Prazgodovinsko steklo Novega mesta

Zgodbe | dec. '19

ZAKLADI SLOVENSKIH MUZEJEV

Steklene jagode ogrlic, (6. do 4. stoletje pred našim štetjem), različna najdišča.

Prve steklene jagode se v Novem mestu pojavijo v času pozne bronaste dobe (10. do 8. st. pr. n. št.) v žganih žarnih grobovih (Kapiteljska njiva, Mestne njive). Steklene jagode so izdelane iz modrega stekla v kombinaciji z rumenim in belim in so dodatno okrašene z očesci in valovnico, redkeje z izrastki. Količina le-teh je skromna, hkrati pa staljenost jagod priča o tem, da so pridatke skupaj s pokojnikom sežigali na grmadi. Z gotovostjo lahko rečemo, da so bile prve steklene jagode na območje Novega mesta uvožene.

V času starejše železne dobe (8. do 4. st. pr. n. št.) lahko glede na število steklenih jagod v grobovih, pester izbor oblik in barvnih kombinacij, bogata ležišča kremenčevega peska, ki je osnovna surovina za izdelavo le-teh, govorimo o lokalni izdelavi. Primerjava količine najdenih steklenih jagod s sočasnimi evropskimi najdišči je nekajkrat večja na Dolenjskem (najpomembnejša najdišča: Novo mesto – Kapiteljska njiva, Kandija, Stična, Vače, Magdalenska gora, Šmarjeta …), zato lahko domnevamo izvoz dolenjskih jagod. Steklene jagode so okrašene z valovnico, očesci, izrastki v različnih odtenkih modre, zelene, rumene in bele barve. Jagode so različnih velikosti (od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov) in oblik. Najzanimivejše jagode imajo obliko ovnovih glavic z realistično izdelanimi očmi, rogovi in gobcem iz raznobarvnega stekla.

Steklene jagode ob odkritju (6. do 5. stoletje pred našim štetjem), Kapiteljska njiva. 

V grobovih so jagode po večini raztresene, včasih pa se ohranijo zložene v nize, kot so bile glede na okus prazgodovinskih prebivalcev nabrane v ogrlice. Steklene jagode so bile nabrane na organske vrvice skozi luknjico v sredini, včasih skozi železno ali stekleno zanko, vendar se vrvice žal niso ohranile.

Steklene ogrlice so značilen grobni pridatek ženskih grobov, posamezne jagode pa se pojavijo tudi v bogatih moških grobovih.

Steklo se pojavlja tudi kot obloga na sponkah (fibulah) za spenjanje oblek.

Steklene zapestnice (3. do 2. stoletje pred našim štetjem), Kapiteljska njiva.

V času mlajše železne dobe (3. do 1. st. pr. n. št.) je steklen nakit po večini staljen, saj so pridatke skupaj s pokojnikom sežigali na grmadi. Steklene jagode se po obliki kot tudi po okrasu precej razlikujejo od tistih iz časa starejše železne dobe. Barvne kombinacije niso več tako raznovrstne, prav tako je okras preprostejši. Tudi količina je veliko manjša. Posebnost predstavljajo steklene zapestnice in stekleni prstani.

Prazgodovinski steklen nakit Novega mesta predstavlja izjemen del izredno bogate arheološke dediščine Dolenjske in je pomemben člen pri rekonstrukciji noše v prvem tisočletju pred našim štetjem.

INFORMACIJE:

Dolenjski muzej Novo mesto

Muzejska ulica 7, 8000 Novo mesto

www.dolenjskimuzej.si

tel. št.: 07 373 11 30 

Petra Stipančić, Dolenjski muzej Novo mesto, fotografije: Borut Križ


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media