DRUŽENJE december

Druženje | dec. '19

IG

Društvo upokojencev Ig deluje že 66 let. Ob ustanovitvi je štelo 35 članov, danes pa jih je dvajsetkrat več. Njegovo delovanje sta zaznamovala prvi predsednik Alojz Kobal in njegov žal že pokojni naslednik Štefan Bunič. Sedanji predsednik Dušan Petrič pa njuno delo še nadgrajuje. Društvo redno sodeluje z občino, Osnovno šolo Ig, drugimi društvi in Zdusom.  Zelo aktivni sta športna in kulturna sekcija. Balinarji so si na tekmovanjih prislužili številne pokale. Mešani pevski zbor, ki ga vodi Klemen Jerinc, letos praznuje 15. obletnico delovanja. Med pevci sta najstarejša Vinko Keršmanc in Mirko Čampa, ki štejeta že 87 let. Pevci se udeležujejo pevskih revij, nastopajo na društvenih in občinskih srečanjih, v domovih za starejše, na srečanju zborov društev upokojencev osrednjeslovenske regije, na Festivalu za tretje življenjsko obdobje in Dnevih medgeneracijskega sožitja. Na povabilo Kulturno-umetniškega društva Triglav so bili njihovi gostje v Stuttgartu, udeležili pa so se tudi mednarodnega festivala zborov Zlatna lipa v Tuhelju na Hrvaškem.

(Besedilo: Darinka Mazi Batagelj, fotografija: Borut Stojilkovič)

SEVNICA

Pokrajinska zveza društev upokojencev Posavje in Društvo upokojencev Sevnica sta v začetku novembra organizirala že deseto kulturno prireditev Vesela jesen. Bogat kulturni program so prispevali člani društev, in sicer so Upokojenski raški č'bularji DU Raka zaigrali in zapeli, Zdravka Brečko in Jana Cvirn iz literarne skupine Večerna zarja DU Sevnica sta predstavili svoje pesmi, zapela je ženska vokalna skupina Up DU Dobova - Kapele, Mlade žurerke DU Tržišče so zaplesale koračnico z dežniki in priljubljen kankan, nastopila je ženska vokalna skupina Lokvanj DU Krmelj, zaplesala je folklorna skupina DU Brežice, zapele so Pevke pod Gorjanci DU Kostanjevica na Krki. Dogajanje je popestrila domiselna scena Ane Jelančić in Sevniške Pepe (Marjane Štojs). Za "jesensko" ozadje pa je skrbela Romana Ivačič. (Besedilo in fotografija: Romana Ivačič)

ŠKOFLJICA

Likovni krožek Društva upokojencev Škofljica deluje od leta 2001. Njihov umetniški atelje je društvena soba v občinski stavbi. Članice likovnega krožka, vseh je letos 17, so Marija Čamić, Vera Dolinar, Zdenka Gačnik, Marija Gregorič, Milka Jordan, Milojka Kastelic, Vladka Nose, Marija Pergar, Darinka Repar, Majda Rot, Zlata Rupnik, Marija Slak, Hedvika Škerjanec, Barbara Štepec, Olga Tomažič, Marija Volkar in Kristina Zalar, večina jih ustvarja od samega začetka.

Mentorica likovnega krožka je Pavla Perme, upokojena profesorica likovne vzgoje in akademska slikarka. Pod njenim mentorstvom so članice usvojile naslednje ustvarjalne tehnike: risanje, slikanje na steklo, poslikavo panjskih končnic, slikanje na svilo in platno – akril, poslikavo predmetov, oblikovanje iz slanega testa, slik iz suhega cvetja, nakita, šopkov iz svile in krep papirja, poslikavo ogledal in strešne opeke, oblikovanje keramike in pustnih mask v različnih tehnikah, plastično oblikovanje v poliuretanu, poslikavo tekstila in slikanje na laneno platno. Svoje izdelke rade pokažejo na razstavah. (Besedilo: Milena Majzelj, fotografija: Marija Gregorič)

ŽELEZNIKI

Francka Mohorič je najvztrajnejša vezilja Društva upokojencev Železniki. Že kot mladenka se je želela naučiti vezenja, odkar je upokojena, se ji je ta želja uresničila. Najpogosteje veze z narodnim vbodom v živahnih barvah. Svoje vezenine rada podari prijateljem in sorodnikom. Redno se udeležuje razstav, med drugim je sodelovala tudi na 5. mednarodnem festivalu vezenja v Velenju. (Besedilo in fotografija: M. G.) 

