S higieno in cepljenjem nad gripo

Dobro počutje | nov. '19

Slika 1

Virusi gripe so že začeli svoj pohod in kot vsako leto je v prihodnjih mesecih pričakovati vse več obolelih. Zdaj je še pravi čas za cepljenje, saj tako zelo zmanjšamo verjetnost, da bi zboleli. Zaščita začne delovati približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepljenje še posebej priporočajo tistim, ki bi lahko imeli težek potek bolezni. To so starejši od 65 let, kronični bolniki in njihovi družinski člani, osebe z izrazito povečano telesno težo, nosečnice ter majhni otroci (od šest mesecev do drugega leta starosti) in njihovi družinski člani pa tudi zdravstveni delavci in zaposleni delavci v nujnih službah (policisti, gasilci, cariniki …).

Letos velja novost, in sicer je cepljenje proti gripi za starejše od 65 let in kronične bolnike brezplačno. Vendar se morajo cepiti pri svojih izbranih zdravnikih. Cepiti se je mogoče tudi v ambulantah NIJZ, vendar le samoplačniško.

Slika 2

Ne le gripa, tudi razna prehladna obolenja so pogostejša v zimskih mesecih. Ni odveč spomniti, kako lahko preprečimo njihovo širjenje. Izogibamo se zaprtih in natrpanih prostorov, se več gibamo na svežem zraku, dihamo skozi nos, če je le mogoče, jemo veliko sadja in zelenjave, pogosto si umivamo roke, uporabljamo papirnate robčke, ki jih takoj po uporabi odvržemo, če je le mogoče, se ne zadržujemo ob ljudeh, ki kašljajo ali smrkajo.   

Slika 3

Z umivanjem rok odstranimo umazanijo in kar 98 odstotkov mikroorganizmov (potencialnih povzročiteljev bolezni), ki so se prilepili na kožo. Zato velja, da si roke temeljito umijemo po uporabi stranišča, kihanju in kašljanju, pred pripravo hrane in pred jedjo, potem ko smo prijemali živali ali živalske izločke, po vožnji z javnimi prevoznimi sredstvi, pred obiskom v bolnišnici in po njem, po previjanju dojenčkov, pred nego bolnika in po njej ...

 Umivanje rok naj bo temeljito

Navadimo se, da si vedno umijemo roke, ko vstopimo v stanovanje. Na potovanju pa si roke večkrat obrišemo z alkoholnimi robčki. Saj že veste, največ bacilov je na ročajih nakupovalnih vozičkov, denarju in kljukah vrat trgovin, javnih ustanov, stanovanjskih blokov … In ne pozabite, bacili se nabirajo tudi na mobilnem telefonu, daljinskem upravljavcu za televizijo, računalniški tipkovnici, če te naprave ne uporabljamo samo mi.

Slika 4

Umivanje naj ne bo rutinsko, saj po navadi to opravimo preveč površno. Ko stopimo k umivalniku, se zberemo in ob vsakem gibu premislimo, kaj počnemo. Ko bomo to nekajkrat ponovili, nam bo temeljitejše umivanje rok kmalu prišlo v navado.

Če je le mogoče, si pred umivanjem zavihamo rokave, snamemo uro, zapestnico in prstane. Roke najprej omočimo s toplo tekočo vodo, že s tem odplaknemo kar precejšnje število mikroorganizmov. Nato jih namilimo in dobro zdrgnemo: dlan ob dlan, dlan in hrbet roke, s sklenjenimi rokami z dlanjo proti dlani. Dobro zdrgnemo med prsti, oba palca in vsak prst posebej, konice prstov ter pod nohti. Vsak gib ponovimo vsaj trikrat. Zaključimo z umivanjem zapestja (spodnji in zgornji del). Nato temeljito speremo milo in roke dobro osušimo. Če nismo doma, se obrišemo s papirnato brisačo, pipo pa zapremo s komolcem ali papirjem, ne z umito roko. Če si roke temeljito in redno umivamo, ne potrebujemo razkužil.  

Besedilo: Anita Žmahar, Fotografije: Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media