Za čiste zobe je nujna še medzobna ščetka

Dobro počutje | nov. '19

Zobozdravniki opažajo, da si večina ljudi zob ne čisti dovolj natančno. Običajno jih dvakrat na dan zdrgnemo z zobno ščetko. Vendar pa tako očistimo le tri od petih ploskev zoba, sprednjo, zadnjo in grizno ploskev, stranskih ploskev in medzobnih prostorov, kjer se nabirajo ostanki hrane, pa ščetka sploh ne doseže.

Neočiščeni medzobni prostori so večinoma krivi za slab zadah ter povzročajo karies, ki ga težko odkrijemo. Ker se ob robu dlesni nabirajo bakterije, kar se kaže v kopičenju mehkih zobnih oblog, teh pa s premalo natančnim čiščenjem sproti ne odstranjujemo, se dlesen lahko vname. Postane živo rdeča, otekla in občutljiva za dotik, ob ščetkanju ali ugrizu v trdo hrano zakrvavi. 

Če v tem času izboljšamo ustno higieno in poleg zobne ščetke redno uporabljamo še medzobno ščetko prave velikosti, lahko vnetje v dveh tednih pozdravimo. V nasprotnem primeru pa se sčasoma razvije težja oblika vnetja obzobnih tkiv, nastanejo tako imenovani obzobni žepi, v katerih se še naprej kopičijo bakterije. S poglabljanjem žepkov se začnejo zobje majati in lahko celo izpadejo. Zavedati se moramo, da dlesni, ki krvavijo, niso zdrave in moramo nemudoma ukrepati. Če krvavenje v dveh ali treh tednih ne poneha, obiščemo zobozdravnika.

Zdrave dlesni so pomembne za zdravje vsega organizma, zato zobozdravniki od 15. oktobra do 15. novembra v času akcije Zdrave dlesni paciente še posebej pozorno ozaveščajo o ustni higieni, učijo jih, kako pravilno in dobro očistiti zobe, ter svarijo pred nevarnostmi parodontalnih bolezni.

 Kako pravilno čistimo zobe

Zobozdravniki priporočajo, da za vsakdanjo higieno zob uporabljamo majhne mehke in goste ščetke, s katerimi s krožnimi gibi temeljito očistimo zobe in rob dlesni. Pazimo, da dobro očistimo mesta pod mostički in okrog zobnih vsadkov, če jih imamo. Pri večernem umivanju pa uporabimo še medzobno ščetko s tankim gibljivim in vzdržljivim žičnim jedrom ter dolgimi in mehkimi ščetinami. Ščetko le enkrat vstavimo v prostor med dvema zoboma (pri dlesni) in potegnemo ven. Dobro je, da jo operemo, preden jo vstavimo med druga dva zoba.

Medzobna ščetka je učinkovitejša kot zobna nitka, to uporabimo na mestih, kamor s ščetko ne dosežemo, recimo pri kočnikih. Pomembno je, da uporabimo pravilno velikost medzobne ščetke, to izmeri zobozdravnik oziroma ustni higienik. Po navadi potrebujemo dve ali tri različne velikosti, ščetke pa redno menjamo.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media