PIRAN

Društvo upokojencev Piran že nekaj let v sodelovanju s patronažno službo Zdravstvenega doma Piran, enote Lucija, in Centrom za krepitev zdravja Piran organizira predavanja o preventivi, poleg tega si lahko člani vsak drugi ponedeljek v mesecu brezplačno izmerijo krvni tlak in sladkor v krvi v prostorih društva. V povprečju se meritev udeležuje 15 članov. Tudi v naslednjem letu bodo nadaljevali te dejavnosti. Skrbijo pa tudi za vsesplošno izobraževanje članov. Tako je društvo v sodelovanju s Športnim in mladinskim centrom Piran – EPI Centrom organiziralo medgeneracijsko usposabljanje o uporabi pametnega telefona. Udeležilo se ga je 14 starejših, ki so jih mladi seznanili z delovanjem pametnega telefona in aplikacijami. (Besedilo in fotografija: Zdravko Taškar)

GORICA PRI SLIVNICI

Kar 62 članov društva je oktobra letovalo v hotelu Delfin v Izoli, kjer jim je prijazno dobrodošlico zaželela direktorica hotela Nina Golob. Počitniški teden so preživljali v vodi, na pohodih in izletih. Jutranja telovadba v vodi in telovadnici je bila na programu vsak dan. Nato pa so nekateri šli peš v Koper ali pa do Strunjana, Portoroža in še naprej v Piran. Izlet z ladjo je bil zanimiv za vse, saj so si med plovbo do Portoroža ogledali vse naravne znamenitosti. Najboljši pa so bili skupni večeri z glasbo, pesmijo in plesom. Omeniti velja še redni jutranji obred »čiščenja zob in protez«. Veliko smeha in potegavščin so deležni novinci na letovanju, ki pa se kmalu navadijo na posebno zobno kremo.

(Besedilo: Mimika Čujež, fotografija: Slavko Škof)

AJDOVŠČINA

Ženski pevski zbor Večernica Društva upokojencev Ajdovščina je ob 25. obletnici delovanja pripravil koncert. Slavnostni dogodek so z baletom popestrile učenke Glasbene šole Nova Gorica v sodelovanju z ajdovskim društvom Primabalerina in Majo Sever Semenjuk. Nastopile so tudi plesalke na drogu iz studia Sport pole dance Ajdovščina. Za glasbo sta poskrbeli flavtistka Lucija Stopar, pianistka Mateja Jelaska Čefarin in kitarist Val Vidmar.

Ob jubileju pevskega zbora je izšel zbornik, v katerem je skrbno zapisana zgodovina zbora, ki ga je septembra 1994 začelo devet pevk pod vodstvom Stanka Benka. Nato je pevke več kot 23 let uspešno vodila Klara Štrancar, od leta 2006 pa jih vodi Miran Rustja. S številnimi nastopi so se predstavile v skoraj vseh krajih domače občine in po Sloveniji. Ponosno so pele tudi v tujini. Zveza kulturnih društev Ajdovščina je ob letošnjem kulturnem prazniku Večernici podelila priznanje za ohranjanje slovenske ljudske in umetne pesmi ter za sooblikovanje kulturnega življenja v lokalni skupnosti na Vipavskem in v Sloveniji. (Besedilo in fotografija: Alenka N. Bizjak) 

LJUBLJANA

Prostovoljci, ki sodelujejo v programu Starejši za starejše, pokrajine Ljubljana 2 so letno izobraževanje obogatili s strokovno ekskurzijo v Loško dolino. Med drugim so obiskali Dom starejših občanov Grosuplje, enoto Loški Potok, kjer so jih pogostile predsednica Marija Turk in članice Društva upokojencev Loški Potok. Obiskovalci so si ogledali razstavo njihovih ročnih del, nato pa je sledilo izobraževanje, ki sta ga vodila Amalija Šiftar in Jaka Bartolj. (Besedilo in fotografija: Darja Divjak)

