Ali bo decembra 2020 kaj drugače?

Prosti čas | jan. '20

KJER JE VOLJA ...

Foto: Vinko Kukman

Če se nam bilanca tega decembra ni zdela spodbudna, potem je čas, da nekaj spremenimo. To, da imamo nekaj več kilometrine od drugih, ne pomeni, da smo prišli do konca poti. Richard Bach je napisal zelo lepo misel za tiste, ki premišljujete, ali je vaše poslanstvo v tem življenju končano: »Če ste se danes zbudili in to berete, vaša zgodba še ni zaključena.«

Ravno nasprotno – izkušnje in pregled nad prehojenimi stezami in stranpotmi vam dajejo možnost, da lažje ocenite, po katerih poteh boste hodili naprej in po katerih ne. V primerjavi z mlajšimi, ki so ujeti v centrifugo služenja denarju in prisiljeni v razprodajo zdravja v zamenjavo za uspešnost, imate vi čas. Zakaj ga ne bi končno uporabili za vse tisto, za kar ga je desetletja zmanjkovalo? Kdaj, če ne zdaj?

To, o čemer premišljujemo, ustvarja naše počutje in vpliva tudi na zdravje. Če nenehno svojo pozornost namenjamo vsemu, kar v tej deželi ni v redu, potem smo se obsodili na dosmrtno trpljenje in godrnjanje. Skandinavci ne morejo verjeti, da znamo biti nesrečni že zaradi oblakov in dežja.

Lepota ni zunaj – je v načinu, kako vidimo življenje. In kar vidimo in mislimo, to bomo tudi doživeli. Toplo priporočam v branje knjigo Placebo ste vi. Tam med drugim opisujejo poskus testiranja zdravila na skupini pesimistov in optimistov. Enim in drugim so dali placebo (tableto brez učinkovin). Vseeno so optimisti izkusili izboljšanje zdravja, pesimisti pa so doživeli skoraj vse naštete stranske učinke. Tako naše misli ustvarjajo naša doživetja in celo gradijo naše telo. Zato pazite, kaj boste mislili! Telo vas jemlje zelo resno.

Veselo na delo!

Živeti v Sloveniji je privilegij. Verjeli ali ne, četudi imate mogoče le 500 evrov pokojnine, spadate med 10 odstotkov najbolj privilegiranih prebivalcev tega planeta, ki so se danes zbudili in sploh imajo kaj pod palcem.

Če ste naročeni na Vzajemnost in torej znate brati, ste med intelektualno elito tega planeta. Če imate svoj računalnik, ste na boljšem od 99 odstotkov Zemljanov!

Verjetnost, da vas bodo na ulici pretepli, posilili ali oropali, je v Sloveniji manjša kot v 150 državah tega sveta. Hkrati pa imate več svežega zraka, kot ga ima 90 odstotkov prebivalcev Evrope. Imamo gore in gozdove in zrak, ki v večini te lepe dežele diši. Kitajci, Indijci in tudi številni Evropejci nimajo te sreče.

Zato pojdite ven. Vdihnite s polnimi pljuči. Peš je najboljše. Ni pa nujno. Od 1. julija 2020 boste lahko brezplačno uporabljali medkrajevni javni promet. Torej pripravite se na raziskovanje naše lepe dežele. Zakaj bi jo občudovali samo tujci, domačini pa v času življenja niso obiskali niti sosedne vasi?

Dajte si v načrt, da boste to poletje obiskali prijatelje v Mariboru, Ankaranu, Kobaridu. Kakšne prijatelje, če jih tam nimam, premišljujete. Mogoče jih še nimate. Jih pa boste imeli, če boste kaj za to naredili. Udeležite se dogodkov, povežite se, ponudite svoje stanovanje v zamenjavo za njihovo ali rezervno sobo in vodenje po svojem mestu v zameno za obisk njihovega.

Povsod po tej deželi so ljudje, ki tako kot vi samevajo, čakajo, da se jih otroci spomnijo, ne vedo, kaj bi s svojimi nepremičninami, nimajo denarja za hotele ... Zakaj ne bi šli tudi čez meje znanega? Za to ni treba plačevati pregrešno dragih turističnih potovanj. Ali ste že slišali za »kavč turizem«? Ste slišali za LikedAge – mednarodno izmenjavo upokojencev, v kateri sodeluje tudi 30 slovenskih domov starejših občanov? Ali mednarodno izmenjavo počitniških domov: lovehomeswap.com?

Zakaj ne bi začeli premišljevati o sobivanju s somišljeniki? V Avstriji imajo s tem že veliko izkušenj. O tem lahko preberete več tudi na www.zazdravje.net v rubriki sobivanje.

Verjemite, da na vašem televizijskem zaslonu tudi to leto ne bo ničesar novega in drugačnega. Zato se odpravite v knjižnico, včlanite se v katero izmed društev, vpišite se na univerzo za tretje življenjsko obdobje, pridružite se jutranji telovadbi Šole zdravja ... Potrebujete le nekaj dni, da odkrijete, kako uporabljati internet, kako brezplačno komunicirati prek različnih spletnih aplikacij in podobno ...

Večina ljudi na smrtni postelji ne obžaluje tega, kar so storili, temveč vse tisto, kar so nenehno odlagali in na koncu zamudili. Ne zamudite leta 2020.

Sanja Lončar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media