Božične lončnice malo drugače

Prosti čas | dec. '19

Sobna smreka

Če želite med prazniki svoje stanovanje okrasiti malo drugače, lahko to naredite s sobnimi rastlinami, ki so v tem letnem času nekaj posebnega.

Božična zvezda je prav gotovo favorit med prazničnimi lončnicami. Nekaj posebnega med njimi je Euphorbia pulcherrima 'Christmas Mouse'. Nova sorta božične zvezde ima nenavadno mehak videz listov. Njena posebnost so rdeči cvetovi v obliki zvezde, ki jih najprej opazimo na rastlini. Vendar to ni njen pravi cvet, ampak so v krogu nanizani obarvani listi, ki jim vrtnarji pravimo brakteje. Drobcene rumene cvetove skriva v sredini braktej. Če dobro pogledate, njeni nepravi rdeči cvetovi spominjajo na mišja ušeska, tako je tudi dobila svoje marketinško ime 'Christmas mouse' (božična miška).

Tudi ta je – kot vse druge božične zvezde – nežna rastlina, ki potrebuje nekaj oskrbe. Namenite ji svetlo mesto brez prepiha. Ugaja ji temperatura med 16 in 22 stopinjami Celzija. Pazite, da jih ne boste prekomerno zalivali.

"Povešena" Ciklama

Ciklama je pri nas priljubljena lončnica, pa naj bo bele barve kot sneg ali rdeča kot božič. Žlahtnitelji se radi poigravajo z iskanjem novosti. Ciklami na fotografiji (Cyclamen 'Petticoat') imata zelo zanimivo postavljene cvetove. Ti, namesto da bi se pokončno dvigali nad kompaktno zeleno listno maso, visijo na pecljih in so obrnjeni navzdol kot mali dežniki. Listi ciklam imajo vzorce, ki se lepo podajo k novoletnim dekoracijam. Gojite jih na svetlem mestu daleč od radiatorjev. Pred ponovnim zalivanjem se mora zemeljski substrat posušiti, saj jim prekomerno zalivanje zelo hitro škodi.

Božična zvezda - božična miška (www.selecta-one.com)

Če ste se naveličali pospravljanja iglic, ki v toplem stanovanju padajo z božičnega drevesca, poiščite nadomestilo. Še posebej zanimiva je sobna lončnica Araucaria heterophylla ali sobna smreka. Včasih jo imenujejo tudi zvezdasti bor in živo božično drevo. Ne preveč dobro poznana zelena lepotica lahko popolnoma nadomesti klasično božično drevo. Je zelo počasi rastoč iglavec, ki v naravi doseže tudi do 60 m. Brez skrbi, v notranjih prostorih ostaja manjše drevo. Uspeva tudi pri nižjih temperaturah (do 5 stopinj Celzija), zato jo lahko uporabimo tudi za krasitev prostorov z manj ogrevanja.

Lončnice, ki so nekaj posebnega, postavimo v okrasne lonce, ki naj bodo umirjene barve in oblike. Le tako bomo poudarili njihovo posebnost. Manjše lončnice lahko uporabimo za dekoracijo mize. V tem času že raste božično žito in na mizi gori prva adventna svečka. Prostor, ki ga želimo okrasiti, lahko uredimo naenkrat ali pa ureditev tedensko spreminjamo. Ne pozabimo, da so praznične lončnice primerno darilo za vse tiste, ki zaradi zdravstvenih težav ne morejo več iz stanovanja. 

Besedilo in fotografiji: Branka Urbanija Juvančič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media