Čas obdarovanj

Prosti čas | dec. '19

IZ KOŠKA ROČNIH DEL

Ni pomembno, kako drago je darilo, pomembno je, da ga izberemo, še boljše, da ga naredimo sami z mislijo na obdarovanca. In idej za »na glavo in na noge« ni nikoli dovolj.

Škratova kapa in šal

Živahne barve in vzorci na škratovi kapi in šalu bosta navdušila majhne in velike otroke.

Če vam barvno prepletanje nitk ne gre preveč od rok, spletite komplet iz melirane volne, ki se bo iz kroga v krog spletala v barvno živahen vzorec.

Kapa 

Velikost: za obseg glave 50 do 54.

Potrebujemo: 50 g modre volne in ostanke zelene, vinsko rdeče, oranžne in bež volne oziroma približno 150 do 200 g melirane volne; pletilke št. 2,5.

Vzorci. Gladke desne petlje: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Žakardni vzorec: pletemo gladke desne petlje po vzorčni risbi. Nasnutek je deljiv z 12 + 2 krajnima petljama. Narisane so vrste na licu dela, v vrstah na narobni strani pletemo petlje, kot leže. Pri menjavi barv nitke na notranji strani dobro prekrižamo, da ne nastanejo luknje. Vzorčno enoto ponavljamo od puščice do puščice in od 1. do 144. vrste. Nato pletemo še 2 vrsti z zeleno volno in delo končamo z modro volno. 

Poskusni vzorček: 32 petelj in 36 vrst da kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: z modro volno nasnujemo 146 petelj in pletemo 6 cm gladkih desnih petelj. Nadaljujemo žakardni vzorec in petlje razdelimo takole: krajna petlja, 12-krat ponovimo VE, krajna petlja. 16 cm od nasnutka razdelimo delo na polovico in končamo vsako posebej. V vsaki 4. vrsti zapletemo po 1 petljo. 54 cm od nasnutka zapletemo preostalih 5 petelj. Drugo stran končamo enako. Sešijemo oba dela, pri tem zadnjih 10 petelj potegnemo skupaj z nitko. Na konico kape prišijemo moder pompon.

Šal

Velikost: približno 19 x 150 cm.

Potrebujemo: 200 g modre volne, po 50 g zelene, vinsko rdeče, oranžne in bež volne oziroma 400 g melirane volne; krožno pletilko št. 2,5.

Vzorci. Gladke desne petlje v krogih: vse petlje pletemo desno. Žakardni vzorec: pletemo gladke desne petlje v krogih po vzorčni risbi. Pri menjavi barv nitke na notranji strani dobro prekrižamo, da ne nastanejo luknje. Vzorčno enoto (VE) ponavljamo od puščice do puščice in od 1. do 144. kroga.

Izdelava: z modro volno nasnujemo 120 petelj in pletemo gladke desne petlje v krogih. 10 cm od nasnutka nadaljujemo žakardni vzorec in 10-krat ponovimo vzorčno enoto. 140 cm od nasnutka pletemo še 10 cm z modro volno, nato vse petlje zapletemo. Naredimo dva modra pompona (premer 5 cm) in ju prišijemo na obeh koncih šala.

 

Delovni znaki:

= zelena

= vinsko rdeča

= oranžna

= bež

= modra

VE

 

Kapa ali baretka

S svojo prostorno obliko nas črtasta kapa spominja na priljubljeno baretko. Z menjavanjem dveh vzorcev pa nas bo očarala tudi enobarvna ali melirana kapa.

Velikost: obseg glave 54 do 57.

Potrebujemo: po 50 g rdeče, črne in bele volne ali 150 g enobarvne/melirane volne; komplet pletilk št. 4 in 5.

Vzorci. Gladke desne petlje v krogih: vse petlje pletemo desno. Gladke leve petlje v krogih: vse petlje pletemo levo. Patentni vzorec v krogih: menjaje pletemo 2 desni in 2 levi petlji. Črtasti vzorec: menjaje pletemo 3 cm gladkih desnih petelj s črno volno in 3 cm gladkih levih petelj z belo volno.

Poskusni vzorček: 19 petelj in 24 vrst gladkih desnih petelj na pletilkah št. 5 da kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: na pletilke št. 4 nasnujemo z rdečo volno 100 petelj. Po 25 jih razdelimo na štiri pletilke in jih sklenemo v krog. Pletemo 6 cm patentnega vzorca. Na pletilkah št. 5 nadaljujemo črtasti vzorec in v 1. krogu dodamo 10 enakomerno porazdeljenih petelj, da imamo 110 petelj. Približno 18 cm od patentnega roba v vsakem krogu zazankamo 9-krat po 10 enakomerno porazdeljenih petelj. Preostale petlje čvrsto povlečeno skupaj. Delovno nitko strgamo in jo na notranji strani zadelamo.

