Debelost krajša življenjsko dobo

Prosti čas | dec. '19

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih in mačkah debelost ena izmed najpogostejših težav. V veterinarskih ambulantah opažamo predebele živali v vseh starostnih obdobjih, tudi že mladičke, ki nimajo občutka sitosti, saj lastniki prepogosto ugodijo tej njihovi povečani želji po hrani. Približno enak odstotek debelih opažamo pri psih kot pri mačkah, hujšanje je uspešnejše pri psih kot pri mačkah.

Za debelost so značilni prekomerna teža, povečan odstotek maščobe, oteženo premikanje, vstajanje, leganje, oteženo dihanje, slaba telesna kondicija. Debelost je škodljiva, ker zmanjšuje življenjsko dobo, čeprav žival ni zelo debela.

 Najpogostejši vzroki so:

  • živali dobijo kalorično premočno hrano v primerjavi s tem, koliko energije porabijo. Poseben problem predstavljajo predebele muce, ki živijo samo v stanovanju in se seveda premalo gibajo;
  • nezdrave prehranske navade, kot so stalno spreminjanje hrane, nepravilno razporejeni obroki, prepogosti priboljški, nagrade in dajanje ostankov človeške hrane;
  • premalo gibanja;
  • različne bolezni, nepravilno delovanje nadledvične žleze, trebušne slinavke, ščitnice;
  • sterilizacija in kastracija lahko pripeljeta do povečanega teka, ki zagotovo vodi v debelost, če živali hranimo s povečanimi obroki in premalo skrbimo za njihovo gibanje;
  • nekatere pasme (koker španjeli, beagli, labradorci, jazbečarji) so morda nekoliko bolj podvrženi debelosti.

Ustrezna telesna teža živali je odvisna od velikosti, telesne zgradbe in obsega mišične mase. Da ugotovimo, ali je pes ali maček predebel, ga pretipamo v predelu hrbtenice in prsnega koša. Ob primerni telesni teži moramo rebra čutiti in jih ne smemo videti. Prekrita so s tankim slojem maščobe. Bolje pa je, da se posvetujemo z veterinarjem, ki nam poda strokovno mnenje.

Pretežke živali imajo najprej težave s premikanjem, oteženo dihajo, nimajo kondicije, pojavljajo se bolezenske spremembe na gibalih, hrbtenici, sklepih. Lahko se pojavljajo tudi hujše zdravstvene težave, kot so sladkorna bolezen, obolenja srca in ožilja, slabša odpornost proti nekaterim nalezljivim boleznim.

Prvi korak k zmanjšanju telesne teže je zavedanje, da je naš hišni ljubljenček predebel in da želimo zato nekaj storiti. Treba je ugotoviti, kolikšna naj bi bila idealna teža, kolikšna je odvečna teža, koliko energije mora dnevno dobiti in koliko se mora gibati. Podlaga za vse odločitve sta seveda pravilna prehrana in dnevno določena količina na želeno težo. Žival lahko na teden izgubi odstotek svoje teže, dobro je, da jo redno tehtamo in tako dobimo povratno informacijo o svojem trudu.

Obstajajo že posebej prilagojene vrste hrane in formule, s katerimi lahko izračunamo, nato pa določimo količino obroka glede na podatke v proizvajalčevih navodilih. Hranjenje je dobro razdeliti na več manjših obrokov, da zmanjšamo občutek lakote, pri tem pa je treba vedno upoštevati tudi morebitne priboljške, ki naj ne zajemajo več kot treh odstotkov dnevnega kaloričnega vnosa. Zelo pomembno je, da se novega shujševalnega programa hranjenja držijo vsi družinski člani. Potrudimo se, da mu ne dajemo priboljškov, čeprav je težko gledati proseče pasje ali mačje oči. Na srečo pa že obstajajo priboljški za živali s povečano težo. 

Poleg pravilne prehrane naj se naš ljubljenček tudi dovolj giblje, saj tako lahko hitreje napredujemo na poti do cilja – zmanjšane telesne teže in čim daljšega in zdravega življenja vsem nam v veselje.

Iris Selan, dr. vet. med.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media