornosti na eni strani ter sposobnost odpuščanja in negovanje ljubezni na drugi so osnove starodavne šamanske metode, ki izhaja s Havajev in ima težko izgovorljivo ime »ho'oponopono« (havajski izraz pomeni delovati pravilno oziroma popraviti napako). Ohranila se je vse do današnjih dni in zaradi učinkovitosti se je zanjo začel zanimati tudi psihoterapevt Ihaleakal Hew Len. 

Izkušnje iz zaporniške psihiatrične klinike

Metodo je uporabil v zaporniški psihiatrični bolnišnici na Havajih, kjer je delal pet let. Med pacienti so bili ljudje, ki so zagrešili huda kriminalna dejanja, in ob prebiranju njihovih kartotek se je pri vsakem vprašal, kako lahko človek stori kaj tako groznega. Pri tem je izprašal tudi sebe – ali se je kdaj zalotil s kakšno težko, maščevalno mislijo, ali ga je kdaj preplavila nekontrolirana jeza itd. Kajti v vsakem človeku se znajdejo zrna podobnih situacij, čeprav le miniaturna. S tem pa vendarle vsak prispeva v »skupno banko« (danes temu rečemo kvantno polje) dobrih ali slabih programov in je zato sokriv oziroma odgovoren za vse, kar se na svetu dogaja.

Ob branju kartotek se je poglobil v metodo »ho'oponopono«, ki zdravi z iskrenim izrekanjem priznanja sokrivde in iskrenega opravičila ter izrekanjem ljubezni. Ta mantra je sporočilo, namenjeno posamezniku, hkrati pa »vesolju«, saj doseže »banko podatkov« in jo s tem bogati, prizadetega pa rahlja, osvobaja, zdravi. Metoda ni povezana z nobeno religijo (pa tudi prepoveduje je ne) in ne zahteva nobenih ritualov, zahteva pa iskrenost, priznanje slabosti, napak, pomanjkljivosti, ki jih je treba ozavestiti in delati za njihovo transformacijo. In zahteva odpuščanje, hvaležnost in predvsem ljubezen. In dr. Hew Len je zgolj prevzel popolno odgovornost za svoje življenje. Ko je prebiral kartoteke in dosjeje pacientov, so tudi ti postali del njegovega življenja in je posledično postal odgovoren tudi zanje. Analize (te so tudi objavljene) dokazujejo, da se je stanje korenito popravilo: zmanjšala se je uporaba najtežjih zdravil, nekateri bolniki so celo povsem ozdraveli in nasilja ni bilo več. Zanimivo je, da je dr. Hew Len »izvajal« metodo sam v svoji pisarni – le ob branju kartotek, razmisleku o dejanjih vsakega prestopnika posebej in mu pošiljal »zdravilne« besede in misli. Ne da bi se srečeval s pacienti iz oči v oči, je ozdravil celoten oddelek. To dejstvo je seveda zelo odmevalo in za to neverjetno zgodbo je slišal Joe Vitale, avtor svetovne uspešnice Secret (Skrivnost). Odšel je na Havaje, da bi spoznal psihoterapevta dr. Hewa Lena, saj je menil, da ta zgodba mora v svet. Skupaj sta napisala knjigo z naslovom Zero Limits. 

Ho'oponopono temelji na ljubezni in odpuščanju sebi in drugim, znanim in neznanim ljudem in nam s ponavljanjem mantre omogoča čistiti lastne in tuje negativne vzorce. Z izgovarjanjem stavkov, kot so ljubim te, žal mi je, prosim, oprosti mi, dopuščamo, da vesolje »briše« podatke, ki smo jih pripravljeni izpustiti iz svoje podzavesti in hkrati tudi iz kolektivne zavesti. Dr. Hew Len je pošiljal mantro vsakemu pacientu posebej. Sicer pa ni nujno, da človek usmeri te besede konkretno k določenemu človeku ali dejanju. Dovolj je samo izrekanje, da se brišejo negativni vzorci. Z mantro čistimo tudi vse tisto, česar se ne zavedamo, vendar vpliva na naše misli in ustvarja slabe programe. Zveni kot v pravljici, kjer je mogoče tudi nemogoče, toda deluje, pravi avtor. Ob tem pa še dodaja, da »prosim te, oprosti mi ... ne izrekamo zato, ker bi neka višja sila to želela slišati, ampak zato, ker moramo slišati to sami v sebi in začutiti univerzalno povezanost in ljubezen«.

