Prijazen radio z lepo slovensko besedo in glasbo

Prosti čas | nov. '19

Franci Trstenjak

Radio Ognjišče je v marsičem posebna radijska postaja. Je katoliški radio, ki ga radi poslušajo tudi neverujoči. Pohvalijo se z dobrim odzivom in ocenjujejo, da imajo okrog 150.000 poslušalcev doma in po svetu, še posebej pa so ponosni na najbolj zveste – Prijatelje radia Ognjišče (PRO-jevce), ki jih podpirajo s prostovoljno »radijsko naročnino«. Njihov program poslušalci cenijo zaradi pozitivno naravnane vsebine, lepe slovenščine in domače glasbe. V tem duhu bodo konec novembra praznovali že 25 let delovanja.

»Radio Ognjišče je slovenska radijska postaja, ki poslušalcem prinaša plemenita sporočila, ki gradijo človeške vrednote. Smo tudi katoliška radijska postaja, kar pomeni, da oznanjamo veselo oznanilo — evangelij. Verjetno smo zaradi širjenja pozitivnih vrednot prepoznavni tudi med neverujočimi in sprejemljivi za široko množico,« predstavi radio glavni urednik Franci Trstenjak.

Za ustanovitev katoliškega radia si je po osamosvojitvi Slovenije začel prizadevati msgr. Franc Bole, dolgoletni urednik revije Ognjišče. Na samem začetku so imeli pet frekvenc, ki so pokrile skoraj celotno Slovenijo. Vzpostavitev radia so zaupali Franciju Trstenjaku, ki je v Celju začel organizirati dobrodelni koncert Slovenske karitas Klic dobrote in je že sodeloval na radijskih postajah v Celju in Šmarju pri Jelšah. Prvo frekvenco so dobili na Primorskem, zato so v Kopru naredili priložnostni studio in tam 5. junija 1994 začeli oddajati nekajurni program. Osemindvajsetega novembra pa so štiriindvajseturni program začeli oddajati iz ljubljanskega studia. Mrežo frekvenc so do danes razširili na 25 oddajnikov. Kot prvi radio v Sloveniji so leta 1997 začeli oddajati prek interneta, leta 2004 prek satelita, uvedli pa so že tudi digitalno oddajanje (DAB +).

Podpirajo jih zvesti poslušalci

Status nepridobitne radijske postaje posebnega pomena so pridobili leta 2004 in so edini s takim statusom. Poudarek je na nepridobitnosti, kar pomeni, da ne ustvarjajo dobička, morebiten presežek pa vlagajo nazaj v delovanje radia. Že od začetka jih podpirajo njihovi zvesti poslušalci — PRO-jevci, ki za delovanje radia prostovoljno prispevajo po 2,5 evra na mesec ali 30 evrov na leto, nekateri pa tudi več. »Čeprav mnogi ljudje mislijo, da nas finančno podpira Cerkev, je to zmotno, imamo pa močno podporo škofov. Polovico dohodkov zberemo s prispevki poslušalcev, drugi del pa s trženjem oglasnega prostora,« razloži Trstenjak.

Posebnost Radia Ognjišče je tudi vzdrževanje stikov in druženje s poslušalci. Že od začetka imajo ob ponedeljkih za prijatelje radia posebno oddajo, zanje pripravljajo tudi poletne in mini zimske počitnice ter razna srečanja, kot so bila letošnja na poti od Ljubljane do Nove Štifte pri Ribnici, ko so ustvarjalci radia kolesarili od Marije do Marije. Dvakrat letno izdajo tudi posebno revijo PRO in jo pošljejo svojim podpornikom.

Skoraj ves program ustvarjajo sami, razen slovenske oddaje Radia Vatikan in prenosa nedeljske maše, ki ga delajo skupaj z Radiem Slovenija. Na sporedu imajo vse programske zvrsti, od verskega, informativnega, izobraževalnega do zabavnega programa. Kar dve tretjini oddaj pripravljajo že od samega začetka. »Med najbolj poslušane spadata oddaja Naš gost in izobraževalna oddaja Za življenje, tu so še informativne oddaje, kjer se lotevamo perečih vprašanj ne samo cerkve, ampak tudi naše družbe, naroda in države.« Od začetka je njihovo vodilo skrb za lepo slovensko besedo in glasbo. Večina dnevne glasbe je domača, ob praznikih pa vrtijo izključno slovensko glasbo.

Poznani so tudi po dobrodelnosti. Vsako leto pripravijo Pustno sobotno iskrico in zbirajo denar za najrazličnejše potrebe otrok, zadnja leta so se usmerili na področja, kjer delujejo naši misijonarji. Vsako leto sodelujejo s Klicem dobrote, znane so tudi akcije Stopimo skupaj. In kakšne imajo načrte za naprej? »Korenine, ki smo jih dobro pognali v slovenski prostor, želimo še poglobiti. Kar nam je sveto, bo ostalo sveto, vrednot ne mislimo spreminjati, lahko pa isto stvar povemo na sodoben način. Vesel sem, da pri tem napredku zavzeto sodelujejo sodelavci s svojim znanjem, zvedavostjo in željami. Brez njihove iniciative in zavzetosti ne bi takšni dočakali 25. obletnice,« zaključi.

Tudi letos bodo za rojstni dan 28. novembra pripravili zahvalno mašo na Brezjah, maševal bo ljubljanski nadškof Stanislav Zore, v Cankarjevem domu pa bo že tradicionalni gala koncert z dvema izvedbama.

Besedilo in fotografija: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media