Katero jagodičje je zdravo in vse bolj priljubljeno?

Prosti čas | nov. '19

Heskap jagoda pred sajenjem.

Jeseni je zelo dobro saditi zdravilni rakitovec, kobulasto oljčico, jagode haskap, aronijo, zanimive sorte malin, jagode goji, robide brez trnov in drugo uporabno jagodičje. Tako poskrbite za zdravje in vitalnost kar z domačega vrta. S plodovi ste preskrbljeni od pozne pomladi in vse do pozne jeseni.

Zreli plodovi rakitovca vsebujejo veliko maščobnih olj, ki jih uporabljamo za krepitev pred srčnimi obolenji, zmanjševanje maščobnih oblog v telesu, večanje spolne moči in manj težav s spominsko utrujenostjo. Na vrt je treba posaditi moško in žensko sorto rakitovca. Sorti leikora in hergo sta ženski rastlini, za opraševanje potrebujeta moško rastlino pollmix. Tudi plodovi kobulaste oljčice so zaradi uporabnosti vse bolj priljubljeni na domačih vrtovih, saj vsebujejo vitamine A, C, E, maščobne kisline, mikroelemente in aminokisline. Prav tako so odličen vir likopena. Plodove uporabljamo sveže, zamrznjene, za marmelade in džeme. Rastline so nezahtevne za vzgojo in se odlično obnesejo tudi kot uporabna živa meja. Izbirate lahko med sortami pointilla amoroso, pointilla fortunella in pointilla sweet ’n’ sour. Jagoda haskap je izredno nezahtevna vrsta jagodičja. Oberemo jo že meseca maja in je to hkrati prvi sadež na vrtu. Sorte jagode haskap se razlikujejo po višini grma in količini pridelka. Sorta wojtek ima zelo obilen pridelek, zelo okusna je sorta nimfa, zadovoljni smo tudi s sortami morena, vostog, jugana in zojka. Jagode haskap raje sadimo jeseni, da se do pomladi dobro vrastejo. Razdalja sadik v vrsti naj znaša od 1 do 1,5 metra.

Na vrt posadite tudi maline, ki polepšajo pozno poletno in zgodnjo jesensko prehrano z zdravim domačim jagodičjem. Posadite vsaj 10 izbranih sadik malin. Kombinirajte različne sorte. Zanimiva je dvakrat rodna sorta rumene maline golden bliss, ki spada med poznopoletne sorte. To je zanimiva in zelo aromatična rumena sorta malin. Plodovi zorijo od sredine avgusta do sredine septembra. Priporočamo tudi sajenje dvakrat rodne maline sorte all gold, ki je rožnato-rumene barve. Vse dvakrat rodne maline rodijo na enoletnem lesu in jih lahko zgodaj spomladi porežemo do tal, poleti pa nas obdarijo z bogatim pridelkom. Tako je tudi rez povsem enostavna.

Med jagodami goji izbirajte novejše sorte, ki rodijo redno in imajo debele plodove. Taki sorti sta No. 1 in amber sweet. Ne pozabite tudi na sajenje zelo priljubljene aronije, ki ji poiščemo sončno lego. Proti nizkim temperaturam je povsem odporna. Zelo dobro prenaša tudi sušne razmere. Med najboljšimi je sorta nero, ki ima debele plodove. Na vrtu največkrat posežemo po sortah brez trnov. Te sorte so tudi najbolj razširjene in priporočene.

Robidi pred sajenjem postavite oporo in sadite sorte brez trnov. Izbirate lahko med sortama triple crown in thornless evergreen. Robida sorte triple crown spada med najzgodnejše sorte. Plodovi so precej debeli, predvsem pa zelo sočni in okusni. Zorijo ob koncu julija. Robida sorte thornless evergreen zraste do višine 150 cm. Plodovi so črni, okrogli in okusni ter zorijo od začetka avgusta do konca septembra.

Sajenje vse bolj uporabnega in razširjenega jagodičja opravimo, vse dokler tla še niso zamrznjena. V ugodnih razmerah, ko so zime tople, lahko sadimo v novembru in decembru. Rastline, ki jih sadimo jeseni, spomladi prej začnejo vegetacijo in lepše rastejo. Poleti praviloma tudi manj trpijo sušo, ker se že dobro ukoreninijo.

NASVET: Zalivanje in gnojenje orhidej

Najboljši način zalivanja orhidej je namakanje lončka v vedru vode. To naredimo tako, da cel lonček namočimo v vodo in pustimo stati pet minut. Le tako bomo dosegli, da se celotna vsebina dovolj dobro namoči. Nato ga temeljito odcedimo in ponovno postavimo v okrasni lonček, ki omogoča odcejanje odvečne vode. Treba je vedeti, da orhidej v zimskem času ne gnojimo in vodi nikoli ne dodajamo različnih gnojil. Iz lončka odstranimo tudi hranila v obliki ampul.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media