Od vafljev in piva do čipke in kulture

Prosti čas | jan. '20

Bruseljske čipke

V letalu za belgijsko glavno mesto Bruselj sem srečala mlade Belgijke, tabornice, ki so se vračale iz Slovenije. Spoznavale so naš alpski in predalpski svet. Nad njima so bile navdušene. Kako tudi ne, saj pri njih prevladuje nižina. Le na jugu je gričevnat svet – Ardeni. Tam prebivalci radi kolesarijo vse leto, saj v Belgiji prevladuje milo oceansko podnebje.

V Belgiji sem bila nekajkrat in tokrat sem izbrala le nekatere zanimivosti. Država se deli na Flandrijo na severu in na Valonijo na jugu. Turizem je bolj razvit v Flandriji. Tam imajo čudovita majhna mesta z ohranjeno kulturno dediščino, na podeželju sta intenzivna poljedelstvo in živinoreja, zlasti govedoreja. Simpatično mestece Brugge je prepleteno s številnimi kanali, zato mu pravijo severne Benetke. Je izvirno srednjeveško mesto z ohranjeno kulturno dediščino, ki jo bogatijo s cvetličnimi dekoracijami. Mestno jedro je na seznamu Unescove svetovne dediščine.  

Eden od mnogih bruseljskih parkov

Ob Atlantiku pa je po turizmu zelo poznano mesto Ostende z dolgo in široko peščeno plažo, ki jo obdajajo visoki stanovanjski bloki. V njih imajo Belgijci svoja počitniška stanovanja. V pritličju pa so urejene številne trgovinice in restavracije z morskimi specialitetami, namenjene številnim turistom. Tudi tu sem na plaži naletela na skupino zelo majhnih tabornikov. Taborništvo je v Belgiji zelo razširjeno.

V pokrajini Lieg na jugovzhodu države pa sem bila navdušena nad mestom Spa. Tam so termalni vrelci že iz rimske dobe. Imajo tudi polnilnico svoje ustekleničene vode, seveda pod imenom Spa. Prav od tod se je naziv spa razširil povsod po svetu, kjer imajo izvirsko zdravilno vodo, tudi k nam. Na griču nad mestom so zgradili nove »Thermes de Spa«, zelo moderen termalni center, do katerega se pripeljejo tudi z vzpenjačo. Poleg termalnih dejavnosti je tam čudovit pogled na gričevnato Valonijo. V nasprotju z razkošjem term je mesto pod njimi skoraj izumrlo, veliko je zapuščenih hotelov in propadajočih nekdanjih kopaliških stavb. Le turističnoinformacijski center je nov in moderno opremljen. Naj še omenim, da tod potekajo avtomobilske dirke Formule 1.

Ostende. Vedno polna plaža.

Sicer Valonija ni preveč vabljiva za turiste, saj prevladuje industrija. Med drugim kopljejo železovo rudo. V manjših mestih in vaseh pa so lepo ohranjena mestna in vaška jedra. Okrog mogočnih cerkva so male restavracije, kjer se zbirajo predvsem domačini. Ker v Belgiji nimajo pitne vode iz pip, imajo na podeželju skoraj v vsaki hiši svojo malo pivovarno. Za otroke so tam bogato opremljena igrišča, poleti lahko skačejo celo po talnih vodometih. Tako je tudi v mestu Mons, ki je bilo leta 2015 evropsko mesto kulture. Tam je bogato kulturno dogajanje na vsakem koraku. Še ena zanimivost: za božič in novo leto imajo Belgijci okrašene smrečice naslonjene kar na zunanjost hiš.

Razkošni kraljevi vrtovi

Nekje na sredini med Flandrijo in Valonijo je glavno mesto Bruselj. Poznano je predvsem po prečudovitem jedru Grand Place, ki je eden najlepših trgov na svetu, na katerem se prepletata gotska in baročna arhitektura. Obdan je z arhitekturno bogatimi stavbami: kraljevim muzejem likovnih umetnosti, kraljevo galerijo svetega Huberta pa mestno hišo in mnogimi cehovskimi hišami. Najbolj znan pa je verjetno Manneken Pis. To je bronasti kip dečka, ki lula in je simbol mesta. Pa tudi cvetlična preproga iz svežega cvetja, s katero poleti prekrijejo ves trg. Občudujejo jo turisti z vsega sveta. V stavbi, kjer je umetniška galerija, je poleg slikarske razstave hkrati tudi cvetlična razstava. To je izjemno lepa kombinacija. Prav na tem trgu je tudi čokoladnica, kjer za obiskovalce pripravljajo predstavitve izdelovanja belgijske čokolade s pokušnjo. Izvedela sem, da v beli čokoladi ni čokolade, je le maščoba. Odlične so rdeče jagode, prelite s temno čokolado. Sicer povsod ponujajo še druge belgijske kulinarične dobrote: različne vaflje, ocvrti krompirček in piva najrazličnejših okusov. Med belgijskimi posebnostmi je poznana tudi čipka. Klekljarice se povezujejo z našimi idrijskimi klekljaricami.

Spa. Opuščene stare terme.

Bruselj je razdeljen na bogate, varne četrti in na revne, nevarne četrti. Za varnost je v tem mestu sicer dobro poskrbljeno. Na vrhu policijske postaje je ogromna terasa, opremljena s številnimi daljnogledi, da lahko vidijo v prav vsako ulico. V času terorističnih napadov so ljudi celo na tržnicah varovali s tanki.

V Bruslju imajo veliko zelenih parkov, v katerih se domačini družijo in rekreirajo. V Laekenu, le pet kilometrov severno od mesta, pa so prečudoviti kraljevi vrtovi. Razprostirajo se na kar 160 hektarjih in so zavarovani z visokim obzidjem, dolgim več kilometrov. Vrt uporablja le kraljeva družina, ogromna kraljeva palača stoji pri vhodu. Za javnost so odprti samo nekaj dni v letu, okrog 1. maja. Toliko različnih raznobarvnih cvetličnih aranžmajev, samostojnih cvetlic pa različnih okrasnih dreves obiskovalca očarajo. Zanimivi so še ogromni stekleni rastlinjaki in vrtovi, kitajski paviljon in japonski stolp. 

Besedilo in fotografije: Zlata Škufca Vidovič


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media