Bleščeč december

Dobro počutje | dec. '19

Brez dodatkov in drobnih poudarkov bi oblačila izgubila svoj značaj. Nekaterim je všeč mnogo detajlov, drugim manj. Svečano vzdušje ob praznikih nas običajno premami, da si privoščimo več drznosti v oblačenju in pri izbiri dodatkov. Vendar je včasih bolje izbrati malo manj in je učinek opaznejši, kot pa nase navesiti vse polno drobnih in neučinkovitih poudarkov.

Prepričana sem, da boste tudi vi našli prav poseben dodatek, ki vam bo polepšal podobo in praznične dni. Ni pomembna vrednost, temveč občutek za skladnost, predvsem pa dobra ideja. Z majhnimi detajli lahko dnevno oblačilo spremenimo v oblačilo za kakšno posebno priložnost, ki jih bo v decembru polno. Lahko pa si posebne priložnosti z različnimi dodatki ustvarimo sami zase.

Nikar ne nosite zelo izrazitih oblačil, ki jih boste še bolj poudarili z dodatki. Oblačilo naj bo čim bolj preprosto, dodatki pa naj se ujemajo v barvah ali materialu ali pa so sami tisti najizrazitejši poudarek. Tudi tu letošnjo sezono velja pravilo: manj je več.

Dodatki za piko na i

Vrhnje oblačilo. Če se boste odločili za večji nakup, je dovolj, da pogled usmerite k obrazu in si izberete poseben, bolj dekorativen zgornji del oblačila. Morda izvirno pletenino, ki je zaključena s posebno obrobo. Če ste vešči vsaj malo ročnih del, si jo lahko prišijete sami na pletenino, ki jo že imate. Tudi enostaven športen pulover bi z našitimi kamenčki in pernatimi dodatki postal poseben. Ravno pravšnji bo za praznovanje v gorski koči, na smučišču ali kar v domačem okolju.

Najbolj opazni boste z daljšim zgornjim delom ali tuniko, ki jo oblečete čez hlače ali čez debelejše nogavice oziroma pajkice, seveda če je primerno vaši postavi. Okrasite jo po želji. Mavrične luske ali pletivo iz kovinskih niti je najboljša osnova za tak izdelek. Bolj kot je kroj enostaven, večji učinek boste dosegli z dekoracijo. Zato ni nobena umetnost oblačilo okrasiti v domači delavnici. Pa še zapravili ne boste veliko.

Dekorativne obrobe so tako na oblačilih kot na dodatkih zapoved sezone. Če ste ustvarjalne narave, si lahko v trgovinah s pozamenterijo ali hobi programi poiščete veliko uporabnega materiala za izdelavo dekorativnih obrob. Lanskoletni pulover bo zasijal povsem v novi podobi, če ga boste okrasili z resami ali svetlečimi kamenčki.

Torbice so zelo dekorativen dodatek. Izpolnjena morata biti samo dva pogoja, da so majhne in zelo posebne. Lahko se svetijo, so pošite s kamenčki ali posute s kovinskimi ploščicami. Najenostavnejše jo je izbrati v trgovini, če pa ste dovolj spretni in uživate v ustvarjanju, sami popestrite staro torbico z naštetimi dodatki. Ne pozabite: naj bo čim manjša, poudarjen videz, barva ali svetleči elementi pa ji dajo poseben slovesen pečat.

Veliki bogati šali so še vedno modni in elegantni. Uporabite jih samo za dekoracijo, lahko pa nadomestijo vrhnji del oblačila. Preplet različnih kovinskih niti z volno ali viskozo ustvari bleščeče spreminjajočo se površino. Če ste drobnejše in manjše postave, pa bo za poudarek dovolj ožji šal iz žameta v modni rdeči barvi z dodanimi resami in okrasnimi kamenčki. Morda se kaj podobnega najde že v vaši omari.

Ogrlice. K večjim izrezom ali pa visokim puli ovratnikom se lepo podajo dekorativne ogrlice. Izberite izrazitejše, barvitejše in tudi nekoliko daljše v različnih barvnih odtenkih. Naj se barvno ujemajo z oblačilom ali pa ga samo popestrijo. Ne pozabite: manj je več, zato izberite samo en kos nakita, ki bo izrazitejši, na ta način mu boste dale tudi pravo težo.  

Broške. Kar nekaj preteklih sezon jih ni bilo na spregled, zdaj pa so spet tu. Različnih oblik in barv. Veliko jih je v obliki cvetlic, metuljev, geometrijskih likov in še česa. Krasne so, ker jih lahko pripnemo, kjer nam najbolj ustreza: na rob ovratnika plašča, bluzo, obleko, žep, na izrez obleke. Lahko pa z lepo broško pripnete šal, da vam ne zdrsne z ramen.

Šali, rokavice in nogavičke so nepogrešljiv dodatek v mrzlih dneh. Za praznike pa so lahko tudi zelo domiseln modni dodatek.

Besedilo in fotografije: Breda Tesner, inž. obl., CMB Consultant


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media