Zelišča za krepitev imunskega sistema

Dobro počutje | dec. '19

Tropotec (Plantago lanceolata)

Imunski sistem je potreben za obrambo telesa proti škodljivim mikrobom in rakavim celicam. Zato oseba z okvarjenim imunskim sistemom ni odporna proti nalezljivim boleznim.  

Najpogosteje je slabše delovanje imunskega sistema povezano s slabšim delovanjem celotnega telesa – del tega pa je seveda tudi imunski sistem. Imunski sistem podobno kot nekatere druge organe in organske sisteme natančno uravnavajo hormonske žleze ter vegetativno živčevje. Kadar hormonski in vegetativni živčni mehanizmi izgubijo sposobnost za občutljivo in ustrezno uravnavanje notranjih organov in organskih sistemov, se pojavijo motnje, navadno ne samo v delovanju enega samega organa, ampak tudi številnih telesnih funkcijah. Nespečnost, razbijanje srca, povišan krvni tlak, motnje v prehranjevanju, motnje pri odvajanju blata, pomanjkanje energije, utrujenost, bolečine v hrbtu, glavoboli ipd. lahko spremljajo motnje v delovanju imunskega sistema. Te nastanejo zaradi neurejene in slabe prehrane, stresa, uživanja alkohola, kajenja, pomanjkanja počitka in avtoimunih bolezni.

Za krepitev ter boljše delovanje imunskega sistema je priporočljivo pitje čaja, sestavljenega iz koprive, regrata, rmana in trpotca.

Kopriva vsebuje veliko železa, ki prispeva k obnovi rdečih krvničk, oskrbuje telo s kisikom in varuje pred slabokrvnostjo. Ugodno vpliva na sečila.

Regrat zdravilno vpliva zlasti na jetra in ledvica. Pospešuje izločanje seča in žolča, odpravlja vse zastoje, razstruplja telo, poživlja in vrača moč.

Rman je zelo zdravilen za želodec in črevesje, odpravlja neješčnost, preprečuje vnetje sluznice prebavil, odpravlja zastoj vode ter motnje v jetrih.

Trpotec izredno dobro vpliva na dihala, pomirja suh dražeč kašelj, pomaga pri katarjih ter vnetjih dihalnih poti.

Pomoč pri smrkanju in kihanju

 V hladnejših mesecih se zaradi slabega delovanja imunskega sistema pogosto pojavljajo prehladna obolenja, kot so nahod, kašelj, gripa, angina, glavoboli in povečana telesna temperatura. Pod pojmom prehlad razumemo slabo počutje, ki ga povzročajo virusi zlasti takrat, ko je naš organizem manj odporen. Znaki prehlada so nahod, kihanje, bolečine v vratu, solzenje oči in kašelj. Ob zapletih se kašelj razvije v bronhitis in posebno pri otrocih se nekoliko dvigne temperatura telesa.

Najboljša obramba pred prehladnimi obolenji je preventiva, kamor spada zdrava prehrana z zadostno količino vitaminov in mineralov.

Poleg pitja čajne mešanice iz koprive, regrata, rmana in trpotca lahko večjo odpornost dosežemo tudi z jemanjem izdelkov iz ameriškega slamnika, uživanjem medu ali matičnega mlečka, pripravki iz česna, gibanjem na čistem zraku, dovolj počitka, sprostitvijo ter zmanjševanjem stresnih situacij.

Nahod: Pri nahodu pomagata izpiranje nosnic s slano vodo in inhalacija pare poparkov iz sivke, mete, kamilice, žajblja in timijana. Pomaga tudi pitje čajne mešanice iz sporiša, jegliča, timijana, šipka, bezga in encijana.

Kašelj je pogosto neprijeten spremljevalec prehlada. Od zdravilnih rastlin kašelj lajšajo jeglič, janež, bezeg, lučnik, materina dušica, pljučnik, lučnik, islandski lišaj in trpotec.

Gripa. Bolnik se zelo slabo počuti, je vročičen in mora počivati v postelji. Znaki gripe so podobni prehladu, le da so težave večje in počutje slabše. Bolnik naj pije veliko tekočine, najbolje zdravilnih čajev iz kamilice, bezga, lipe, timijana, žajblja, trpotca in jegliča.

Angina je obolenje, ki ga povzročajo streptokoki, zato jo mora zdraviti zdravnik. Sluznica grla je rdeča, otečena, kar povzroča bolečine in težko požiranje. Začetne težave izboljšamo z grgranjem žajbljevega čaja in pitjem čaja kot pri gripi. Nezdravljena angina lahko pusti posledice na srčni mišici, sklepih ali ledvicah.

Klemen Križaj, farmacevt


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media