Odgovornost, ne pa krivda

»Ho'oponopono« uči, da v bistvu za določene težave, ki prihajajo v naše življenje, nismo krivi, vendar smo zanje odgovorni. Sprejemanje odgovornosti moramo jasno ločiti od občutkov krivde in se zavedati, da nismo krivi, smo pa soodgovorni, poudarja dr. Hew Len. Problem torej niso drugi ljudje: partner, otroci, prijateljice, politiki, šefi itd., ampak so naš problem prepričanja, ki jih gojimo do vsega, kar nas moti, boli, prizadene. Zato so se že davno nazaj tako imenovana primitivna ljudstva ob občutkih tesnobe, jeze, zamer ipd. obračale k ljubezni in v sebi iskala moč za odpuščanje. V težjih primerih so Havajci to metodo uporabili za mediacije – za poravnanje nesoglasij med dvema osebama ali družinama, saj je to razdiralno vplivalo na celo skupnost. V takih primerih so vsi vaščani sedeli v krogu, prizadeti so si gledali v oči in si izrekali mantro, nato pa so jih z izrekanjem podpirali vsi vaščani. Poudarjali so, da nikogar ni smiselno kriviti za nič v našem življenju, temveč je za nastalo stanje treba samo sprejeti odgovornost in ga tako ozdraviti.

Beseda »ho'oponopono« pomeni delovati pravilno oziroma popraviti napako ali kot pravi dr. Ihaleakala Hew Len: »Ko ste v stanju sebstva, vam ne more biti odvzeto to, kar je popolno, celo in dobro za vas. V tem stanju ste deležni popolnosti božanskih misli, besed, dejanj in aktivnosti. A takoj ko dovolite, da vas preplavijo negativne misli – sovraštvo, maščevalnost ipd., sta telo in duh dovzetna za marsikaj slabega – od samorazdiralne jeze, zmedenosti do revščine in bolezni ...«

Starodavna havajska tehnika je s knjigo Zero Limits vstopila v sodobni svet z velikimi koraki. V Sloveniji sicer še nimamo prevoda te knjige, je pa o metodi »ho'oponopono« na voljo drobna knjižica Ulricha E. Dupreeha z naslovom Ho'oponopono: havajski obred odpuščanja – ključ do polnega življenja, ki je izšla pri založbi Cangura.com, dostopna je tudi v knjižnicah.

Ta enostavna in učinkovita metoda se je hitro prijela v ZDA in Evropi. Na spletu je tudi veliko primerov, komentarjev, izjav iz naše soseščine – Italije, Hrvaške in še več iz Srbije. »Odsotnost ljubezni prinaša žalost, agresijo, revščino, razčlovečenje ...« beremo med naštevanji pozitivnih dogodkov, za katere posamezniki rezultat pripisujejo tej metodi. Izvorna ljubezen je v vsakem človeku, tudi v posesivnem sosedu, ki zaseda naš parkirni prostor, ali pa v neprijetnem in avtoritativnem politiku, poudarjajo praktiki metode. Če se na te ljudi jezimo, jim dajemo še dodatno moč, sebe pa uničujemo. Zato metoda »ho'oponopono« uči, naj prevzamemo odgovornost in jim pošiljamo mantro, ki jih bo rahljala in tako izboljševala njih in nas.

Mantro lahko ponavljamo kjer koli in kolikor časa želimo ter jo namenimo komur koli – sebi, otrokom, šefom, politikom ali pa komur koli na vsem svetu. Dr. Hew Len pravi, da je to velik prispevek k lajšanju trpljenja človeštva in narave ter lepšanju življenja nas samih in nam dragih ljudi.

Lidija Jež


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media