Ajda – dragoceno in dobro živilo

Dobro počutjedecember '19

Rangusov mlin ob potoku Kobila v vasi Dolenje Vrhpolje je pred več kot sto leti kupil ded Antona Rangusa, sedanjega gospodarja in enega najbolj inovativnih mlinarjev pri nas. Ob obnovljenem starem mlinu stoji tudi sodobni električni mlin, ki melje same dobrote, tudi kamut – dragoceno in redko žito, ki izhaja iz starega Egipta.

Najbolj pa je ta mlin znan po ajdi, ki ima številne odlične hranilne in za zdravje varovalne lastnosti. Če je pri presnovi žit biološka vrednost beljakovin približno 50-odstotna, pri ajdi presega 90 odstotkov. Ajda uravnava tudi pretok krvi in preprečuje zastoje v kapilarah, spodbuja delovanje jeter, telo pa obogati tudi z železom, cinkom, magnezijem, fosforjem. Dragocena je tudi za sladkorne bolnike. Ajda, ki jo uvrščajo med žita, botanično pa je trava, ne vsebuje glutena, seveda če je tehnologija mletja tako dodelana, da v ajdovo moko ali kašo ne zaidejo sledi glutena, kar v sodobnem mlinu Rangusovi v celoti zagotavljajo. Tako je ajda dragocena hrana tudi za vse, ki trpijo zaradi preobčutljivosti za gluten ali celo za celiakijo.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.