Njegova kapa

Klasična, a vendar nekoliko drugačna melirana kapa bo prijetno grela moške, a zakaj ne tudi ženske glave.

Velikost: obseg glave 56 do 58 cm.

Potrebujemo: 100 g melirane volne; pletilke št. 3,5 in 5.

Vzorci. Kodrasti vzorec v vrstah: v vrstah na licu desne petlje, v vrstah na narobni strani leve petlje. Podvojena petlja: petljo najprej skozi sprednji člen popletemo običajno desno, vendar popletene petlje še ne spustimo s pletilke, temveč jo popletemo še enkrat, tokrat skozi zadnji člen desno zasukano.

Poskusni vzorček: 16 petelj in 30 vrst kodrastega vzorca v krogih da kvadrat s stranico 10 cm.

Izdelava: na pletilke št. 3,5 nasnujemo 82 petelj in pletemo 14 cm kodrastega vzorca v vrstah. Nadaljujemo na pletilkah št. 5. V 1. vrsti pletemo takole: krajna petlja,*7 desnih petelj, 1 podvojena petlja*; od * ponovimo še 9-krat, krajna petlja. Imamo 92 petelj, na katerih pletemo še 71 vrst kodrastega vzorca v vrstah. Nato začnemo petlje snemati. Vsa snemanja so v vrstah na licu dela. V vrstah na narobni strani pletemo leve petlje. 1. snemanje: krajna petlja, *2 petlji popletemo desno skupaj; od * ponavljamo, končamo z 1 desno petljo in krajno petljo; imamo 47 petelj. 2. snemanje: krajna petlja, *2 petlji popletemo desno skupaj; od *ponavljamo, končamo z 1 desno in krajno petljo; imamo 25 petelj. 3. snemanje: kot 2. snemanje; imamo 14 petelj. 4. snemanje: kot 1. snemanje; imamo 8 petelj. 5. snemanje: kot 1. snemanje, ostane 5 petelj. Delovno nitko strgamo, jo potegnemo skozi 5 petelj in čvrsto potegnemo skupaj. Nitko zadelamo na notranji strani kape. Kapo sešijemo po sredini zadaj.

Spiralne nogavice

Spiralne nogavice običajno pletemo. Pa se naučimo, kako jih skvačkati. Ker gre delo hitro »od kvačke«, boste s spiralnimi nogavicami ali dokolenkami razveselili svoje drage že pod božično smrečico, najkasneje pa pod novoletno jelko.

Prstna konica

Najprej kvačkamo prstno konico: v zanko skvačkamo 6 polšibičnih petelj. Kroga ne sklenemo s polgosto petljo, pač pa kvačkamo v spiralni obliki po vzorčni risbi. Skvačkamo toliko krogov oziroma petelj, kolikor jih potrebujemo (glej tabelo).

 Spiralni rebrasti vzorec

Kvačkamo ga v zadnji krog prstne konice. Da bo vzorec narahlo vleklo v levo, po drugi rebrasti spirali (= 3 reliefne petlje spredaj), ko preidemo spet na polšibične petlje, prvo petljo preskočimo in na naslednjih 3 petljah kvačkamo po 1 polšibično petljo. Prvo reliefno petljo tako pokvačkamo dvakrat: najprej z zadnjo polšibično petljo, nato s prvo reliefno petljo.

Spiralni rebrasti vzorec kvačkamo s ponavljanjem vzorčne enote (VE) do želene višine. Za raven zaključek nogavice kvačkamo namesto predzadnje polšibične petlje eno gosto petljo, namesto zadnje polšibične petlje pa eno polgosto petljo. Delovno nitko strgamo, jo prevlečemo skozi petlje in zadelamo na notranji strani nogavice.

Vzorčna risba prstne konice

Delovni znaki:

= krog iz nitke

= polšibična petlja

= reliefna petlja spredaj: kvačkamo šibične petlje, le da kvačko vbadamo spredaj od desne proti levi okoli stebrička spodnje petlje.

 Vzorčna risba spiralnega rebrastega vzorca

Tabela velikosti za spiralne nogavice

Poskusni vzorček: 23 petelj in 17 vrst polšibičnih petelj s kvačko št. 2,5–3 da kvadrat s stranico 10 cm.

 

VELIKOSTI NOGE

 

 

ŠTEVILO PETELJ V KROGU

 

DOLŽINA NOGAVICE OD PRSTNE KONICE (v cm)

 

       Dojenčki

           24

        12 do 20

        20 do 25

           30

        15 do 23

        26 do 31

           36

        20 do 28

        32 do 37

           42

        25 do 33

        38 do 42

           48

        30 do 38

        43 do 48

           54

        35 do 43

 

 

 

Jelka Logar Smrekar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media