MELINCI

V okviru Društva upokojencev Melinci deluje tudi kulinarična sekcija. V njej se družijo upokojenke, ki rade pripravljajo jedi po receptih naših babic. Udeležujejo se dejavnosti, ki jih pripravlja društvo upokojencev, kot so pohodi ob reki Muri in kolesarjenje, ob različnih dogodkih pa poskrbijo za lačne. Tako so na dnevu odprtih vrat Prostovoljnega gasilskega društva Melinci ocvrle okrog 500 slastnih langašev. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 LJUTOMER

V Društvu upokojencev Ljutomer se vsako leto spomnijo na svoje člane, ki praznujejo 50 in 60 let skupnega zakonskega življenja. Novembrskega srečanja jubilantov so se udeležili zlatoporočenci Marjeta in Branko Dolamič, Julijana in Jožef Borko ter Marta in Peter Prelog. Dva para pa sta poročena že 60 let, to sta Angela in Mirko Kolarič ter Alojzija in Mirko Kurbus. Jubilantom je čestital in izročil simbolično darilo Ciril Magdič, predsednik Društva upokojencev Ljutomer.

(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 TURNIŠČE

V Društvu upokojencev Turnišče so letos na novo ustanovili športno sekcijo za kegljanje s kroglo na vrvici. V okviru občinskega praznika so na Polanščkovi domačiji pripravili prvo meddruštveno tekmovanje v kegljanju s kroglo na vrvici. Tekmovanja se je udeležilo 59 tekmovalcev oziroma moške in ženske ekipe društev upokojencev Beltinci, Kobilje, Mačkovci, Melinci in Turnišče. Med moškimi ekipami so bili prvi kegljači DU Beltinci, drugi DU Turnišče in tretji DU Kobilje. Pri ženskih ekipah je prvo mesto pripadlo DU Kobilje, drugo mesto DU Beltinci, tretje mesto pa DU Mačkovci. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

VELENJE

Športnice in športniki Kluba upokojencev Gorenja so se pred novim letom dobili na tradicionalnem srečanju. Pozdravil jih je Franc Vedenik, predsednik Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev, saj na njihovih tekmovanjih sodelujejo že sedem let. Udeleženci so se seznanili s pogoji sodelovanja na državnih prvenstvih v prihodnjem letu. Iger z žogo bo manj, več pa bo balinanja in kegljanja na vrvici, še vedno je priljubljen ribolov in streljanje, na državni ravni se bodo pomerili tudi šahistke in šahisti. Najboljši športniki kluba so na srečanju prejeli zlate, srebrne in bronaste kolajne. (Besedilo in fotografija: Hinko Jerčič)

 Veri Pečnik zlati grb Občine Nazarje

Vera Pečnik, nekdanja predsednica Društva upokojencev Nazarje in podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, je letos prejela najvišje priznanje Občine Nazarje. Zlati grb s plaketo je dobila »za dolgoletno delo na področju gospodarstva, upokojenske organizacije in lokalne skupnosti«. Je odločna borka za pravice in boljše življenjske pogoje starejših ljudi v domačem okolju Zgornje Savinjske doline, kot podpredsednica Zdusa si prizadeva za uresničevanja interesov starejših in aktivnega staranja. Pri tem ji pomagajo bogate izkušnje iz gospodarstva, ki si jih je pridobila v času poklicne kariere v treh podjetjih v Nazarjah: Elkroj, GLIN in Javno podjetje Dom Nazarje. Kljub zavidljivim dosežkom in uspehom na širši družbeni ravni pa je ostala skromna, odprta in ustrežljiva do vseh, tudi do najbolj ogroženih skupin ljudi. Na fotografiji je nagrajenka z županom Matejem Pečovnikom in podžupanom Bojanom Štrukljem. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

    

 Ganljivo srečanje po 55 letih

Nekdanji sošolci in sošolke Osnovne šole Beltinci so se zbrali na grajskem dvorišču, od koder so se pred petinpetdesetimi leti razšli na vse konce Slovenije, nekatere pa je pot ponesla v tujino. Nato so z veseljem obujali spomine in delili svoje življenjske zgodbe.  Jože Kerčmar, ki živi v Nemčiji in se srečanja ni mogel udeležiti, jim je poslal pozdravno pismo in penino, da so nazdravili, z zanimanjem pa so prisluhnili pripovedi Janeza Mujdrice iz Bratoncev, ki je misijonar v Zambiji. Jože Tivadar iz Lipovcev pa jih je s harmoniko spodbudil k petju. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Ob obletnici novi prostori

Medgeneracijski center Prebold, ki je zaživel oktobra lani, se je po letu delovanja preselil v večje prostore v obnovljeni Roglovi stavbi v Dolenji vasi.

