Urejanje položajev v postelji

Dobro počutje | nov. '19

Polsedeči položaj

Negibljivi osebi urejamo različne položaje v postelji, ker s tem razbremenimo posamezne dele telesa in tako preprečujemo nastanek zapletov zaradi negibljivosti, pospešimo prekrvitev in izboljšamo počutje. Poskrbimo, da je telo v naravnem položaju. Pri tem uporabljamo blazine različnih velikosti, svitke, narejene iz mehkejših materialov, brisače in rjuhe.

Negibljivega starostnika nameščamo v hrbtni, polsedeči, sedeči, bočni in polbočni (30 stopinj) položaj, saj pogosto leži na hrbtu. S pravilno ureditvijo hrbtnega položaja dosežemo sprostitev telesa in vzdržujemo pravilno držo. Pred vsakim opravilom mu povemo, kaj bomo naredili, in mu razložimo, kako lahko sodeluje. Posteljo dvignemo na primerno višino, da ne obremenjujemo svoje hrbtenice. 

Sprostitveni hrbtni položaj

Starostnik leži na sredini postelje, če je zdrsel proti vznožju, ga pomaknemo k vzglavju. Vzglavno blazino razrahljamo in mu jo namestimo pod glavo tako, da sega do sredine lopatic. Starostnik se obrne na bok, da mu pod ledveni del hrbtenice podložimo tanek svitek. Pod kolena podložimo blazino tako, da pete ne pritiskajo ob podlago. Pri otekanju nog, obolenjih ožilja in bolečinah v nogah dvignemo noge višje, tako da jih podložimo z višjo blazino. Pod vsako roko lahko podložimo nižjo blazino, da je ramenski obroč sproščen.

Hrbtni položaj z dvignjenimi nogami

V sedeči in polsedeči položaj namestimo starostnika pri hranjenju, izvajanju higiene ustne votline, umivanju rok in pri zaposlitvenih dejavnostih. Rjuho ali večjo brisačo zložimo v širši trak oziroma »sidro«. Starostnik leži na hrbtu in skrči kolena. Pod medenico mu namestimo »sidro«. S tem preprečimo drsenje proti vznožju postelje in nastanek strižne sile. Pod noge namestimo nižjo blazino tako, da peti ne pritiskata ob podlago. Dvignemo vzglavje.

Razrahljamo vzglavno blazino in jo namestimo tako, da podpira vrat. Pod roke podložimo manjši blazini.

  

Sedeči položaj

 Pri sedečem položaju namestimo sidro in dvignemo vzglavje višje. Vzglavno blazino pomaknemo pod hrbet tako, da podpira hrbtenico, starostnik pa lahko prosto premika glavo.

Bočni položaj

Bočni položaj je primeren za preprečevanje nastanka razjede zaradi pritiska ter pri spanju in počitku. Starostnika obrnemo na bok. Vzglavno blazino poravnamo tako, da sta podprta glava in vrat. Sprostimo ramo. Pod zgornjo roko podložimo blazino. S tem razbremenimo ramenski obroč in prsni koš. Sprostimo medenico in jo zravnamo pravokotno na ležišče. Spodnjo nogo poravnamo tako, da je starostniku udobno. Zgornjo nogo pokrčimo in jo podložimo z blazino tako, da je stegnenica v višini medenice.

Polbočni položaj

Polbočni položaj pod kotom 30 stopinj je najprimernejši za preprečevanje nastanka razjede zaradi pritiska. Pod glavo namestimo manjšo blazino. Starostnika obrnemo na bok. Eno blazino podložimo pod hrbet, drugo pa pod zgornjo nogo tako, da starostnik leži na njej pod kotom 30 stopinj. Zgornja roka počiva na telesu ali blazini, ki smo jo namestili pod hrbet.

 Starostnika vedno vprašamo, kako se počuti, in po potrebi popravimo blazino. Pri vznožju preverimo, ali posteljnina ne pritiska na nožne prste. Dvignemo posteljno ograjico. V zvezek zapišemo čas in položaj, v katerega smo ga namestili.

Vir ilustracij – Fink, Kobilšek: Zdravstvena nega pacienta pri življenjskih aktivnostih, Grafenauer založba, 2019

Alojzija Fink


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media