Krizanteme – rože življenja

Prosti čas | nov. '19

Čeprav jih lahko kupujemo vse leto, ostajajo krizanteme pri nas najbolj iskano cvetje za okrasitev groba. Medtem ko v vzhodnih deželah velja za rožo življenja, se pri nas le stežka odločimo, da bi jo podarili v šopku ali kot rojstnodnevno darilo.

Njeno staro botanično ime je Chrysanthemum, pod katerim spadajo številne vrste. Pred nekaj desetletij so jih botaniki razdelili na več rodov. Predvsem gospodarsko pomembne cvetličarske krizanteme so postavili v rod Dendranthema. Slovenski ljubitelji cvetja pa jo poznamo predvsem po imenu krizantema, mraznica ali vsesvetnica. Zanjo je značilno, da v naravi začne cveteti, ko se dan začne krajšati. Vrtnarji pa s pravilnim zagotavljanjem svetlobe (z zatemnjevanjem krajšamo dan) umetno pripomoremo, da zacveti v želenem času. Z barvitimi cvetovi, ki so različnih oblik, nas razvajajo od avgusta do novembra oziroma do prve zmrzali.

 Prvi vzgojitelji so bili Kitajci

Krizantema v obliki marjetice

Prve krizanteme so vzgajali na Kitajskem, kjer so jih uporabljali v zdravstvene namene. Uporabljali so celotno rastlino, od cveta do korenin. Kitajski pregovor pravi, če želiš biti srečen vse življenje, vzgajaj krizanteme. V Evropo naj bi iz Kitajske prvo krizantemo (Chrysanthemum morifolium) pripeljal pomorščak Pierre-Louis Blancard. Velikocvetne krizanteme pa največkrat povezujemo z Japonsko. Našli jo bomo v grbu japonskih cesarjev in simbolizirajo moč in oblast.

Krizantema anemona

S selektivno vzrejo se je prvotni preprost cvet razvil v številne oblike, ki jih ne bi prepoznali kot krizantemo, kot sta vrsta z dolgimi in tankimi pajkovimi cvetnimi listi, in vrsta, ki je podobna čopiču. Krizanteme, kot jih poznamo v današnjem času, so cvetoče rastline, ki spadajo v družino košarnic (Asteraceae). So sorodnice dalij, ognjiča, sončnic in cinij. Najbolj cenjene in iskane so velikocvetne krizanteme. Pinciranje oziroma pravočasno odstranjevanje stranskih vršičkov vpliva na velikost cveta. Na videz med seboj podobni cvetovi se med seboj razlikujejo po dolgih jezičastih cvetovih, ki so združeni v cvetni koš. Ravno na podlagi ukrivljenosti teh cvetov so znotraj te skupine dodatno razvrščeni. Temeljne barve so bela, rumena, bakrena, oranžna, vijoličasta. 

Krizantema pompon

Cvet krizanteme pompon oblikujejo zanimive cvetoče krogle premera 4 centimetre. Največkrat jo uporabljajo kot rezano cvetje in za izdelavo ikeban.

Krizanteme z enojnim ali dvojnim cvetom v obliki marjetice vrtnarji običajno vzgajamo kot lončnice. Zanimive so tudi za zasaditve večjih cvetličnih posod.

Cvet anemone je polkrožne oblike z izbočeno sredino. Po navadi je to srednje visoka rastlina.

Krizanteme pajkovke so pri nas najbolj poznane vsesvetnice.

Kam z njimi?

Slovenci smo varčen narod in težko zavržemo žive rastline, kar je meni ljubo. V tujini namreč na cvetoče lončnice gledajo tako kot na šopke, ko ni več lepa, jo zavržejo in kupijo drugo.

Po končanem cvetenju cvetove porežemo, rastlino v lončku prezimimo v hladnem prostoru. Dobro prezimijo na zastekljeni verandi ali v svetli neogrevani kleti. Tudi pozimi jo po potrebi občasno zalijemo. Spomladi, ko ni več nevarnosti pozebe, jo presadimo v svež hranilen substrat na cvetlični gredici v nazavetni legi. Namenimo ji polsenčen ali sončen prostor. Potrebuje normalno vlažno rastišče. Do jeseni se bo že lepo ukoreninila in zacvetela. Drobnocvetne krizanteme zaradi vse milejših zim pri nas brez težav prezimijo in bogato cvetijo tudi v naslednjem letu.

Besedilo in fotografije: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media