O demenci poučujejo tudi otroke

Druženje | dec. '19

Ob mojem obisku doma za starejše Hmelina v Radljah ob Dravi je vrvež: za mizo v kotu mečejo karte, dve dami zaupno klepetata ob kavi, v ozadju potekajo mrzlične priprave na modno revijo, ki je stanovalci doma ne le gledajo, temveč na njej tudi nastopajo kot manekeni.

Z direktorico doma Silvo Duler pa sva odšli na ogled doma. Medtem ko hodiva po svetlih širokih hodnikih, ki jih krasijo dela koroških umetnikov, mi razlaga, da imajo vsak dan kakšen dogodek. Stopiva v prostor, kjer se stanovalci, oboleli za demenco, posvečajo interaktivni muci. Ugotavljajo, da mijavka, ker hoče mleko. Sicer pa imajo v domu tudi čisto prave zajčke in druge živali.

Vsi prostori so odprti, tudi stanovalci z demenco lahko odidejo v hektar velik ograjen tematsko-senzorični park, ki je brez arhitektonskih ovir. Urejenih je več kot 500 metrov sprehajalnih poti v obliki številke osem. V amfiteatru se stanovalci zberejo na različnih delavnicah, piknikih in prireditvah, lahko se odločijo za rusko kegljanje ali fitnes naprave, prilagojene starejšim. Visoke grede, polne okusne zelenjave, zelišč in dišavnic, so na kolesih – če kdo ne more do grede, jo pripeljejo k njemu. Nestrpno čakajo, kdaj bodo obrodili ribez, češnje, višnje, aronije, hruške, jabolka in slive, ki rastejo v parku. Radi se zadržujejo v energijskem kotičku, ki jim z različnimi materiali ponuja treninge in nabiranje energije s terapevtskimi kristali. Silva Duler pravi, da v park radi zaidejo tako stanovalci kot obiskovalci in zaposleni. Prijetno se je sprehoditi, poslušati ptičje petje in na soncu uživati v vonjavah dišavnic.

Za inovaciji Tematsko-senzorični park in Višja kvaliteta življenja nepomičnih stanovalcev so leta 2017 prejeli srebrno priznanje koroške območne enote Gospodarske zbornice Slovenije, leto kasneje so dobili priznanje še za program Znanje za življenje. Nanj so v domu še posebej ponosni. Strokovna vodja Janja Ramšak in Silva Duler z zanosom razlagata, da so prvi na Koroškem prejeli naziv demenci prijazna točka in postali koordinator teh točk na Koroškem. V domu, ki je pred dvema letoma praznoval deseto obletnico, je v eno- in dvoposteljnih sobah prostora za 152 stanovalcev, med njimi je 30 obolelih za demenco, za vse pa skrbi 86 zaposlenih. Empatije, topline, prijaznosti in zagnanosti v domu res ne manjka, čutiti jih je na vsakem koraku. Lotili so se namreč aktivnega ozaveščanja in informiranja ljudi o demenci tako na Koroškem kot v drugih domovih za starejše. O demenci celo izobražujejo otroke vseh starosti in tudi tako razbijajo stereotipe. Prepričani so, da morajo tudi otroci spoznati to bolezen, saj se z njo srečujejo v domačem okolju in družbi.

Na sonce kar s posteljo 

In kaj počnejo v domu za nepomične stanovalce, nastanjene v višjih nadstropjih doma? Ob branju knjig jim predvajajo glasbo, povezano z vsebino, delovna inštruktorica s pomočjo projektorja z njimi izvaja individualne ustne ali pisne naloge, deležni so bazalnih stimulacij in terapij z živalmi ter sproščanja ob glasbi, ki so jo v mladosti najraje poslušali. Na voljo imajo tudi terapijo z multisenzorno enoto, ki jo pripeljejo v sobo. Ob sproščujoči glasbi sobo osvetlijo z vodnim stolpom, optična vlakna, ki jih dajo stanovalcu v roke, s spreminjanjem barve dajejo občutek toplote, na steno ali strop pa projicirajo različne motive. Nepomične stanovalce vozijo v park, kjer uživajo v naravi, se srečajo z drugimi stanovalci in udeležujejo različnih dogodkov. Pripeljejo jih kar v posteljah, mesec dni pa so testirali zdaj že doma in v tujini znan voziček Oldi, namenjen nepomičnim osebam vseh starosti. Silva Duler zadovoljna pove, da imajo vsi stanovalci na voljo najvišjo kakovost storitev in bivanja, saj lahko vsi sodelujejo pri različnih dejavnostih in se družijo. Nepomični stanovalci so presrečni, da so lahko v naravi in spet vonjajo pokošeno travo, poslušajo žuborenje vode in ptičje petje v krošnjah dreves v parku, da lahko božajo živali in se družijo z drugimi stanovalci.

Dom Hmelina je družini prijazno podjetje, močno vpeto v okolje. Zaposleni se vsako leto pridružijo vseslovenski akciji Dan za spremembe, pomagajo pomoči potrebnim ljudem, zbirajo šolske potrebščine za otroke iz socialno šibkih družin, enkrat na leto spečejo piškote in jih skupaj z otroki zaposlenih odnesejo starejšim, ki živijo doma. Zavedamo se, da so največji kapital v podjetju delavci, pravi Silva Duler. Janja Ramšak pa se je domislila posebnega druženja – poleti si proti večeru v parku privoščijo kino na prostem in se pogostijo s pico.

Avtorja vozička Oldi sta Alojz Verlovšek, ki si ga je zamislil, in njegov sin Klemen, ki je poskrbel za dizajn. Alojz poudarja, da imajo nepomični ljudje vseh starosti pravico iti na zrak in sonce, se družiti z drugimi ljudmi, ne pa da so »obsojeni« na bivanje v sobi, pa naj bo še tako lepo urejena. V Domu Hmelina so voziček mesec dni uporabljali, zapisali izkušnje in predloge ter ugotovili, da je zelo uporaben. Z njim lahko peljejo nepomične stanovalce na daljši sprehod, v mesto, na prireditve, v trgovino … Avtorja zdaj iščeta proizvajalca in investitorja, ki bi bil pripravljen financirati proizvodnjo vozičkov. 

Nevenka Dobljekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media