Negovalna postelja naj bo udobna

Dobro počutje | dec. '19

Za kakovostno spanje in počitek je pomembna udobna postelja. To velja tudi za negovalno posteljo. Ta je še posebej pomembna za slabše gibljivo ali negibljivo osebo, ki ne more vstati iz postelje, ker je to njen prostor za počitek, hranjenje, izločanje ter zaposlitvene in razvedrilne dejavnosti.

Negovalne postelje so različne. Lahko so z mehanizmom dvigovanja in spuščanja ležišča ali brez njega, s kolesci ali brez kolesc ter električne. Predvsem pa mora biti postelja dovolj velika in iz materialov, ki omogočajo enostavno čiščenje in razkuževanje.

Zelo primerne so električne negovalne postelje, ker omogočajo vzdrževanje še ohranjenih sposobnosti starostnika ter s tem njegovo samostojnost. Zaradi enostavne uporabe in številnih funkcij olajšajo tudi delo negovalca.

Električno negovalno posteljo uravnavamo z daljinskim upravljalnikom, na katerem lahko zaklenemo posamezne nastavitve funkcij. S pritiskom na ustrezen gumb posteljno ležišče dvigamo in spuščamo na potrebno višino, spreminjamo naklon vzglavnega in vznožnega dela postelje ali pa naklon celotnega posteljnega ležišča.

Nastavitev ustrezne višine je zelo pomembna funkcija, ker omogoča varno in lažje negovanje starostnika. Posteljno ležišče dvignemo na ustrezno višino pri postiljanju postelje, izvajanju posteljne kopeli, dvigovanju in premikanju starostnika, urejanju položajev v postelji, hranjenju, nameščanju posteljne posode in drugih opravilih. Pri negovanju naj negovalec dvigne posteljno ležišče toliko, da njegova hrbtenica ostane zravnana. Tako se izogne poškodbam hrbtenice. Posteljo spustimo na najnižjo višino, ko smo končali delo in ko starostnik počiva ali spi.

Pri električni postelji uravnavamo višino naklona vzglavnega dela ležišča pod različnimi koti. Tako na enostaven način nameščamo starostnika v polsedeči in sedeči položaj. To omogoča starostniku tudi samostojnost, ker si sam s pritiskom na gumb daljinskega upravljalnika uravna višino vzglavja tako, da mu je udobno.

Tudi vznožni del postelje si lahko dvigne sam. Vznožni del postelje dvignemo za razbremenitev in sprostitev nog, pri otekanju nog, za boljšo prekrvitev nog, venskih obolenjih nog in drugo.

Negovalna postelja naj ima kolesa z zavorami. Ta omogočajo, da posteljo premikamo ali odpeljemo na drugo mesto. Kolesa vedno obrnemo navznoter in zavore fiksiramo.

Koži prijetni in pralni materiali

Za nemoten spanec in udobno počutje je pomembna ustrezna vzmetnica oziroma posteljna blazina, ki je lahko iz različnih materialov. Primerni so tisti materiali, ki omogočajo optimalno porazdelitev pritiska telesne mase. To je še posebej pomembno pri starostnikih, pri katerih je verjetnejši nastanek razjede zaradi pritiska.

Prevleka za vzmetnico oziroma posteljno blazino naj bo iz materiala, ki omogoča ugodno mikroklimo kože, ne prepušča tekočine, je enostavna za čiščenje in dezinfekcijo ter snemljiva in pralna pri najmanj 60 °C. Prevleka naj bo na spodnjem delu vzmetnice nedrseča, zgoraj pa drseča, kar zmanjša trenje in nastanek strižne sile.

Posteljno perilo (rjuhe, prevleke za vzglavnik in prešito odejo) naj bo iz naravnih materialov in pralno pri najmanj 60 °C. Za postiljanje so primerne večje rjuhe brez elastike in rjuhe z elastiko (napenjalne rjuhe). Prevleka za vzglavno blazino in prevleka za prešito odejo naj imata zadrgo, ne gumbov.

Vzglavna blazina naj bo polnjena s polnili, ki so pralna. Oblečemo jo v bombažno prevleko. Vzglavnik namestimo tako, da podpira zgornji del ramen, vrat in glavo. Z vzglavnimi blazinami podlagamo tudi roke in noge. Te blazine ločimo od blazin, ki jih namestimo pod glavo.

Prešita odeja naj bo topla, lahka, iz naravnih materialov in primerna za pranje. Oblečemo jo v bombažno prevleko.

Negovalna postelja naj ima posteljno ograjico in trapez. Posteljno ograjico uporabljamo za večjo varnost in preprečevanje padcev s postelje. Posteljno ograjico spustimo ali odstranimo pri negi, vedno jo pa dvignemo, ko smo končali delo in kadar oseba, ki jo negujemo, počiva ali spi.

Trapez je pripomoček, ki omogoča oprijem pri dvigovanju starostnika.

Na voljo je tudi dodatna oprema za negovalno posteljo, kot sta nosilec za urinsko vrečko ali urinsko steklenico in izvlečna polica pri vznožju postelje, ki je namenjena odlaganju posteljnega perila.

K negovalni postelji spadata še posteljna omarica in posteljna mizica. Posteljna omarica je namenjena shranjevanju osebnih predmetov. Naj bo iz materiala, ki omogoča enostavno čiščenje in razkuževanje.

Posteljna mizica se uporablja za hranjenje, pri izvajanju osebne higiene (na primer pri ustni negi in umivanju rok), kot opora za branje knjige, časopisa in drugo.

Negovalno posteljo postavimo v prostoru tako, da do nje lahko pridemo s treh strani. Redno jo čistimo in po potrebi razkužujemo.

Alojzija Fink, dipl. med. sestra, spec. patr. zdr. nege


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media