Šest nasvetov za vrt v decembru

Prosti čas | dec. '19

Decembra z vrta pobiramo zimske zelenjadnice, sejemo v lončke, ki jih postavimo na okenske police, aktivno največ vrtnarimo v rastlinjaku. Ne pozabimo predvsem na zalivanje, zračenje in ogrevanje rastlinjaka. Če zemlja ne zmrzuje, imamo delo v sadovnjaku in okrasnem vrtu. Skrbimo tudi za ptice in odganjamo divjad.

Brstični in listnati ohrovt, motovilec ter špinača so zimske zelenjadnice, ki jih z zelenjavnega vrta pobiramo v decembru. Manj znano pa je, da brez težav do novega leta počaka na vrtu rdeči glavnati radič, v mili zimi celo radič štrucar. Pazimo, da ne hodimo po gredicah, pač pa vrtnine pobiramo z vrtnih poti. Pobiramo še rdeče, belo zelje in glavnati ohrovt. Vrtno krešo in rukolo lahko posejemo v lončke in jih postavimo na okenske police, ki so na svetli, a ne pretopli strani. Če želimo domačo rukolo za božič, jo moramo posejati že v začetku meseca. 

Rastlinjak je v decembru poln življenja, zato izkoristimo tople dneve in ga prezračimo. Konec decembra že lahko posadimo prve sadike letnih solat, če jih seveda lahko kje kupimo. Prav tako lahko posejemo grah in bob. Pri tem je dobro upoštevati vremenske razmere, saj v neogrevanem rastlinjaku le ni enako kot ob pomladanskem toplem vremenu in se lahko čez noč ohladi močno pod lediščem. V rastlinjaku ne bo težav z zmrzaljo, če ga ogrevamo z žerjavico iz kamina ali peči. Žerjavico je treba postaviti v večjo kovinsko posodo in jo pokriti. Tako bo lahko zunanja temperatura 10 stopinj ali več pod lediščem, v rastlinjaku pa se bo gibala malo nad lediščem. V takih razmerah odlično prezimijo kitajsko zelje, radič, zimska solata, motovilec, špinača, blitva in druge zimske vrtnine. Iz zasipnice pobiramo črno redkev, kolerabo, repo, korenje in druge korenovke. Občasno jo je treba zaliti in se korenovke odlično skladiščijo. Prazen rastlinjak pognojite. Ne pozabite tudi na zalivanje, da v njem ne bo zimske suše.

Tudi visoka greda je v času mirovanja. Prazna mesta takoj pokrijemo z naravno zastirko. Tako ohranimo kompost in mikroorganizme čez zimo. Z grede pobiramo poznopoletne setve motovilca, rukole in drugih vrtnin. Na okrasnem vrtu v začetku decembra še lahko porežete vrtnice do višine kolen. Tako se ne bodo polomile pod težo snega. Če zemlja ni zmrznjena, lahko sadite okrasne rastline še v januarju.

Sadovnjak v primeru prave zime počiva. Če pa so zime mile in zemlja še ne zmrzne, lahko še vedno sadimo sadno drevje in jagodičje. Decembra poskrbimo za ptice pevke, da nam bodo poleti vračale z lepim petjem in uničevanjem škodljivcev. Ne pozabimo tudi na zaščito pred srnami in zajci, ki nam lahko naredijo veliko škode. Srne in druga divjad se bojijo elektronskih sveč, ki utripajo. Namestimo jih na vse meje vrta in tako preprečimo škodo na vrtu. Po mojih izkušnjah to deluje.

Vinograd je v zimskem spanju, v kleteh pa seveda dela ne zmanjka, saj je nega mladega vina zelo pomembna. Ne pozabimo na to, da je poleg nege redno pokušanje vina s prijatelji prijetno decembrsko opravilo.

Kako umedimo kivi in kaki?

Mehčanje plodov kivija pospešimo, če jih skupaj z zrelimi jabolki zložimo v kartonsko škatlo ali embalažo za pakiranje kruha. Po tednu do deset dni lahko na otip in po okusu določimo užitno zrelost. Vse skupaj še dodatno zavijemo v vrečko. Mehčanje naj poteka pri običajni sobni temperaturi. Enako storimo pri kakijih. Medenje kakija opravimo pri temperaturi 20 do 25 °C. Med kakije lahko poleg jabolk zložimo banane, saj oddajajo veliko zorilnega plina, ki ga imenujemo etilen. Medenje navadno traja 10 do 14 dni.

Davor Špehar, Zeleni svet                                                                                                  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media