Nepozebnik in teloh sta zimska lepotca

Prosti čas | jan. '20

Cvetenje rumenega nepozebnika

Nepozebnik in teloh sta najlepša v zimskem času. Cveteti začne najprej teloh, nekoliko kasneje se mu pridruži še nepozebnik. Teloh se bo dobro počutil kot podrast lesnatim rastlinam in živim mejam. Nepozebnik pa v rahlo zasenčeni legi.

Nepozebnik je nenavadna grmovnica, ki zacveti, ko so temperature v zimskem času dovolj visoke. Spoznamo ga po pajkastih cvetovih, njegove čudovite cvetove pa lahko opazujemo februarja in marca, izjemoma tudi januarja. Najpogosteje srečamo sorte nepozebnika, ki cvetijo v rumeni barvi, zasledimo tudi sorte, ki cvetijo v oranžni in rdeči barvi. Sorta nepozebnika 'Jelena' ima cvetove v oranžni, rumeno-oranžni barvi in nosi ime po naši najbolj znani hortikulturni strokovnjakinji Jeleni de Belder. Cvetovi so dragoceni tudi zaradi vonja. Nepozebnik naj zato raste na dostopnem prostoru, da ga bomo tudi vonjali. Vonj cvetov je prijeten in diši po svežem in čistem.

Nepozebnika ne poskušajmo razmnoževati sami, saj s potaknjenci domače vzgoje ne bo zadovoljivega uspeha. Obrestuje se le nakup kakovostnih sadik, vzgojenih v primerno velikih loncih. Vedno presajamo le sadike, ki so vzgojene v loncih, te lahko presajamo vse leto. Najboljši čas za presajanje je marca, oktobra in novembra. Najmanj primerni meseci za presajanje so junij, julij in avgust. Presajamo ga lahko tudi decembra in januarja, če zemlja ni zmrznjena. Ta čudovita rastlina se bo najbolje počutila na rahlo zasenčeni legi. Polno žgoče sonce mu prav tako ne prija, saj je nepozebnik grm, ki mu ustrezajo pogoji, ki so značilni za robove gozdov. 

Časovni razpon cvetenja teloha je zelo širok, na naših prisojnih predelih zacveti že konec decembra. Zaradi zgodnjega cvetenja ga Angleži imenujejo tudi božična roža. S telohi lahko v predprazničnem času okrasimo cvetlična korita na okenskih policah ali pred vhodom. Zasaditev s telohom lahko spomladi presadimo kot podrast lesnatim rastlinam in živim mejam, kjer njegovo cvetenje še najbolj pride do izraza. Teloh je zelo dekorativen tudi kot rezano cvetje. V tem primeru je pomembno, da steblo lepo odrežemo, pri tem si nataknemo rokavice, rastlina naj bo sveža, preden jo damo v vazo. V vazo dodamo tudi hranila za rezano cvetje in tako podaljšamo življenjsko dobo rezanega cvetja. Cvetličarji stebla rezanega cvetja za sekundo ali dve potopijo v raztopino za razširitev in razkuževanje vodnih cevi v steblih, da preprečijo dehidracijo in izsuševanje cvetov. Na koncu cvetove poškropijo še s pripravkom, ki neguje cvetje od zunaj. V domači vazi je dovolj že, če poskrbite za dodatek hranil za rezano cvetje. Če teloh v vazi povesi svoje cvetove, jih lahko porežemo in jih damo v skledo z vodo, ki smo ji dodali hranila za rezano cvetje. Za domačo dekoracijo jih lahko nabiramo le na svojih vrtovih, kajti v Sloveniji je teloh uvrščen na seznam zaščitenih rastlin. 

Zaščita sadnega drevja pred zajci, srnjadjo, voluharjem

Sadno drevje zaščitimo pred zajci z gosto žičnato mrežo. Pritrdimo jo na štiri lesene opornike, ki jih namestimo okoli debla. Žičnata mreža naj sega do višine enega metra. Če imate težave s srnjadjo, je najboljši način odvračanja uporaba utripajočih sveč, ki jih enakomerno razporedimo po sadovnjaku. Za zaščito pred srnjadjo sadovnjak obdamo z visoko ograjo višine vsaj 1,6 metra. Ograjo postavimo vedno pred zimo, ko lahko na vrtu in sadovnjaku še opravljamo dela. Če je zima milejša, nam rad ponagaja tudi voluhar. Proti voluharju nastavljamo pasti, odvračala, spustimo na vrt mačke in pse.

Davor Špehar, Zeleni svet


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media