Barve za lase izberite odgovorno

Prosti čas | nov. '19

Vse, kar nanesemo na lasišče, kjer je koža najtanjša, se v manj kot minuti vsrka v naš krvni obtok. Zato bi morali dobro premisliti, katere šampone in druga negovalna sredstva nanašamo na lase. Najbolje je, da za barvanje uporabljamo naravne barve, saj so določene snovi, ki so prisotne v sintetičnih barvah za lase, zdravju škodljive v tolikšni meri, da večletna redna uporaba lahko povzroči raka.

Razveseljivo je tudi dejstvo, da naravne barve lase tudi negujejo in ščitijo pred zunanjimi vplivi. V nasprotju s kemičnimi ne odpirajo lasne povrhnjice, zato ne poškodujejo las. Rastlinska barvila v naravnih barvah delujejo tako, da lasno steblo obdajo kot nekakšen plašč. Rastlinski pigmenti se nalagajo na lasno steblo. Zaradi tega je las po barvanju videti debelejši in je tak tudi na otip.

Naravne barve izjemno dobro prekrivajo sive lase in ustvarijo lep, naraven videz pramenov. Res pa je, da pri zelo sivih oziroma belih laseh rezultat po prvem barvanju zelo pogosto še ni tak, kot ga lahko dosežemo s ponovitvijo. Drugo barvanje je priporočljivo opraviti dokaj kmalu. Tako dobimo pravo barvo izbranega odtenka in jo tudi utrdimo. Ko po dolžini las dosežemo želeno barvo, pa v nadaljevanju barvamo samo še narastek – enkrat mesečno, ko nam v povprečju zraste en centimeter novih las. Ob pravilni uporabi se naravna barva ne bo izpirala. Na obstojnost barve sicer vplivamo z izbiro šampona. Pred nakupom se je o tem dobro pozanimati na prodajnem mestu oziroma pri ponudniku.

Ni kar vse »naravno«

Ko iščete naravno barvo, iščite barvo, ki je v prahu in se zmeša z vodo. Včasih je barva sestavljena iz dveh delov, ki ju je za uporabo treba zmešati skupaj. Če je sestava prvega dela naravna, drugi del pa vsebuje kemikalije, to seveda ni naravna barva. Barva v tekočini, kremi ali pasti nikakor ne more biti stoodstotno naravna. Da bi v množici barv za lase prepoznali naravno barvo, se ne ozirajte na ličnost škatlice ali napise na embalaži, ampak na sestavine (angl. ingredients – INCI). Ko ugotovite, da so sestavine izključno rastline, posušene in zmlete v prah, pa je dobro preveriti še to, ali te rastline pridelujejo z ekološkim poljedelstvom. Pomemben je certifikat. Ekoloških certifikatov je veliko, a imajo različno stroga merila. Samo izdelek, pri katerem so čisto vse naravne sestavine, torej od prve do zadnje, hkrati tudi certificirano ekološke (pridelava brez uporabe pesticidov, umetnih gnojil ter blata iz čistilnih naprav; brez izpostavljanja izdelka ionizirajočemu sevanju itd.), je popolnoma varen za uporabo.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media