Ne bojte se vprašati 

Dobro počutje | nov. '19

Primer vaj iz brošure 10 tisoč korakov

Menda naj bi obstajali dve vrsti moških: moški, ki so že imeli težave s prostato, in moški, ki bodo najbrž imeli težave s prostato, če bodo doživeli visoko starost. Poleg težav zaradi povečane prostate moške, še posebej starejše, najbolj ogroža rak na prostati. Vendar pa zdravniki poudarjajo, da redna telesna aktivnost in pravilna prehrana izboljšata kakovost življenja pa tudi preživetje bolnikov.

Vsako leto na novo odkrijejo 1500 novih bolnikov z rakom na prostati. Za uspešno zdravljenje je ključnega pomena, da je diagnoza postavljena dovolj zgodaj, ko bolezen še ni napredovala, vendar pa rak na prostati nima posebnih znakov in se tudi počasi razvija. Težave pri uriniranju, zaradi česar bolniki običajno pridejo k urologu, so največkrat posledica povečane prostate. 

Kljub temu pa med strokovnjaki ni enotnega mnenja, ali bi bilo pametno uvesti presejalne preglede za raka na prostati pri moških, starejših od 50 let. V dobri tretjini primerov namreč rak nikoli ne napreduje in ne povzroča težav, če pa bi ga pri presejanju odkrili, bi ga verjetno zdravili. Žal pa medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne.

Največja dejavnika tveganja za raka na prostati sta starost in genetika, kar pomeni, da ima moški, čigar oče ali brat sta zbolela za rakom na prostati, večjo možnost, da bo zbolel tudi sam. Pri njih zdravniki pogosteje opravijo preglede prostate in spremljajo vrednost prostatičnega specifičnega antigena v serumu – PSA. Čeprav ta vrednost sama po sebi ni verodostojna, kajti moški z normalno vrednostjo PSA ima lahko vseeno raka na prostati, po drugi strani pa povišana vrednost PSA še ne pomeni, da ima raka.

V dobri formi

Zdravljenje raka napreduje, uvajajo nove metode in nova zdravila, zato je tudi preživetje bolnikov daljše. Boljše kot pred desetletji je tudi sodelovanje med urologi in onkologi. Ti se običajno vključijo v zdravljenje, ko je rak že razsejan.

Za dober izid zdravljenja pa zdravniki vse bolj poudarjajo pomen dobre fizične in psihične kondicije bolnikov. To pomeni, da so vsaj zmerno fizično aktivni, da nimajo prevelike telesne teže, da uživajo pestro in ne preveč kalorično prehrano. Za bolnike z rakom je zelo pomembno, da so v kar najboljši formi že pred zdravljenjem, saj lažje prenesejo operacijo in druge metode zdravljenja in si tudi hitreje opomorejo. Lažje se spoprimejo s posledicami kirurškega zdravljenja. Ne glede na način izvedbe operacije (kirurška – odprta, robotska, laparoskopska) imajo vsi bolniki v prvem obdobju, ki lahko traja od 3 do 6 mesecev po operaciji, težave z uhajanjem urina. Z gibanjem in rednim opravljanjem vaj za krepitev mišic medeničnega dna se večini stanje izboljša. Redno gibanje prav tako zmanjšuje motnje erekcije, s katerimi se ubada od 40 do 50 odstotkov moških po posegu. 

Zdravniki lahko bolnike po operaciji prostate napotijo na zdraviliško zdravljenje, kar pa menda še ni razširjena praksa. Na primer v Zdravilišče Dobrna, kjer imajo sicer dolgo tradicijo zdravljenja »ženskih« bolezni, prihaja vse več moških na okrevanje po operaciji prostate. Bolnikom to vsekakor koristi, saj dobijo strokovne nasvete, fizioterapevti ali delovni terapevti jim pomagajo izbrati telesne aktivnosti, ki najbolje ustrezajo njihovemu zdravstvenemu stanju. 

Izkušnje štejejo

Moški zelo težko priznajo, da imajo težave, pogosto jih k urologu napotijo partnerke. Ko izvedo za diagnozo ali pa se že zdravijo, so v veliko pomoč izkušnje tistih, ki so prestajali podobno. Pred zdravljenjem ali med njim jih muči nešteto skrbi, pa ne vedo, koga vprašati, ali pa jim je nerodno, napotke zdravnikov preslišijo ali jih ne razumejo … Dobrodošlo je, da se za nasvet lahko obrnejo na katerega od društev bolnikov. Koristne informacije o bolezni, zdravljenju in okrevanju so na voljo na spletnih straneh Društva uroloških bolnikov: http://www.dub.si in Društva OnkoMan: https://www.onkoman.si.

V pomoč bolnikom je tudi brošura 10 tisoč korakov – program za aktivnejše življenje bolnikov z rakom prostate. V njej so nasveti domačih strokovnjakov: urologov, onkologinje, fiziatrinje in spolne terapevtke, objavljene so vaje za bolnike po hospitalizaciji in za rehabilitacijo bolnikov, ki koristijo tudi preventivno. Brošuro dobite pri društvih bolnikov, urologih in marsikaterem osebnem zdravniku.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media