Namesto domačih tuji lastniki

dec. '19

Ali se spomnite, kako so sredi septembra študenti pred parlamentom protestno prespali noč v spalnih vrečah ter tako opozorili na nevzdržne stanovanjske razmere? Si predstavljate, da bi podobno naredile njihove babice in dedki? Ker se tisti, ki ne zmorejo več samostojno živeti doma, skupaj s svojci zaskrbljeno sprašujejo, kje in kako bodo preživeli svojo starost.

Pri opozorilih, da je za starejšo generacijo pri nas zelo slabo poskrbljeno, so še posebej zavzeti v Društvu Srebrna nit – združenju za dostojno starost. Čeprav ne dobijo odgovora, na vlado naslavljajo javna pisma z zahtevami po takojšnjih spremembah. V zadnjem so izrazili ogorčenje nad odločitvijo poslancev državnega zbora, ki so potrdili proračun za prihodnji dve leti, v katerem pa je za novogradnje domov za starejše namenjenega »veliko manj kot pol odstotka proračuna«, medtem pa na mesto v domu starejših občanov čaka skoraj 11 tisoč ljudi. Če bi hoteli vsaj za silo zmanjšati število čakajočih, bi morali v prihodnjem desetletju vsako leto zgraditi pet novih domov, menijo v združenju. Obenem pa opozarjajo, da je za dokončanje domov v Osilnici in Vrtojbi, kjer se je gradnja iz različnih razlogov ustavila, potrebnih »le« 10 milijonov.

Čez leto pet novih domov?

Po drugi strani pa bi lahko v slabih dveh letih dobili 321 mest v novih domovih starejših občanov. Namreč družba SeneCura s sedežem na Dunaju namerava v petih manjših občinah zgraditi domove, za katere je že pridobila koncesijo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V Loški dolini bo imel dom 56 postelj, v Železnikih in Žireh po 60, v Pivki in Komendi pa 70 oziroma 75 mest. Večina sob bo enoposteljnih, le približno 15 odstotkov bo dvoposteljnih. Ocenjena vrednost naložbe je 25 milijonov evrov.

Družba je od letos že lastnica dveh domov na naših tleh. Poleti so kupili DOSOR, dom starejših v Radencih, oktobra pa še Špesov dom s 169 posteljami in Center za nefrologijo in dializo HemoDial v Vojniku – ravno ta naj bi bil razlog za nakup, kot je na novembrski predstavitvi načrtov povedal Anton Kellner, predsednik uprave SeneCura. Dodal je, da bodo v obeh domovih prilagajali svoje standarde in programe oskrbe, pri čemer bodo sledili predpisanim nacionalnim normativom. Pri širitvi v Sloveniji pa je njihovo glavno vodilo doseganje najboljše kakovosti v oskrbi v skladu z njihovim sloganom Blizu ljudem. Ker bodo domovi delovali pod enotno upravo, bodo delovali z nižjimi stroški, je prepričan Kellner. Regionalna direktorica družbe SeneCura mag. Sanda M. Gavranovič pa je poudarila, da pri vseh načrtih vestno upoštevajo slovenske normative in standarde, tudi cene bodo oblikovali po veljavni metodologiji.

Dosor so kupili na dražbi, najprej 50-odstotni občinski lastniški delež, nato pa še 50-odstotni lastniški delež od finančne družbe Heta. Nov lastnik je prevzel  tudi tudi kredite in druge finančne obveznosti doma, za katerega iščejo novo direktorico ali direktorja. Dosedanja dolgoletna direktorica Dosorja Mateja Hauser je namreč prevzela področje razvoja v podjetju SeneCura Slovenija. V Vojniku pa so dom in dializno enoto kupili od dosedanjega lastnika, družbe Contraco d.o.o., vodstvo Špesovega doma ostaja nespremenjeno.

Kot je povedal Franci Imperl, ki se je pred tremi leti povezal z družbo in jo pripeljal v Slovenijo in je zdaj v vlogi njihovega svetovalca, skupna vizija sledi trem ciljem. Prvi je omogočiti bivanje starejših občanov v manjših domovih v poznanem okolju. Zato so iskali občine z manj kot osem tisoč prebivalci, da so domovi namenjeni le domačinom. Drugi cilj je povezanost z lokalnim okoljem, saj je dom koordinator oskrbe starejših za vso občino. Kot tretji cilj pa Imperl navaja sodoben koncept dela, ki omogoča kakovostno življenje stanovalcev ter tesnejše povezovanje stanovalcev in njihovih svojcev z osebjem.

Čeprav so načrtovali odprtje vseh petih domov do konca leta 2020, pa se zaradi različnih razlogov gradnja nobenega sploh še ni začela. Kljub temu pa optimistično obljubljajo, da se bodo novi stanovalci lahko vselili v letu 2021, prav tako so že v dogovoru z ministrstvom, ki je pripravljeno na spremembo koncesijske pogodbe.

Skupina SeneCura je največja zasebna družba za domove starejših v Avstriji in del francoskega koncerna Orpea. Poleg Avstrije, kjer deluje 81 njihovih ustanov za zdravstveno varstvo in nego (in še tri so v gradnji), jih imajo 37 v Švici, še 15 domov za starejše pa na Češkem, štiri tam še gradijo. V njihovih ustanovah so poleg dolgotrajne oskrbe na voljo še kratkoročna nastanitev in začasna rehabilitacija, oskrba oseb z demenco in ljudi s posebnimi potrebami, intenzivna nega, bolniška oskrba na domu in paliativna oskrba. Ponekod delujejo večgeneracijski domovi z integriranimi vrtci, imajo pa tudi oskrbovana stanovanja.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media