Kot je povedala Klavdija Jelen, vodja centra, so dobili vrt, na katerem gojijo pridelke za izmenjavo in kuhanje. Prostovoljci (otroci, mladostniki, njihovi starši in upokojeni krajani) so sami uredili nove prostore, tako da imajo možnost za telovadbo, ples, petje, druženje, kuhanje, ustvarjanja na vsemogočih delavnicah, tudi takih, na katerih reciklirajo odpadne materiale in jim dajo novo vrednost in namembnost. Do zdaj so izvedli delavnice preoblikovanja oblačil in izdelave nakita ter osnov računalništva; z vajami za hrbtenico, sprehodi, uporabo fitnes naprav so na zabaven način spodbujali k ohranjanju vitalnosti, spekli so pehtranovo potico in zanjo dobili zlato priznanje na Festivalu potic; ozaveščanje o veganski prehrani, peka kruha v krušni peči, šivanje, izleti, obiski, pikniki, vožnja z vlakom, pogovori, bralni krožek, izmenjava oblačil, angleščina – in še bi lahko naštevali – pa njihova druženja še bogatijo. Medgeneracijski center Prebold je odprt ob ponedeljkih dopoldne ter ob sredah in sobotah popoldne od 15. ure naprej. Vse delavnice so brezplačne. Vnovično odprtje centra so popestrile Ljudske pevke Maltežanke iz Polzele in novoustanovljeni zbor MGC Prebold pod vodstvom Zdenke Markovič (na fotografiji). (Besedilo in fotografija: Darko Naraglav)

PRAZNOVALI SO

Tretjega oktobra je 90. rojstni dan praznovala Stanislava Slabe z Rakeka. Je vitalna, optimistična in dobrovoljna gospa, ki še vozi avtomobil. Rada hodi k jutranji telovadbi na prostem in vrtnari. Rodila je dve hčerki, ima šest vnukov in devet pravnukov, ki so ji v največje veselje in s katerimi večkrat zapoje.

V oktobru je 90. rojstni dan praznovala Martina Hudal, članica Društva upokojencev Otočec. Živi pri družini nečakinje Slavke, kjer zanjo lepo skrbijo. Vedno je rada pomagala drugim, kuhala je na porokah, pekla zelo dober kruh in gojila zelo lepe rože. 

Devetdeset let je praznovala Rozalija Jakob iz Lipovcev, dolgoletna članica Društva upokojencev Beltinci. Domačini jo poznajo kot mojstrico pletenja izdelkov in okraskov iz ržene slame, ki jih občasno še izdeluje. Z možem sta imela dva sinova in dve hčerki. Rozalija je vesela svojih šestih vnukov in enajstih pravnukov.

 ČESTITAMO NAROČNIKOM

V oktobru sta zlati zakonski jubilej praznovala Nežka in Jože Dulc iz Stranj pri Škocjanu. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, zdaj ju osrečuje šest vnukov. Zakonca sta zelo aktivna. Oba sta navdušena gasilca PGD Dobrava, vključena sta v društvi upokojencev Škocjan in Bela Cerkev. Nežka je nepogrešljiva v Društvu podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, bila je tudi predsednica tega društva, Jože pa deluje v Društvu starejših obrtnikov in Ribiški družini Novo mesto. Obdelujeta vrt in vinograd, rada smučata, še rajši pa plešeta.

Naša naročnica Štefka Huič iz Mekinj sicer ne praznuje posebne obletnice, si pa zasluži čestitke za božično drevesce, okrašeno s kvačkanimi angelčki. Je dolgoletna članica Društva upokojencev Kamnik, zelo rada pa ustvarja različna ročna dela.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media