»Mladenka« pri 95 letih

Zgodbe | jan. '20

Tako bi lahko rekli za Marinko Lancner iz Ljubljane, ki je pred kratkim praznovala svoj 95. rojstni dan. Še vedno je nadvse vitalna, sama skrbi za trinadstropno vrstno hišo, predvsem pa dobro skrbi za svoje zdravje in kondicijo.

Vsako jutro telovadi, vsak dan gre na enourni sprehod s pohodnimi palicami, rada okopava in ureja svoj vrt, na katerega je zelo ponosna, saj na njem ni plevela. Sicer pa je vedno vesela in razigrane volje in rada pove, da ji tako dobro, kot ji gre zdaj, ni šlo nikoli prej. V rani mladosti je morala trdo delati na kmetiji, s konji je orala njivo, kosila travnike, prevažala pesek, ki ga je morala prej skupaj z očetom ob reki presejati in naložiti na voz. Kasneje je kot tkalka težko delala v tekstilni tovarni. Nazadnje je deset let sama skrbela za nepomičnega moža. Zdaj ji kosilo dostavljajo na dom, zajtrk in večerjo pa si pripravi sama. Kot pravi, si ob kosilu rada privošči tudi kozarček črnega vina za zdravje.

Njen pokojni mož izhaja s Kozjanskega, natančneje iz Loke pri Žusmu, kamor se rada vrača. Tam ima namreč Marinkina nečakinja počitniško hišico z vinogradom. Vsaj nekajkrat na leto pa pride na krajše počitnikovanje v Prebold k sinu Leopoldu. Takrat radi obiščejo planinske domove na Golavi, v Mariji Reki ali pa na Kalu ter Mrzlici, kjer je njen mož, ki je bil pismonoša, v mladih letih raznašal pošto.

Sogovornica pravi, da je za vsakega starejšega človeka najpomembnejše to, da ni osamljen, da se počuti varnega, ker ve, da ima nekoga, ki ga lahko pokliče v vsakem trenutku, mu lahko zaupa in verjame, se z njim pogovori in mu zaupa svoje težave, ki bo ob njem tudi takrat, ko ga bo najbolj potreboval – ko bo zbolel. Zadovoljna pove, da ima srečo, da ima takšna sinova, s katerima se vsak dan pogovarja po telefonu, ki jo redno obiskujeta in večkrat peljeta na morje in poskrbita, da jo radi obiskujejo tudi vnuki in pravnuki, kar jo še posebno razveseljuje.

Besedilo in fotografija: Darko Naraglav


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media