Iskanje pomoči je znak poguma

Dobro počutje | nov. '19

Po podatkih stroke se vsak četrti človek vsaj enkrat v življenju sreča s katero od duševnih motenj. Vse več je stresnih in anksioznih motenj ter depresije. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da zaradi predsodkov in prevelike stigme ljudje s težavami v duševnem zdravju ne poiščejo strokovne pomoči ali pa to storijo zelo pozno.

Vedno pogostejše so motnje razpoloženja, ki jim rečemo kar motnje moderne dobe, saj so povezane s sodobnim načinom življenja. To so anksiozne motnje, depresija in bipolarna motnja razpoloženja. Pogosto jih sproži stres ali pa jih stres »vzdržuje«. Ob zelo stresnih dogodkih je lahko čustveni odziv močan, vključuje hude občutke nemoči, pojavljajo se nespečnost, občutki žalosti, povečana tesnoba in utrujenost. Počutje ni ves čas enako, pač pa niha. Pri tretjini ljudi, ki so nagnjeni k depresiji ali bolezenski tesnobi oziroma anksioznosti, se razpoloženje lahko prevesi v depresijo ali anksiozne motnje. Brez strokovne pomoči se težave le še stopnjujejo.

Otresimo se predsodkov

Predvsem so predsodki in prepričanja v smislu, saj bodo ljudje mislili, da sem nor, v našem okolju še zelo močni. Ljudje s težavami v duševnem zdravju so že vnaprej prepričani, da jih bo okolica obsojala, zato običajno ne poiščejo pomoči, še posebej ne v svojem kraju. To ugotavljajo tudi na terenu, kjer dobro leto potekajo brezplačne delavnice o prepoznavanju in rešitvah težav, povezanih s stresom, depresijo, anksioznimi in drugimi duševnimi motnjami. Za večjo ozaveščenost o duševnem zdravju je namreč v sodelovanju Družbenomedicinskega inštituta ZRC SAZU in Inštituta Karakter nastal projekt OMRA (Z večjo pismenostjo o duševnem zdravju do obvladovanja motenj razpoloženja). Do zdaj so izvedli 22 delavnic v koroški, pomurski in podravski regiji, udeležilo se jih je več kot 950 ljudi. Namenjene so tako tistim, ki se spopadajo s težavami, kot njihovim svojcem ter širši zainteresirani in tudi strokovni javnosti. Udeležence seznanjajo s pomenom duševnega zdravja, predstavljajo zgodnje znake motenj razpoloženja in jim povedo, kje poiskati pomoč. Eden od ciljev projekta je razširiti znanje in vedenje o duševnih boleznih, predvsem pa želijo ljudem dopovedati, da iskanje pomoči ni nobena sramota. Na spletni strani www.omra.si je urejena tudi spletna učilnica, kjer lahko dobimo pomoč na daljavo, koristne informacije in naslove strokovnjakov, ki nam lahko pomagajo. V zavihku Samopomoč so na voljo koristna gradiva, med njimi so tudi trije priročniki za tiste, ki želijo vedeti več o duševnih motnjah in bolje poskrbeti za svoje duševno zdravje: Vodič po motnjah razpoloženja, Stres in anksioznost ter Depresija in bipolarna motnja razpoloženja.

Pri obravnavi duševnih težav je ključna hitra obravnava, poudarjajo strokovnjaki. Tako je zdravljenje krajše in uspešnejše, potreba po zdravilih pa manjša. Vendar pa le slaba četrtina oseb, ki potrebujejo pomoč, to tudi poišče. Čeprav bi moralo biti drugače, ali kot je slikovito opisala psihiatrinja Mojca Z. Dernovšek: »Ko si zlomimo nogo, takoj poiščemo zdravniško pomoč. Ko se zlomi duša, bi morali ravnati enako.« Res pa je, da do psihoterapevta ni tako lahko priti, čakalne dobe so dolge, večina storitev je samoplačniška.

Vendar pa lahko prvi nasvet najprej poiščemo pri osebnem zdravniku ali psihiatru, za katerega ne potrebujemo napotnice. V centrih za duševno zdravje, ki delujejo v večjih zdravstvenih domovih, prirejajo brezplačne delavnice za obvladovanje stresa, tesnobe in depresije. Za zdaj že delujeta centra v Posavju in na Ptuju, do konca letošnjega leta pa naj bi jih vzpostavili še 20, deset bo namenjenih odraslim in deset otrokom in mladostnikom. Nasvete, kako ravnati, lahko dobimo tudi v svetovalnicah v okviru Centra za psihološko svetovanje Posvet. Za obisk v Ljubljani, Kranju, Postojni, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Murski Soboti, Sevnici, Kopru, Idriji, Mariboru ali Zagorju ob Savi pokličite na telefonsko številko 031 704 707. V Celju ali Laškem pa se lahko naročite na telefonski številki: 031 778 772 (vsak delovni dan med 8. in 15. uro). Napotnica ali zdravstvena izkaznica nista potrebni, svetovanje je brezplačno.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media